08 Σεπτεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
«Προληπτικές επιθέσεις» στο ίντερνετ επεξεργάζεται το Πεντάγωνο -σε συνεργασία με 100 ξένες μυστικές υπηρεσίες και ιδιωτικές εταιρείες- με σκοπό να αντιμετωπίσει τις χιλιάδες κυβερνοεπιθέσεις που εξαπολύονται καθημερινά εναντίον των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι οποίες σχετίζονται με την οικονομική δραστηριότητα, τις υποδομές και τη στρατιωτική ασφάλεια της χώρας.
Σε άρθρο του στο περιοδικό Foreign Affairs, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Λιν, περιέγραψε με εύγλωττο τρόπο τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν οι υποδομές των ΗΠΑ από μια σοβαρή κυβερνοεπίθεση και διατυπώνει για πρώτη φορά λεπτομέρειες για τις σοβαρές επιπτώσεις τους. Ενώ ο Αμερικανός αξιωματούχος δεν δίνει συγκεκριμένες λεπτομέρειες, περιγράφει ωστόσο ένα επεισόδιο που διαδραματίστηκε στο Πεντάγωνο, όταν έγινε γνωστό από τους Αμερικανούς επιτελείς ότι είχε εγκατασταθεί «ένα ψηφιακό προγεφύρωμα», το οποίο είχε στόχο να υποκλέπτει και να μεταφέρει σημαντικές πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων που αφορούσαν την ασφάλεια των ΗΠΑ. «Ηταν ο χειρότερος φόβος του διαχειριστή δικτύου: ένα ύπουλο πρόγραμμα που λειτουργεί σιωπηλά, φτιαγμένο να μεταφέρει επιχειρησιακά σχέδια στα χέρια ενός άγνωστου εχθρού», έγραψε σχετικά. «Αυτό το απόρρητο περιστατικό ήταν η πιο σοβαρή παραβίαση σε υπολογιστές του αμερικανικού στρατού που καταγράφηκε ποτέ και λειτούργησε ως αφύπνιση. Το σχέδιο αντιμετώπισης του Πενταγώνου, "Operation Buchshot Yankee", ήταν ένα σημείο καμπής στη στρατηγική των ΗΠΑ για την αποτροπή των κυβερνοεπιθέσεων».
Προβληματικό σχέδιο
Ωστόσο, το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή το 2008 και διήρκεσε 14 μήνες, έδειξε ότι το Πεντάγωνο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει σχετικά μικρά προβλήματα ασφαλείας και ότι οι ειδικοί των δικτύων πολλές φορές πιάνονταν στον ύπνο. Σύμφωνα και με το περιοδικό Wired, ένας ιός που προσέβαλε τα ηλεκτρονικά συστήματα του Πενταγώνου δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα, γιατί, αφενός, κανείς αξιωματούχος δεν ήταν σε θέση να πει «πόσες πληροφορίες είχαν διαρρεύσει και σε ποιον είχαν διοχετευθεί», και, αφετέρου, ότι «το πιο τρομακτικό απ' όλα ήταν το πόσο γρήγορα εξαπλωνόταν και το πόσο δύσκολο ήταν να αντιμετωπιστεί».
Ειδική διοίκηση
Ολο το προηγηθέν παρασκήνιο οδήγησε, κατά τον Αμερικανό υφυπουργό Αμυνας, στη σύσταση μια ειδικής στρατιωτικής διοίκησης (US Cyber Command) στο Πεντάγωνο, με σκοπό επιχειρήσεις ηλεκτρονικού πολέμου.
Το περασμένο Σάββατο, η εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» σε ρεπορτάζ για τους κανόνες εμπλοκής σε έναν κυβερνοπόλεμο, παρέθεσε τη δήλωση του στρατηγού Κιθ Αλεξάντερ, επικεφαλής της Cyber Command: «Πρέπει να διαθέτουμε επιθετικές δυνατότητες, σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπλοκάρουμε κάποιον που προσπαθεί να μας επιτεθεί...».
Αυτός ο τρόπος σκέψης έχει οδηγήσει τους επιτελείς του Πενταγώνου να ζυγίσουν αν οι ΗΠΑ μπορούν ή όχι να «επιτεθούν στο Ιντερνετ σε εχθρικά πληροφορικά συστήματα», σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε η «Ουάσιγκτον Ποστ». Οι δυνατότητες που αναζητεί το Πεντάγωνο θα πρέπει να επιτρέπει στους Αμερικανούς κυβερνο-πολεμιστές να «ξεγελούν, αποκρούουν, διακόπτουν, αλλοιώνουν και καταστρέφουν» πληροφορίες και ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο.
Τα συνταγματικά όρια
Η υπόθεση έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων και έχει ανοίξει μια νομική συζήτηση από τις ακτιβιστικές οργανώσεις που μάχονται για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων σχετικά με το ποια είναι τα συνταγματικά όρια για να επιτραπούν τέτοιους είδους επιθέσεις στον κυβερνοχώρο εναντίον άλλων χωρών. Οι οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος να «γιγαντωθεί» η εξουσία της NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας), της μεγαλύτερης υπηρεσίας πληροφοριών στον κόσμο, η οποία ασχολείται κυρίως με τις υποκλοπές σε ξένες χώρες, αν τελικά ηγηθεί των προσπαθειών για την ασφάλεια των ΗΠΑ στον κυβερνοχώρο.
Η US Cyber Command συγκροτήθηκε το 2009 από 1.000 χάκερ και μυστικούς πράκτορες και θα αρχίσει επισήμως να λειτουργεί υπό το στρατηγό Κιθ Αλεξάντερ τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η νέα στρατιωτική διοίκηση έχει την πλήρη υποστήριξη του προέδρου Ομπάμα, ο οποίος με την ανάληψη των καθηκόντων του είχε δεσμευθεί για μια «νέα σφαιρική προσέγγιση» του θέματος.
Ας σημειωθεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναφερθεί σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον των ηλεκτρονικών συστημάτων της προεκλογικής του εκστρατείας το 2008.
31/08/2010 - enet.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV