Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

farmers smsΤο ψάθινο καπέλο, σήμα κατατεθέν των καλλιεργητών ρυζιού στις Φιλιππίνες, μπορεί σύντομα να αντικατασταθεί από τα κινητά τηλέφωνα, ως το απαραίτητο σύνεργο δουλειάς...

Έχοντας ήδη χρησιμοποιηθεί ενεργά στην ανατροπή μίας κυβέρνησης, η υπηρεσία αποστολής γραπτών μηνυμάτων μπορεί να ξεκινήσει μια μικρή αγροτική επανάσταση. «Η ακρίβεια στις καλλιέργειες θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα για τους μικρούς παραγωγούς ρυζιού», όπως επεσήμανε ο Ρόλαντ Μπουρές, του Διεθνούς Ερευνητικού Ινστιτούτου για το Ρύζι (IRRI). Το Ινστιτούτο αναπτύσσει νέες ποικιλίες ρυζιού και τεχνικές διαχείρισης της σοδειάς με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός, με έδρα το Λος Μπάνος, κοντά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, ευελπιστεί να εκμεταλλευτεί την μανιώδη ενασχόληση των κατοίκων με τα κινητά τους τηλέφωνα, για να φέρει νέες τεχνολογίες σε ένα αρχαίο σύστημα. Περίπου 70 εκατομμύρια κάτοχοι κινητών τηλεφώνων στις Φιλιππίνες, στέλνουν συνολικά 300 εκατομμύρια γραπτά μηνύματα την ημέρα.

Το 2001, ο τότε πρόεδρος της χώρας Τζόζεφ Εστράντα ανατράπηκε από την εξουσία, όταν δεκάδες εκατομμύρια πολίτες οργανώθηκαν μέσω SMS για να διαδηλώσουν εναντίον της διαφθοράς. Οι επιστήμονες του IRRI, με επικεφαλής τον Μπουρές, σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτό το χαρακτηριστικό για να στέλνουν ακριβής συμβουλές διαχείρισης και συστάσεις για λιπάσματα στους εγχώριους αγρότες. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάθε αγρότης είναι να καλέσει ένα νούμερο από το κινητό του, χωρίς χρέωση. Στη συνέχεια, ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα θα του κάνει μια σειρά ερωτήσεις στις οποίες απαντά πατώντας τα αντίστοιχα πλήκτρα στο κινητό του.

Στη συνέχεια, ο αγρότης λαμβάνει γραπτό μήνυμα με τις συστάσεις για την ποσότητα και άλλες λεπτομέρειες για το λίπασμα που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει για τη συγκεκριμένη ποικιλία ρυζιού. Οι ερωτήσεις στις οποίες απαντάει αφορούν τη χρονική περίοδο, το μέγεθος του χωραφιού, την περίοδο συγκομιδής και τα αποθέματα νερού.

Η Ροβένα Καστίγιο, μέλος του προγράμματος, επεσήμανε ότι οι μικρής κλίμακας παραγωγοί ρυζιού στις Φιλιππίνες έχουν εφαρμόσει πολλές φορές στο παρελθόν τακτικές καλλιέργειας που αρχικά περιέχουν πολλά λάθη τα οποία διορθώνουν στην πορεία. «Στο παρελθόν ζητούσαν συμβουλές από τεχνικούς και μάθαιναν από τη δική τους εμπειρία», σχολίασε σχετικά. Ωστόσο, οι τεχνικοί επισκέπτονται τους καλλιεργητές ελάχιστες φορές, σε αντίθεση με τις πληροφορίες μέσω γραπτών μηνυμάτων, που μπορούν να φτάσουν άμεσα στους πιο απομακρυσμένους αγρότες.

Αν και η Καστίγιο θεωρεί ότι πολλοί νεαροί αγρότες τις Φιλιππίνες είναι ήδη σχετικά εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες, παραδέχεται ωστόσο ότι οι μεγαλύτεροι ενδέχεται να δυσκολευτούν με το νέο σύστημα. «Κάποιοι αγρότες είναι διστακτικοί να χρησιμοποιήσουν το πρόγραμμα, ειδικά οι μεγαλύτεροι σε ηλικία επειδή δεν είναι εξοικειωμένοι με τα κινητά τηλέφωνα, αν και θα μπορούσαν να έχουν βοήθεια από τα παιδιά τους σε αυτό το επίπεδο».

Στη διάρκεια των πρώτων δοκιμών πάντως, τα πρώτα σχόλια είναι ιδιαίτερα θετικά, σημείωσε η Καστίγιο. «Οι περισσότεροι είναι ενθουσιασμένοι, ειδικά με την προοπτική να μαθαίνουν όσα χρειάζονται άμεσα και χωρίς την ανάγκη παρουσίας κάποιου τεχνικού».

 

07/09/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;