Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ο Γιάννης Φαρσάρης πιστεύει ότι η ψηφιακή ανάγνωση είναι το μέλλον της λογοτεχνίας...

Γιάννης Φαρσάρης - Johnnie SocietyΟ Γιάννης Φαρσάρης γεννήθηκε το 1973 και σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Εκπαίδευση Ενηλίκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ζει στο Ηράκλειο Κρήτης και εργάζεται ως Καθηγητής Πληροφορικής. Το μυθιστόρημα του με τίτλο «Johnnie Society» κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο σε μορφή e-book, με άδεια Creative Commons, μέσω του δικτυακού τόπου Johnnie-Society.org. Είναι ένας απ’ τους συγγραφείς που βλέπουν στην ψηφιακή ανάγνωση το μέλλον της λογοτεχνίας...

Ποιο είναι το story του «Johnnie Society»;

«Το μυθιστόρημα αναφέρεται σ' έναν σύγχρονο τριαντάρη, υψηλόβαθμο στέλεχος μάρκετινγκ, που ζει μια πολυτελή ζωή γεμάτη όνειρα και φιλοδοξίες. Η απόλυση του από τη δουλειά και μια ερωτική απόρριψη τον κάνουν να αναθεωρήσει τις αξίες και τα ιδανικά του, ξεκινώντας μια νέαζωή στη σκοτεινή πλευρά της πόλης. Εκεί αποκτά νέους, αλλιώτικους φίλους, έναν παράλυτο επαίτη των φαναριών, μια μυστηριώδη γριά κι έναν πεντάχρονο πιτσιρίκο. Η τυχαία ανακάλυψη ενός κρυμμένου χειρογράφου θα φέρει την ανατροπή, καθώς θα του Εμπνεύσει μια ιδέα που θα αλλάξει την κοινωνία...».

Γιατί αποφάσισες να το «ανεβάσεις» ελεύθερα στο ίντερνετ;

«Όταν ζεις για χρόνια στον κόσμο του διαδικτύου, έχεις αποκτήσει -θέλοντας και μη- τη συνήθεια να μοιράζεσαι τα πάντα με τους ψηφιακούς σου φίλους. Έτσι, μετά από έξι χρόνια ξενυχτιών για να γραφτεί η ιστορία και μερικές αποτυχημένες προσπάθειες επαφής με τους εκδοτικούς οίκους, συνειδητοποίησα ότι η ψηφιακή έκδοση με άδεια Creative Commons ήταν ο καλύτερος τρόπος για να κυκλοφορήσει το βιβλίο. Η αποδοχή του από τον κόσμο του διαδικτύου. ομολογουμένως, με εξέπληξε ευχάριστα».

Γενικά, υπάρχει αυτή η τάση τελευταία, ποια η γνώμη σου για την ψηφιακή ανάγνωση; Τι προσφέρει σε έναν συγγραφέα;

«Τα ψηφιακά βιβλία δεν έρχονται για να ανταγωνιστούν τα παραδοσιακά βιβλία, αλλά για να συμβάλουν δημιουργικά στην εξάπλωση του γραπτού λόγου, ειδικά στις νεότερες γενιές που είναι περισσότερο εξοικειωμένες στα ηλεκτρονικά μέσα. Η ευκολία και οι προηγμένες δυνατότητες που προσφέρουν οι συσκευές ψηφιακής ανάγνωσης στη μεταφορά, στην αποθήκευση και στη διαχείριση χιλιάδων βιβλίων, έχουν κάνει πολλούς αναγνώστες στις δυτικές χώρες να στραφούν στα e-book, δεδομένης και της αισθητά χαμηλότερης τιμής τους. Οι δε συγγραφείς, ειδικά οι πρωτοεμφανιζόμενοι, έχουν πλέον την ευκαιρία, εύκολα και δωρεάν, να καταστήσουν το έργο τους προσβάσιμο στο ευρύ κοινό μέσω της δυναμικής που αναπτύσσουν οι νέες τεχνολογίες κοινωνικής δικτύωσης».

Δεν πιστεύεις άτι χάνεται κάτι απ' τη μαγεία της ανάγνωσης ενός παραδοσιακού βιβλίου;

«Σαφώς και η αίσθηση της ανάγνωσης ενός τυπωμένου βιβλίου δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα, ειδικά για όλους εμάς που μεγαλώσαμε ξεφυλλίζοντας. Είναι βέβαιο πως τα παραδοσιακά βιβλία θα συνεχίσουν να τυπώνονται, αλλά παράλληλα θα κυκλοφορούν και σε ψηφιακή μορφή, προσφέροντας νέες τεχνολογικές δυνατότητες, οπότε ο αναγνώστης θα έχει την ελευθερία της επιλογής. Σε κάθε περίπτωση όμως. το ζητούμενο είναι η εξάπλωση της λογοτεχνίας στο ευρύ κοινό -μην ξεχνάμε άτι η χώρα μας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις στην Ευρώπη στην ανάγνωση βιβλίων- και ως εκ τούτου το μέσο έχει δευτερεύουσα σημασία».

 

Συνέντευξη στην Βασιλική Γεωργά για το περιοδικό FAQ, τεύχος 111, 09-15 Σεπτεμβρίου 2010

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;