Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η αναζήτηση για την εξεύρεση τρόπων εκμετάλλευσης του Ίντερνετ από τις παραδοσιακές συσκευές ψυχαγωγίας εισήλθε σε νέα φάση.

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/11-01-10/11-01-10_317688_31.jpg

Σειρά εταιρειών ανταγωνίζονται σε ένα αγώνα δρόμου για τη δημιουργία αγορών τηλεοπτικών προγραμμάτων, στα πρότυπα των εφαρμογών (apps) του iPhone, με δυνατότητες αλληλεπίδρασης με τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης, την αναζήτηση και αναπαραγωγή ταινιών και άλλου διαδικτυακού περιεχομένου, όλα με τη χρήση του τηλεκοντρόλ.

Οι τηλεοπτικές εφαρμογές σχεδιάζονται ώστε να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες διαδικτυακής σύνδεσης των νέων ηλεκτρονικών συσκευών που όλο και πιο έντονα κάνουν την εμφάνιση τους στα νοικοκυριά. Πολλοί εκθέτες στη φετινή CES που πραγματοποιήθηκε στο Λας Βέγκας παρουσίασαν νέες τεχνολογίας για τη δημιουργία τέτοιου λογισμικού που θα βοηθήσει τους χρήστες να διαχειριστούν τον πλούτο του περιεχομένου στην τηλεοπτική οθόνη.

Από τις πιο πρόσφατες εταιρείες του χώρου είναι η Vudu, που παρέχει υπηρεσία streaming παρακολούθησης ταινιών, η DivX, γνωστή για την κωδικοποίηση αποθήκευσης ψηφιακών ταινιών, η Boxee, που αναπτύσσει λογισμικό που επιτρέπει την παρακολούθηση περιεχομένου από το Ίντερνετ στην τηλεόραση και η Roku, που διαθέτει στην αγορά αποκωδικοποιητή για τη λήψη περιεχομένου στην τηλεόραση.

Η Vizio, αμερικανική εταιρεία κατασκευής τηλεοράσεων προωθεί τα μοντέλα με δυνατότητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ήταν από τις πρώτες που χρησιμοποίησε τον όρο «εφαρμογές» για να περιγράψει το τηλεοπτικό λογισμικό. Η εταιρεία συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τη Yahoo αλλά και την Adobe, για την προσαρμογή του format Flash στα τηλεοπτικά δεδομένα.

Ο Μάθιου Μακρέι, αντιπρόεδρος της Vizio, επεσήμανε ότι οι καταναλωτές που αγοράζουν τις τηλεοράσεις της εταιρείας έχουν να διαλέξουν μεταξύ 25 με 30 εφαρμογών. «Στα τέλη του χρόνου οι διαθέσιμες εφαρμογές θα ξεπεράσουν τις εκατό», δήλωσε.

Το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι καινούργιο. Το 1997 η Microsoft εξαγόρασε την WebTV Networks, εταιρεία που κατασκεύαζε ειδική συσκευή με ενσωματωμένο browser που επέτρεπε στους χρήστες να σερφάρουν στο Ίντερνετ από την τηλεόραση. Το μοντέλο τότε δεν απέδωσε, εξαιτίας της τότε αδυναμίας των τηλεοράσεων να χειριστούν τις ιστοσελίδες με υπερβολικά πολλά κείμενα αλλά και την αντίληψη ότι οι browsers ήταν περισσότερο λογισμικό για υπολογιστές και δεν ταίριαζαν στον ψυχαγωγικό χαρακτήρα της τηλεόρασης.

Τα πράγματα άλλαξαν σταδιακά με τη δημιουργία υπηρεσιών βίντεο στο Ίντερνετ και τη μεγάλη προσέλκυση χρηστών, τη διάδοση των ευρυζωνικών υπηρεσιών και την ανάπτυξη των τηλεοράσεων υψηλής ευκρίνειας, που μπορούν με ευκολία να χειριστούν ψηφιακό περιεχόμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, η Vudu ανακοίνωσε ότι έχει ήδη συγκεντρώσει περίπου 100 εφαρμογές, που ο χρήστης θα μπορεί να βλέπει στην τηλεόραση του και να επιλέγει με τη χρήση του τηλεκοντρόλ. Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν εκδόσεις γνωστών υπηρεσιών του Web όπως η ιστοσελίδα φωτογραφιών Flickr, το Twitter αλλά και feed ειδήσεων από το Associated Press. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των εταιρειών που αναμένεται να ενσωματώσουν τη νέα τεχνολογία συγκαταλέγονται οι Mitsubishi Electric, Sanyo, Sharp και Toshiba.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μια τέτοια τεχνολογία ανάπτυξης applications, με τα χαρακτηριστικά των iPhone Apps, ειδικά προσαρμοσμένων για τηλεοράσεις θα δώσουν στους καταναλωτές εκατοντάδες επιλογές προγραμμάτων και καναλιών που δεν περιλαμβάνονται στα συνδρομητικά πακέτα, αυξάνοντας έτσι όχι μόνο τις επιλογές αλλά και τον ανταγωνισμό στην αγορά.

 

11/01/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Wall Street Journal

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;