Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

iOS Game Center: Flight Control

Πώς σας φάνηκε το... φορητό Xbox Live της Apple;

Ελάχιστες ημέρες έχουν περάσει από την ημέρα που ο Steve Jobs αποκάλυψε την ενσωμάτωση της διαδικτυακής υπηρεσίας Game Center στην τελευταία αναβάθμιση λογισμικού για το iPhone 4, και που πριν από λίγες ημέρες αυτή προσφέρεται επίσημα στους κατόχους του νέου κινητού της εταιρείας του Κουπερτίνο. Είναι αξιοσημείωτο δε, πως για πρώτη φορά η Apple δίνει τόσο μεγάλη σημασία στα βιντεοπαιχνίδια και στη λειτουργία του iOS ως πλατφόρμα για την ψηφιακή διασκέδαση του καταναλωτή. Εγκαταστήσαμε τη νέα έκδοση του λογισμικού στο iPhone 4 και παρακάτω ακολουθούν οι εντυπώσεις από την επαφή μας με το Game Center.

Οι κάτοχοι της νέας συσκευής της αμερικάνικης εταιρείας έχουν επιτέλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν μία καλοσχεδιασμένη, οργανωμένη υπηρεσία που αναλαμβάνει να διαχειριστεί τις διαδικτυακές συγκρούσεις με άλλους gamers, να συνδέσει τους φιλικούς χρήστες μεταξύ τους, να τους δώσει την ευκαιρία να συγκρίνουν τα επιτεύγματά τους σε διάφορους τίτλους και να ανταγωνιστούν για την κατάκτηση της καλύτερης θέσης. Η νέα εφαρμογή/υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο για iPhone 4, iPhone 3GS και iPod Τouch 2ης έως και 4ης γενιάς, ενώ με την κυκλοφορία της έκδοσης 4.2 του iOS θα προστεθεί στη λίστα και το iPad.

Ο χρήστης των παραπάνω συσκευών δεν έχει παρά να δημιουργήσει ένα ψευδώνυμο το οποίο -εκτός από το γεγονός ότι θα συνδεθεί αυτόματα με το Apple ID του- θα τού επιτρέψει να εμφανίζεται με ξεχωριστό τρόπο στη διαδικτυακή κοινότητα του Game Center. Μετά από αυτή τη σύντομη διαδικασία, μπορεί να ορίσει ένα μήνυμα κατάστασης (κάτι σαν τα status του Facebook) και στη συνέχεια να εισέλθει στην κεντρική οθόνη της εφαρμογής. Εκεί αναγράφονται όλα τα στοιχεία του λογαριασμού του, καθώς και οι φίλοι, τα παιχνίδια και τα... επιτεύγματα (achievements) α λα Xbox 360, που είναι συνδεδεμένα με αυτό.

Η προσθήκη φίλων δεν γίνεται βέβαια αυτόματα: θα χρειαστεί να γνωρίζει κάθε χρήστης το mail ή το ψευδώνυμο που έχει ορίσει κάθε φιλικός του χρήστης στην υπηρεσία Game Center, έτσι ώστε να φτάσει στο σωστό αποδέκτη η πρόσκληση. Χάρη στη λειτουργία των προωθούμενων ενημερώσεων (push notifications), οι προσκλήσεις αυτές εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη των συσκευών της Apple ασχέτως αν το Game Center είναι ενεργό και, με το πάτημα ενός πλήκτρου, γίνεται η προσθήκη στη σχετική λίστα.

To συμπέρασμα, λοιπόν;

iOS Game Center: Flight Control & Pac-ManΣτην τρίτη καρτέλα του Game Center εμφανίζονται όλα τα παιχνίδια που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης στη συσκευή του και είναι συμβατά με την υπηρεσία. Όταν γράφονταν αυτό το άρθρο, τα συμβατά παιχνίδια ήταν περίπου 10 (τα πιο γνωστά από αυτά τα Flight Control και Pac-Man). Σε κάθε τίτλο ξεχωριστά υπάρχει μία ένδειξη με τα επιτεύγματα του κατόχου της συσκευής, ενώ αν ο ίδιος το επιθυμεί, μέσα από τη σχετική ένδειξη μπορεί να μεταβεί σε μία νέα καρτέλα, όπου αναγράφονται αναλυτικά όλα τα επιτεύγματα, καθώς και η θέση του στην παγκόσμια κατάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Game Center δεν προσθέτει αυτόματα όσα παιχνίδια βρίσκονται ήδη στη συσκευή, αλλά αυτά προστίθενται ένα προς ένα όταν ξεκινήσουν να λειτουργούν έστω και για λίγα δευτερόλεπτα μετά την εγκατάσταση της εφαρμογής. Τέλος, στην τελευταία καρτέλα εμφανίζονται οι αιτήσεις φιλίας που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και περιμένουν το χρήστη να απαντήσει θετικά ή αρνητικά.

Η γενικότερη εντύπωση που δίνει το Game Center είναι πως πρόκειται για μία σωστά δομημένη υπηρεσία, φιλική απέναντι σε κάθε χρήστη - ακόμη και στον άπειρο, που δεν έχει έλθει σε επαφή με παρόμοιους μηχανισμούς όπως αυτούς του PlayStation Network, του Xbox Live, του Steam ή ακόμη και του Battle.net. Οι προκλήσεις για συναγωνισμό ανάμεσα στους χρήστες αποστέλλονται μέσα από τα ίδια τα παιχνίδια. Στην περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να συμμετάσχει σε διαδικτυακές συγκρούσεις με τυχαίους αντιπάλους, το Game Center φροντίζει από μόνο του να συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων από όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να αρχίσει άμεσα η δράση.

Ο τρόπος λειτουργίας του Game Center μπορεί μεν να θυμίζει έντονα αντίστοιχες υπάρχουσες υπηρεσίες -όπως το OpenFeint- φυσικά όμως έχει την υποστήριξη της Apple, κάτι που εγγυάται πως οι βελτιώσεις θα είναι συνεχείς και η ανάπτυξη του όλου μοντέλου θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη. Το αν και κατά πόσο το Game Center θα καταφέρει να καθιερωθεί ως πλατφόρμα θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες: από το πόσο γρήγορα θα το υιοθετήσουν οι δημιουργοί ΑΑΑ παιχνίδια, το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί το κοινό στη χρήση του, καθώς και από το πώς και πόσο σκοπεύει να το υποστηρίξει η ίδια η Apple. Θεωρούμε όμως ότι τα πρώτα μηνύματα που παίρνουμε από το νέο εγχείρημα της αμερικανικής εταιρείας είναι θετικά και ότι οι προοπτικές του είναι μεγάλες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, με το Game Center, οι συσκευές της Apple αναδεικνύονται όντως πια στο τρίτο φορητό φορμά για βιντεοπαιχνίδια παντού και... αναμένουμε εξελίξεις!

 

10/09/2010 - athinorama.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;