19 Σεπτεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Φαρσέρ του Διαδικτύου «βομβάρδισαν» τον Γάλλο πρόεδρο μέσω Google. Πριν από μερικές ημέρες, τo προφίλ του Σαρκοζί στο Facebook εμφανιζόταν πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης της μηχανής αναζήτησης του Google, όταν κανείς πληκτρολογήσουσε την άσεμνη φράση «trou du cul» που αναφέρεται στην... έξοδο του πεπτικού συστήματος.
Ακολουθώντας μια τακτική που είχε χρησιμοποιηθεί παλαιότερα κατά του Τζορτζ Μπους και του Τόνι Μπλερ, οι φαρσέρ δημιούργησαν συνδέσμους (links) που συνέδεαν το προφίλ του Νικολά Σαρκοζί με τη φράση «trou du cul».
Προφανώς, η επίθεση πραγματοποιήθηκε έπειτα από συνεννόηση εκατοντάδων επικριτών του Σαρκοζί, εκτιμά το France24.
Η Google, από την πλευρά της, διευκρίνισε ότι δεν είχε καμία ανάμειξη με τη φάρσα. «Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργοί ιστοσελίδων χρησιμοποίησαν την εν λόγω φράση σε συνδέσμους που οδηγούν στη σελίδα του Νικολά Σαρκοζί στο Facebook» εξηγεί ανακοίνωση της εταιρείας. «Χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική, γνωστή ως Google bombing, οι φαρσέρ μπορούν να δημιουργήσουν παράξενα αποτελέσματα» σχολιάζει.
Ανάλογες φάρσες «μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον πολιτικών έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν:
Το 2003, η επίσημη βιογραφία του τότε Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους εμφανιζόταν στην κορυφή των αποτελεσμάτων αν κανείς εισήγαγε τη φράση «θλιβερή αποτυχία» (miserable failure).
Το 2005, η λέξη «ψεύτης» (liar) έφερνε πρώτο τον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.
Τέλος, και για τα χρονικά, ο πρώτος μεγάλος «βομβαρδισμός» στην μηχανή του Google πραγματοποιήθηκε το 1999, που στην φράση «πιο διαβολική και από τον διάβολο» (more evil than Satan himself) εμφανιζόταν η ιστοσελίδα της Microsoft...
Να θυμηθούμε, επί τας ευκαιρίας, και τα «βομβαρδίσματα» από ελληνικής πλευράς:
Το 2005, η λέξη «ληστές» εμφάνιζε πρώτη την ιστοσελίδα του ΟΤΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια των dial-up συνδέσεων στο ίντερνετ. Την ίδια χρονική περίοδο η λέξη «ψεύτες» εμφάνιζε πρώτη την ιστοσελίδα της Νέας Δημοκρατίας για τον ίδιο λόγο, καθώς στο κυβερνητικό πρόγραμμα της παράταξης υπήρχαν υποσχέσεις για το αντίθετο...
Το 2006, η λέξη «κατσίκα» εμφάνιζε πρώτη την ιστοσελίδα της τότε Υπουργού Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου για το νομοσχέδιο που προωθούσε για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Την ίδια χρονιά, οι λέξεις «γουρούνια» και «δολοφόνοι» έβγαζαν πρώτη την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αντιμετώπιση των φοιτητών από τους αστυνομικούς για στις τις διαδηλώσεις του παραπάνω νομοσχεδίου.
Τέλος, κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί μικρότερης εμβέλειας θύματα του «Google bombing», όπως η λέξη «ατσαλάκωτος» που εμφάνιζε την ιστοσελίδα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, η λέξη «φασίστας» για τον Βύρωνα Πολύδωρα, η λέξη «απατεώνας» για τον Δημοσθένη Λιακόπουλο κ.λπ. μέχρι και από τα τελευταία -όχι και τόσο γνωστά- όπως αυτό της Αλεξανδράτου...
Newsroom ΔΟΛ / wikipedia.org
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV