Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ronald Arkin (αριστερά) & Alan Wagner

Ο Ισαάκ Ασίμοφ προέβλεψε ότι κάποτε θα υπάρξουν μηχανές ικανές να παραπλανούν κατά την κρίση τους. Δύο ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Τζόρτζια στην Ατλάντα, μελετώντας το φαινόμενο της παραπλάνησης στη Φύση, κατόρθωσαν να συνθέσουν λογισμικό που επιτρέπει σε ρομπότ να παραπλανούν.

«Ενα ρομπότ δεν μπορεί να βλάψει ανθρώπινο ον, ούτε μπορεί να επιτρέψει να υποστεί βλάβη ανθρώπινο ον λόγω δικής του παράλειψης». Είναι ο πρώτος νόμος της ρομποτικής διατυπωμένος από τον Ασίμοφ στο βιβλίο «Εγώ, το ρομπότ». Ωστόσο, ο πρωταγωνιστής του, RB-34 («Χέρμπι»), που από κατασκευαστικό λάθος μπορεί να διαβάσει τη σκέψη των άλλων, «ψεύδεται» για καλό σκοπό.

Οι μηχανές, που κατασκεύασαν οι Αλαν Βάγκνερ και Ρόναλντ Αρκιν, δεν διαθέτουν τόσο σύνθετη σκέψη. Οι Αμερικανοί δημιούργησαν σειρά μαθηματικών υπολογισμών (αλγόριθμο), που βασίζεται στις εξής συνθήκες: ένα ρομπότ πρέπει να αντιμετωπίζει αντιπαράθεση με κάποιον ή κάτι και επίσης πρέπει να είναι σε θέση να επηρεάσει τις κινήσεις τού απέναντί του. Το μοντέλο των δύο ερευνητών βασίστηκε σε σενάριο «κρυφτού», στρατιωτικής εφαρμογής, σύμφωνα με το οποίο μια βάση δέχεται επίθεση και η μηχανή αναλαμβάνει να προστατεύσει σημαντικές πληροφορίες και λογισμικά.

Κατά τον Ρ. Αρκιν «το ρομπότ πρέπει να κρυφτεί και να επιλέξει μια στρατηγική παραπλάνησης, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες να εντοπιστεί από τον εχθρό». Τελικώς, με τη συμβολή κατακόρυφης κατασκευής η μηχανή κατόρθωσε να παραπλανήσει τον διώκτη και να επιλέξει άλλη κρυψώνα. Στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «International Journal of Social Robotics», οι Αμερικανοί ερευνητές τονίζουν το ενδιαφέρον τους κυρίως για την ηθική πλευρά του θέματος, δηλαδή τις περιπτώσεις, στις οποίες οι μηχανές παρέχουν βοήθεια σε ανθρώπους πάσχοντες π.χ. από άνοια, και χαρακτηρίζουν το βήμα τους σημαντική πρόοδο στη ρομποτική. 

 

17/09/2010 - enet.gr με πληροφορίες από Welt.de & ΑΠΕ-ΜΠΕ

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;