Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

τσούπρα στέλνει smsΚίνδυνος-θάνατος μπορεί να αποβεί ένα απλό και αθώο SMS για τους πεζούς, σύμφωνα με βρετανική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας. Οπως εξηγεί η Τζοάνα Λούμντσεν του Πανεπιστημίου του Αστον στο Μπέρμιγχαμ, η αποστολή μηνυμάτων SΜS την ώρα που περπατάμε μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα σοβαρούς ή ακόμη και μοιραίους τραυματισμούς, αφού αποσπά σχεδόν όλη την προσοχή μας.

«Ένας στους δέκα χρήστες κινητών τηλεφώνων έχει ήδη τραυματιστεί, έστω και ελάχιστα, από αμέλεια ή απροσεξία του στον δρόμο την ώρα που πληκτρολογούσε μήνυμα σε κάποιον» υποστηρίζει η κυρία Λούμντσεν.

Για τις ανάγκες της έρευνας εθελοντές προέβησαν σε ένα πείραμα. Ακολούθησαν ένα φωτεινό μονοπάτι την ώρα που πληκτρολογούσαν ένα μήνυμα στο κινητό τους. Γύρω τους άναβαν διάφορες ενδείξεις που τους προειδοποιούσαν για πιθανό κίνδυνο. Η επιστήμονας παρατήρησε ότι οι εθελοντές αδυνατούσαν λόγω της προσήλωσης στο κινητό τους τηλέφωνο να προσέξουν έναν στους πέντε πιθανούς κινδύνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Αυτό σημαίνει ότι σε όρους καθημερινότητας ένας πεζός που πληκτρολογεί μήνυμα την ώρα που περπατάει αδυνατεί να προσέξει ένα στα πέντε φανάρια, στύλους, ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα» επισημαίνει η δρ Λούμντσεν, προσθέτοντας πως τα κινητά τηλέφωνα είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε απαιτούν όλη μας την προσοχή, οπότε είναι λογικό, όταν γράφουμε ένα SΜS, μεγάλο μέρος του εγκεφάλου μας να είναι προσηλωμένο μόνο στη συγκεκριμένη συσκευή.

«Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στο Λονδίνο από απροσεξία τουςτην ώρα που πληκτρολογούν SΜS περπατώντας» τονίζει η επικεφαλής της έρευνας. Και καταλήγει: «Φυσικά στην εποχή που ζούμε δεν είναι δυνατό να ζητήσουμε από κάποιον επαγγελματία που πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με κόσμο σχεδόν όλο το 24ωρο να σταματήσει να στέλνει SΜS περπατώντας. Αλλά θα ήταν καλό να το αποφεύγει όποτε μπορεί για δικό του καλό».

Η αποστολή γραπτών μηνυμάτων από το κινητό δεν κάνει κακό μόνο όταν περπατάμε, αλλά και όταν οδηγούμε. Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μεταφορών στη Βιρτζίνια χρησιμοποίησε κάμερες ώστε να παρατηρεί διαρκώς οδηγούς ελαφρών οχημάτων και φορτηγών, διαπιστώνοντας ότι, όταν οι οδηγοί βαρέων φορτηγών στέλνουν μήνυμα από το κινητό, ο κίνδυνος σύγκρουσης είναι 23 φορές μεγαλύτερος από ό,τι όταν δεν στέλνουν μήνυμα.


Σύμφωνα με το συγκεκριμένο αμερικανικό ινστιτούτο έρευνας για την ασφάλεια, η αποστολή SΜS αυξάνει τον κίνδυνο της σύγκρουσης πολύ περισσότερο από όσο είχαν συμπεράνει προηγούμενες μελέτες, καθώς οι αυτοκινητιστές σταματούν να κοιτάζουν τον δρόμο για πολύ περισσότερο χρόνο από ό,τι όταν συνομιλούν στα κινητά τους.

Στατιστικά...

  • Ενας πεζός που πληκτρολογεί μήνυμα (SΜS) τη στιγμή που περπατάει αδυνατεί να προσέξει 1 στα 5 φανάρια, στύλους, ακόμη και διερχόμενα αυτοκίνητα. Δύο νέοι άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά στο Λονδίνο από δική τους απροσεξία, την ώρα που βαδίζουν πληκτρολογώντας ένα SΜS.  

  • Το 74% όλων των χρηστών κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως (δηλαδή τα 2,4 δισ. εκ των συνολικά 3,3 δισ. κατόχων) χρησιμοποιούν καθημερινά SΜS.  

  • Το παγκόσμιο ρεκόρ χρήσης SΜS κατέχουν οι Φιλιππίνες με 142 δισ. μηνύματα τον χρόνο, σχεδόν 27 SΜS καθημερινά ανά κάτοικο.

 

18/09/2010 - tovima.gr

 

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;