Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η «επιδημία» μίας νέας, «αόρατης» μορφής εγκληματικής δραστηριότητας απειλεί τον ανεπτυγμένο κόσμο...

cybercrimeΕίναι «αόρατο», οι αυτουργοί του είναι δύσκολο να εντοπιστούν και αποφέρει μεγάλα κέρδη: ο λόγος για το κυβερνοέγκλημα, το οποίο (όχι και τόσο) αργά και σταθερά απλώνει τα «πλοκάμια» του σε όλο τον κόσμο, απειλώντας τους πάντες, από απλούς χρήστες μέχρι και τον επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Η αναφορά στον επικεφαλής της Ιντερπόλ δεν ήταν τυχαία: όπως είπε ο Ρόναλντ Νομπλ, γενικός γραμματέας της υπηρεσίας, κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης αξιωματικών από αστυνομίες 56 χωρών, με αντικείμενο το κυβερνοέγκλημα, η ταυτότητά του είχε «κλαπεί» για να δημιουργηθούν δύο λογαριασμοί στο Facebook.

Ένας από τους απατεώνες χρησιμοποίησε την κλεμμένη ταυτότητα για να αποκτήσει πληροφορίες σχετικά με φυγάδες που είχαν «στοχευθεί» από πρόσφατη επιχείρηση της Ιντερπόλ, εναντίον καταζητουμένων για εγκλήματα όπως φόνοι και βιασμοί.

«Το κυβερνοέγκλημα εξελίσσεται σε μία πάρα πολύ "συμπαγή" απειλή» είπε σχετικά ο Νομπλ στην εναρκτήρια τελετή της πρώτης Συνδιάσκεψης Ασφάλειας Πληροφορικής της Ιντερπόλ στο αρχηγείο της αστυνομίας του Χονγκ Κονγκ, συμπληρώνοντας ότι «λαμβανομένης υπόψιν της ανωνυμίας του κυβερνοδιαστήματος, ίσως να αποτελεί την σημαντικότερη απειλή που θα αντιμετωπίσουμε ποτέ».

Επίσης, το κυβερνοέγκλημα αποτελεί μία σημαντική απειλή και σχετικά με την διεθνή τρομοκρατία, καθώς θα μπορούσε να γίνει ένα εξαιρετικά ισχυρό όπλο στα χέρια τρομοκρατών, οι οποίοι θα είχαν τη δυνατότητα να εξαπολύσουν μία καταστροφική επίθεση εναντίον της υποδομής μίας χώρας.

«Σκεφτείτε τις δραματικές επιπτώσεις μίας τέτοιας επίθεσης εναντίον του δικτύου ηλεκτροδότησης ή του τραπεζικού συστήματος ενός κράτους» είπε σχετικά ο επικεφαλής της Ιντερπόλ. «Είμαστε τυχεροί που μέχρι σήμερα τρομοκράτες δεν έχουν εκτοξεύσει επιτυχημένες -απ'όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- κυβερνοεπιθέσεις».

Μία θεωρία επ'αυτού είναι πως είναι θέμα «στυλ»: οι τρομοκράτες κατά κανόνα προτιμούν την δραματική κάλυψη από τα ΜΜΕ που συνεπάγεται μία επίθεση εναντίον ενός τρένου ή η καταστροφή ενός κτιρίου αντί του «ανώνυμου γκρεμίσματος» ενός τραπεζικού συστήματος. «Αλλά μέχρι πότε;» διερωτάται ο Νομπλ.

Η έκταση του προβλήματος επισημάνθηκε και σε μία αναφορά της γνωστής εταιρείας του χώρου ασφαλείας ίντερνετ/υπολογιστών, Symantec. Επίσης, υπολογίζεται ότι σχεδόν τα δύο τρίτα των χρηστών ιστοσελίδων ενηλίκου περιεχομένου παγκοσμίως έχουν πέσει θύματα κάποιου είδους κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας (όπως αναφέρεται σε μελέτη της Norton). Τα περισσότερα θύματα εντοπίζονται στην Κίνα, (83% του συνόλου των χρηστών), και ακολουθούν η Ινδία και η Βραζιλία (76%) και μετά οι ΗΠΑ (73%).

Ακόμη, υπάρχει μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά τις πιθανότητες σύλληψης των αυτουργών: σε σχετική έρευνα, στην οποία ερωτήθηκαν 7.000 χρήστες, το 80% δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι οι δράστες θα εντοπιστούν ποτέ. Λιγότεροι από τους μισούς μπαίνουν γενικότερα στον κόπο να απευθυνθούν στην αστυνομία.

Η Στέησι Γου, στέλεχος της Symantec, δήλωσε ότι ένα και μόνο γραφείο της εταιρείας -στο Τσενγκντού της Κίνας- εντοπίζει 100.000 απειλές κυβερνοεγκλήματος ημερησίως.

«Δεν μιλάμε πλέον απλά για σχολιαρόπαιδα που στέλνουν κακόβουλα emails από τα δωμάτιά τους, αλλά για οργανωμένους εγκληματίες. Σχεδιάζουν και προβαίνουν σε αθόρυβες, "καταδρομικές" επιθέσεις, κλέβοντας μικροποσότητες χρημάτων -ας πούμε 20 δολαρίων- από 20 ή 30 άτομα τη φορά. Και μετά συνεχίζουν» είπε σχετικά.

Επίσης, αρκετοί κυβερνοεγκληματίες ειδικεύονται στην κλοπή δεδομένων από τους υπολογιστές των θυμάτων τους -που τις περισσότερες φορές δεν γίνεται καν αντιληπτή. Στη συνέχεια, προβαίνουν σε πωλήσεις των δεδομένων: τα στοιχεία μίας πιστωτικής κάρτας, για παράδειγμα, πωλούνται αντί αντιτίμου 5-20 δολαρίων στη μαύρη αγορά.

«Η κλοπή προσωπικών δεδομένων είναι μεγάλο πρόβλημα…για παράδειγμα, εάν ο εγκληματίας γνωρίζει ότι κάποιος προβαίνει σε πολλές συναλλαγές διαδικτυακά, η αξία των στοιχείων αυτού του ατόμου ανεβαίνει κατακόρυφα» είπε η Γου.

Η συνολική «αξία» της κυβερνοεγκληματικής δραστηριότητας υπολογίζεται ότι ανέρχεται στα 105 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με έρευνα ενός άλλου γίγαντα του χώρου της ασφαλείας, της McAfee, ενώ -όπως εκτιμάται από την αμερικανική αστυνομία, ένας κυβερνοεγκληματίας μπορεί να κερδίσει μέχρι και 23.000 δολάρια μέσα σε μία εβδομάδα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, και συνάμα το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των κυβερνοεγκληματιών, κατά τον καθηγητή Τζόζεφ Κι-Γινγκ, της Διαδικτυακής Κοινότητας του Χονγκ Κονγκ, είναι η αδιαφορία/υποτίμηση από πλευράς των θυμάτων.

«Είναι σημαντικό να μπορεί ο κόσμος και οι εταιρείες να αυτοπροστατευθούν…ο εγκληματίας είναι το ίδιο πραγματικός με ένα κλασικό ληστή ή διαρρήκτη -απλά δεν μπορείς να τον δεις»...

 

17/09/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AFP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;