15 Ιανουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Στην προ Διαδικτύου εποχή οι στρατεύσιμοι μάθαιναν για τη θητεία τους από τις «παλιοσειρές». Η «κατήχηση» περιλάμβανε αλήθειες αλλά και μυθοπλασίες ανάλογα με τις εμπειρίες του εκάστοτε αφηγητή. Πλέον, η αναζήτηση πληροφοριών και απόψεων για τη θητεία έχει μεταφερθεί στο web. «Λούφα και παραλλαγή» στην εποχή του Διαδικτύου…
- «Επ, Λευτέρη τι γίνεται, πώς τα πας; Σου ήρθε το χαρτί;»
- «Ναι, μόλις χθες το πήρα, Σπάρτη παρουσιάζομαι».
- «Σοβαρά μιλάς; Άντε να δούμε, εγώ ακόμα περιμένω αν και νομίζω ότι μεθαύριο το πολύ θα ξέρω. Τι 'λέει' η Σπάρτη;».
- «Διάβασα ότι ο τρίτος λόχος είναι ο 'καλύτερος'. Καλά κρεβάτια, καθαρές τουαλέτες. Α, και το πιο σημαντικό, έχει και πρίζες για φορτιστή….».
Η παραπάνω στιχομυθία διεμοίφθη -με ορισμένες παρεμβάσεις «λογοκρισίας» είναι η αλήθεια- μεταξύ δύο γνωστών που υπηρετούν δυο μήνες τώρα τη στρατιωτική θητεία τους. Πριν από μια δεκαετία θα θεωρούνταν σχετικά αδιανόητο οι στρατεύσιμοι να έχουν εικόνα και μάλιστα με τέτοιου είδους λεπτομέρειες για το κέντρο εκπαίδευσης ή τις μονάδες περιφέρειας όπου θα παρουσιαστούν.
Και είναι μάλλον βέβαιο ότι πολλές «παλιοσειρές» θα «ανατρίχιαζαν» στο άκουσμα αυτής της γνώσης των εν έτει 2010 στρατεύσιμων. Η μεγαλύτερη σε διάρκεια θητεία, η αυστηρότερη καθημερινότητα καθώς και η έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων για δικαιώματα και υποχρεώσεις διαμόρφωναν σε μεγάλο βαθμό την αντίληψη και την προσέγγιση του στρατού από τους παλαιότερους.
Ωστόσο, οι εποχές αλλάζουν, μαζί και η επικοινωνία εντός τους. Οι περιγραφές για τον στρατό δεν εναπόκεινται πλέον στις «θολές» αφηγήσεις των πατέρων, σε ιστορίες με διαστάσεις «έπους» -«επώδυνες» αρκετές φορές στην ακρόαση- και σε πικρόχολα κατευόδια για «μαύρα» τάγματα.
Η κοινωνική δικτύωση στο Ιντερνετ επαναπροσδιορίζει το σταυροδρόμι της αφήγησης, της αντίληψης και εντέλει της γνώσης για το στρατό. Οι στρατεύσιμοι έχουν πλέον την ιδιότητα των διαδικτυακών χρηστών και ανταλλάζουν πληροφορίες, συμβουλές αλλά και αναλυτικές απόψεις για το τι σημαίνει στρατός και θητεία.
Στατιστικά
- Thiteia: Οι μοναδικοί επισκέπτες είναι γύρω στους 40.000 μηνιαίως.
Όσο πλησιάζει να μπει κάθε καινούρια EΣΣΟ το νούμερο αυτό ανεβαίνει.
- Οmhroi: Αριθμούν 6.843 εγγεγραμμένα μέλη.
Οι ιστορίες δύο διαχειριστών
Δύο κυρίως είναι οι ιστότοποι που θεωρούνται από τους πιο «παλιούς» που ασχολούνται με το στρατιωτικό. Το thiteia.org και το omhroi.gr. Με δέκα περίπου χρόνια να τους «βαραίνουν», τα δύο sites δείχνουν ότι δεν πρόκειται να «απολυθούν» σύντομα καθώς έχουν εδραιωθεί στη συνείδηση των στρατεύσιμων.
«Πριν από δέκα περίπου χρόνια, όταν και υπηρέτησα τη θητεία μου, το Διαδίκτυο δεν ήταν τόσο διαδεδομένο αλλά γενικότερα δεν υπήρχαν πολλές πληροφορίες από παλαιότερους αλλά και από τα επίσημα sites», θυμάται ο δημιουργός και διαχειριστής του «thiteia», Παναγιώτης Τατίνας.
«Eίχα την τύχη στα τεθωρακισμένα που υπηρέτησα να είμαι στο πρώτο γραφείο της μονάδας. Εκεί έμαθα αρκετά πράγματα για τα δικαιώματα, τους κανονισμούς, τις άδειες… Διαπίστωσα ότι αρκετοί που επρόκειτο να μπουν δεν ήξεραν βασικά πράγματα για την στρατιωτική θητεία. Έτσι, λοιπόν, όταν απολύθηκα, κατέγραψα διάφορα πράγματα και έφτιαξα το site. Είδα ότι είχε επισκεψιμότητα και πως προχωρά ικανοποιητικά και από τότε το ανανεώνω, όσο βέβαια μου επιτρέπει ο διαθέσιμος χρόνος μου».
Η εκκίνηση του ενός εκ των διαχειριστών του «omhroi», Απόστολου Δερέκη είναι εντελώς διαφορετική. Όντας ανυπότακτος εξωτερικού, ο κ. Δερέκης ξεκίνησε τη δημιουργία της ιστοσελίδας έπειτα από διαδικτυακή αναζήτηση για την υπόθεσή του και βασιζόμενος παράλληλα στην ευόδωση συνεργασίας μαζί με τον έτερο ιδρυτή του «omhroi». Οι περιγραφές του είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικές για τη δυναμική της ιστοσελίδας και το περιεχόμενο το οποίο απέκτησε εν καιρώ. Περιεχόμενο που επαναδιατυπώνεται και συζητείται έντονα στη διαδικτυακή πλατφόρμα επικοινωνίας.
«O χαρακτήρας των χρηστών, οι πολιτικές τοποθετήσεις τους προέρχονται από όλο το φάσμα πολιτικών ιδεολογιών και αυτό είναι το ικανοποιητικό. Πολλές φορές βλέπεις ομάδες που θεωρούνται περιθωριακές να συζητούν και να διαλέγονται», σχολιάζει στο kathimerini.gr o κ. Δερέκης.
Παράδοξα της «thiteias»
«Μπαίνοντας κανείς στο φόρουμ αποκομίζει την εξής αντίληψη: οι μισοί τουλάχιστον που πρόκειται να υπηρετήσουν
τη θητεία τους, θα το κάνουν είτε στο Πολεμικό Ναυτικό είτε στην Αεροπορία. Πράγματι, αυτοί μπαίνουν περισσότερο
στο site από όσους θα υπηρετήσουν στο Στρατό Ξηράς παρά το γεγονός ότι σαν ‘πληθυσμός’ είναι λιγότεροι».
«Οι παλιοί λύνουν απορίες»
Και τα δύο sites, το καθένα με το δικό του χαρακτήρα, συγκλίνουν στη στοχοθεσία τους με τους χρήστες να διαδραματίζουν, όπως σε κάθε πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, τον πιο σημαντικό ρόλο.
«Ψάχνει αρκετός κόσμος να ενημερωθεί», μας λέει ο Παναγιώτης Τατίνας περιγράφοντας το προφίλ των χρηστών: «Ξεκινά δύο με τρεις μήνες πριν υπηρετήσουν, ορισμένοι το διατηρούν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ωστόσο, μόλις απολυθούν, σταματά συνήθως η ενασχόληση. Ελάχιστοι εξακολουθούν να 'μπαίνουν' και να συνεισφέρουν στο διάλογο».
«Ωστόσο», συνεχίζει, «οι παλαιότεροι που ακόμα υπηρετούν λύνουν απορίες στους νέους. Στο thiteia μάλιστα υπάρχει ένας γιατρός (σ.σ: ο οποίος αν και έχει απολυθεί χρόνια) απαντά σε θέματα αρμοδιότητάς του».
Από την πλευρά του, ο Απόστολος Δερέκης εκφράζει την ικανοποίησή του για το διάλογο που διεξάγεται στο «omhroi» εκφράζοντας παράλληλα την άποψή του. «Χρειάζεται να δίνονται τα σωστά κίνητρα για τη στρατιωτική θητεία. Χρειάζονται σωστές τομές στο στράτευμα».
Πέρα από τον επίσημο κόμβο του Γενικού Επιτελείου Στρατού υπάρχουν δεκάδες επίσημα και ανεπίσημα sites που ενδεχομένως μπορούν να φανούν χρήσιμα στους στρατεύσιμους που θέλουν να συλλέξουν πληροφορίες και να συζητήσουν για τη θητεία τους ή μη…
11/01/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV