Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Στις προβλέψεις επενδυτών για σειρά εξαγορών οφείλεται η άνοδος των μετοχών

tech 101Εδώ και χρόνια, ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας υπήρξε ο λιγότερο δημοφιλής για τους επενδυτές. Ο δείκτης Techmark, όμως, που καταγράφει τις τιμές μετοχών των 88 βρετανικών εταιριών υψηλής τεχνολογίας έχει σημειώσει αύξηση της τάξης του 40% τα τελευταία δύο χρόνια, έχοντας σημειώσει τη μεγαλύτερή του άνοδο από το 2001.

Η άνοδος οφείλεται στις προβλέψεις επενδυτών για σειρά εξαγορών, καθώς ξένες εταιρίες φιλοδοξούν να επεκταθούν σε αγορές άλλων χωρών. Βρετανικές εταιρείες, όπως οι Arm, Sage και Psion, αποτελούν πρωταρχικούς στόχους των ξένων επενδυτών.

Την ίδια στιγμή, οι τιμές τους δεν είναι απαγορευτικές, καθώς αυτές κυμαίνονται πολύ χαμηλότερα από εκείνες του 2000.

Αν και μετοχές βρετανικών εταιριών του κλάδου, όπως οι Misys και Aveva, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα υψηλότερα επίπεδά τους, ο τομέας δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτόν των αρχών του 21ου αιώνα, όταν η αγορά δημιούργησε μη ρεαλιστικές προσδοκίες κερδοφορίας για πολλές βρετανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας. Παρότι η αισιοδοξία έμοιαζε στην αρχή δικαιολογημένη, ρωγμές άρχισαν να εμφανίζονται όταν οι εταιρίες αποφάσισαν να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Με τις μνήμες της φούσκας του 2001 ακόμη νωπές, οι εταιρείες τεχνολογίας υπήρξαν οι πρώτες που προχώρησαν σε γενναίες περικοπές στις απαρχές της πιστωτικής κρίσης το 2007, προλαμβάνοντας τα χειρότερα. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο βρετανικός τομέας υψηλής τεχνολογίας θα είναι πάντα μικρότερος από τον αμερικανικό, λόγω των κολοσσών Microsost, Cisco, Apple, Google κ.α.

«Οι Αμερικανοί επενδυτές υπήρξαν παραδοσιακά πιο πρόθυμοι να επενδύσουν σε εταιρείες τεχνολογίας, από ότι οι Βρετανοί. Οι απόψεις αρχίζουν, όμως, να μεταβάλλονται και στην ευρωπαϊκή ακτή του Ατλαντικού», λέει ο Μάικ Τάουνεντ στέλεχος της επενδυτικής εταιρίας IP Group που ειδικεύεται στις επενδύσεις σε βρετανικές εταιρίες τεχνολογικής καινοτομίας.

Ο δισταγμός των Βρετανών επενδυτών σημαίνει, όμως, ότι η παρτίδα έχει ήδη χαθεί για τη Βρετανία. Το προβάδισμα, το οποίο απολαμβάνουν οι Αμερικανοί και οι εταιρίες τους έναντι των βρετανικών είναι πλέον τέτοιο, που είναι αμφίβολο εάν η Βρετανία θα μπορέσει ποτέ να το γεφυρώσει. Ένας επενδυτής λέει: «Οι βρετανικές εταιρίες υψηλής τεχνολογίας που αποδεικνύονται επιτυχημένες εξαγοράζονται από μεγαλύτερους και πλουσιότερους ξένους ανταγωνιστικούς ομίλους. Ο φαύλος κύκλος αυτός δύσκολα θα σπάσει».

 

17/09/2010 - kathimerini.gr με στοιχεία από The Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;