27 Σεπτεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
«Ηθικές» μηχανές αναζήτησης φιλτράρουν την «αμαρτία» από τα αποτελέσματα στην οθόνη σας...
Σειρά νέων μηχανών αναζήτησης του Ιντερνετ, που δημιούργησαν ευσεβείς Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι, φιλτράρουν τις αναζητήσεις των χρηστών κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να τους απομακρύνουν από τους πειρασμούς του οινοπνεύματος και της πορνογραφίας, μεταξύ άλλων.
«Θεωρούμε ότι οι άλλες μηχανές αναζήτησης απευθύνονται στο κοινό χωρίς περιορισμούς. Θέλουμε να προσφέρουμε λύση για αναζήτηση του Διαδικτύου σε ασφαλές περιβάλλον, που δεν θα σας οδηγεί σε χυδαία περιεχόμενο και ανήθικες ιστοσελίδες, όπως αυτές με πορνογραφικό περιεχόμενο», λέει ο Ρεζά Σαρντέχα, ιδρυτής της μηχανής αναζητήσεων ImHalal.com με έδρα το Αμστερνταμ που απευθύνεται σε Μουσουλμάνους. Αν κάποιος δακτυλογραφήσει τη λέξη «οινόπνευμα» στην ιστοσελίδα του κ. Σαρντέχα, η μηχανή αναζήτησης θα φέρει στην οθόνη του χρήστη αποτελέσματα που εξηγούν τις θέσεις και τις ενστάσεις του Ισλάμ απέναντι στο αλκοόλ. Αν πάλι, γράψετε τη λέξη «πορνογραφία», η μηχανή δεν θα σας εμφανίσει κανένα αποτέλεσμα.
O 21χρονος Κουβεϊτιανός αναφέρει ότι η ιστοσελίδα του προσελκύει επισκέπτες από χώρες όπως το Πακιστάν, την Ινδονησία, τη Μαλαισία, τα Αραβικά Εμιράτα και τις ΗΠΑ. «Γνωρίζω ότι όλοι μας οι χρήστες δεν είναι Μουσουλμάνοι, ενώ μία φορά την εβδομάδα λαμβάνουμε email από Χριστιανούς που μας λένε ότι η υπηρεσία μας τους αρέσει πολύ, γιατί επιτρέπει στα παιδιά τους να πραγματοποιούν ασφαλείς αναζητήσεις χωρίς να πέφτουν πάνω σε τολμηρό περιεχόμενο», λέει ο κ. Σαρντέχα.
Για τους Χριστιανούς, η μηχανή αναζήτησης SeekFind.org προσφέρει «εργαλείο για όσους ψάχνουν βιβλικές ή θεολογικές πληροφορίες από ευαγγελική οπτική γωνία», λέει η ιδρυτής της ιστοσελίδας Σία Χούντμαν. Σύμφωνα με τη σελίδα, η μηχανή αναζήτησης λειτουργεί σταχυολογώντας «μόνο ιστοσελίδες με βιβλικό περιεχόμενο». Για την κοινότητα των Εβραίων πιστών, η μηχανή αναζήτησης Jewogle.com εξυπηρετεί τις θεολογικές τους ανάγκες.
Ο ειδικός της βιομηχανίας του Διαδικτύου Ντάνι Σάλιβαν αναφέρει, όμως, ότι καμία από τις παραπάνω ιστοσελίδες δεν «πήρε φωτιά», πράγμα που δεν σημαίνει ωστόσο ότι «δεν μπορεί να αποδειχθούν αξιόλογες και κερδοφόρες». Ο κ. Σάλιβαν προειδοποιεί, όμως, ότι πολλές ειδικευμένες σελίδες αναζήτησης αποτυγχάνουν, όπως έγινε με την ειδικευμένη σε θέματα Αφροαμερικανών μηχανή αναζήτησης RushmoreDrive, που διέκοψε τη λειτουργία της το 2009.
20/09/2010 - kathimerini.gr με στοιχεία από AFP
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV