16 Ιανουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η Google απειλεί να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, μία από τις ελάχιστες στις οποίες δεν κατέχει ηγετική θέση, καταγγέλλοντας (ξαφνικά) λογοκρισία και παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Νέο πεδίο έντασης στις διμερείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο προκαλεί η «απειλή» της Google να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, ύστερα από καταγγελίες του διαδικτυακού κολοσσού για λογοκρισία και απόπειρες υποκλοπής στοιχείων μέσω των υπηρεσιών της από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Η ανακοίνωση της Google προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις καταγγελίες της αμερικανικής εταιρείας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει «εξηγήσεις» από το Πεκίνο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, «Η δυνατότητα να επιχειρεί κανείς με αξιοπιστία στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία».
Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα, πλην της ανώνυμης δήλωσης Κινέζου αξιωματούχου στο κρατικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» ότι θα διερευνηθεί το θέμα.
Αφορμή για την αιφνιδιαστική μεταστροφή στη στάση της Google απέναντι στο κινεζικό καθεστώς, στάθηκαν «οι εξελιγμένες και στοχευμένες επιθέσεις» από το εσωτερικό της Κίνας, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών για ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Επιθέσεις
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας, Gmail, καθώς και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, αλλά σύμφωνα με την Google ήταν ανεπιτυχείς στο σύνολό τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλλεται σε λογοκρισία η κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στη διακοπή της λειτουργίας της.
Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας μιας μηχανής αναζήτησης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κινεζικής νομοθεσίας χωρίς να λογοκρίνεται. Αναλυτές επισήμαναν ότι η δήλωση της Google αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής ενόψει των διαβουλεύσεων με τους Κινέζους.
14/01/2010 - imerisia.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV