Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

googleΗ Google απειλεί να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, μία από τις ελάχιστες στις οποίες δεν κατέχει ηγετική θέση, καταγγέλλοντας (ξαφνικά) λογοκρισία και παρακολουθήσεις στο διαδίκτυο από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Νέο πεδίο έντασης στις διμερείς σχέσεις της Ουάσιγκτον με το Πεκίνο προκαλεί η «απειλή» της Google να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά, ύστερα από καταγγελίες του διαδικτυακού κολοσσού για λογοκρισία και απόπειρες υποκλοπής στοιχείων μέσω των υπηρεσιών της από το κομμουνιστικό καθεστώς.

Η ανακοίνωση της Google προκάλεσε ακόμη και την παρέμβαση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για τις καταγγελίες της αμερικανικής εταιρείας, τονίζοντας ότι η Ουάσιγκτον αναμένει «εξηγήσεις» από το Πεκίνο. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον, «Η δυνατότητα να επιχειρεί κανείς με αξιοπιστία στον κυβερνοχώρο είναι καθοριστικής σημασίας για τη σύγχρονη κοινωνία και οικονομία».

Η κινεζική κυβέρνηση από την πλευρά της δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση για το ζήτημα, πλην της ανώνυμης δήλωσης Κινέζου αξιωματούχου στο κρατικό πρακτορείο «Νέα Κίνα» ότι θα διερευνηθεί το θέμα.

Αφορμή για την αιφνιδιαστική μεταστροφή στη στάση της Google απέναντι στο κινεζικό καθεστώς, στάθηκαν «οι εξελιγμένες και στοχευμένες επιθέσεις» από το εσωτερικό της Κίνας, όπως ισχυρίζεται η εταιρεία, με στόχο την υποκλοπή πληροφοριών για ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων.


http://media2.feed.gr/filesystem/images/20100114/low/assets_LARGE_t_942_14770782.JPG

 

Επιθέσεις
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν εναντίον της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της εταιρείας, Gmail, καθώς και άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών, αλλά σύμφωνα με την Google ήταν ανεπιτυχείς στο σύνολό τους. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν είναι διατεθειμένη να υποβάλλεται σε λογοκρισία η κινεζική μηχανή αναζήτησης Google.cn, γεγονός που οδηγεί ουσιαστικά στη διακοπή της λειτουργίας της.

Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση με στόχο τη διερεύνηση της δυνατότητας λειτουργίας μιας μηχανής αναζήτησης που θα λειτουργεί στο πλαίσιο της κινεζικής νομοθεσίας χωρίς να λογοκρίνεται. Αναλυτές επισήμαναν ότι η δήλωση της Google αποτελεί μια κίνηση στρατηγικής ενόψει των διαβουλεύσεων με τους Κινέζους.

 

14/01/2010 - imerisia.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;