13 Οκτωβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Οι περισσότεροι νέοι αδυνατούν να φανταστούν τη ζωή τους χωρίς τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Αλληλένδετη έχει γίνει η τεχνολογία με τη ζωή των νέων, καθώς, όπως έδειξε έρευνα, οι περισσότεροι θεωρούν ότι η καθημερινή τους ζωή θα ήταν πολύ πιο μπερδεμένη χωρίς αυτήν.
Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν πως υπάρχει ένα κόστος: αν και το 57% θεωρεί ότι η ζωή χωρίς κινητά και Η/Υ θα είχε περισσότερο στρες, ένα ποσοστό 25% είπε πως πιστεύει ότι θα ήταν ανακούφιση. Ακόμη, είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που απάντησε πως νιώθει «πιεσμένο» όταν δέχεται μηνύματα SMS ή voice mail (καθώς νιώθει την ανάγκη άμεσης απάντησης), ενώ αρκετοί αγχώνονται όταν δεν δέχονται απάντηση γρήγορα σε μήνυμα το οποίο έχουν στείλει. Επίσης, υπάρχουν και αρκετοί που ανησυχούν συνεχώς σχετικά με το αληθές των μηνυμάτων που δέχονται (πολλοί φοβούνται ότι τους κάνουν πλάκα).
«Αν δεν έχεις [τεχνολογικά μέσα], τότε είσαι αποκομμένος» είπε η Μέγκαν Έρλεϊ, 20 ετών, φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο Mount St. Mary's στο Μέριλαντ, συμπληρώνοντας πως είναι σαν «οξυγόνο».
Ο σημαντικός ρόλος που παίζει το Ίντερνετ στις ζωές πολλών φοιτητών επισημάνθηκε επίσης (με ζοφερό τρόπο) τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Τάιλερ Κλεμέντι, νέος φοιτητής στο πανεπιστήμιο Rutgers αυτοκτόνησε πηδώντας από τη γέφυρα Τζορτζ Ουάσινγκτον, αφού κάποιοι άλλοι φοιτητές είχαν ανεβάσει στο Διαδίκτυο βίντεο με σεξουαλική επαφή του ιδίου με κάποιον άλλον άνδρα. Όπως αναφέρθηκε αργότερα από τα ΜΜΕ, ο Κλεμέντι είχε αφήσει μία σημείωση στη σελίδα του στο Facebook: «Πάω να πηδήξω από τη γέφυρα. Λυπάμαι».
Η μελέτη (που έγινε για το Associated Press και το mtvU Poll) συμπεριλάμβανε πάνω από 2.000 φοιτητές και έγινε πριν το θάνατο του Κλεμέντι. Όπως αποδείχτηκε, 9 στους 10 φοιτητές διατηρούν λογαριασμό σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook. Επίσης, αντίστοιχος είναι ο αριθμός αυτών που ανταλλάσσουν μηνύματα SMS για να κανονίσουν συναντήσεις, ενώ τα 2/3 του συνόλου ξεκουράζονται παρακολουθώντας ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές online.
Σε διαφορετικό επίπεδο, πολλοί χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να στέλνουν «μηνύματα SOS»: ένας στους πέντε είπε πως έχει ανεβάσει στο Facebook μηνύματα -εκκλήσεις βοήθειας ψυχολογικού/ συναισθηματικού χαρακτήρα, ενώ τα 2/3 είπαν ότι έχουν δει κατά καιρούς τέτοια μηνύματα από φίλους (και στις δύο περιπτώσεις, η πλειοψηφία των ατόμων που απάντησαν θετικά στο ερώτημα ήταν γυναίκες).
«Αυτή η δυνατότητα να ζητήσεις από τους φίλους σου να σε βοηθήσουν έρχεται με ένα κόστος: εκτίθεσαι περισσότερο, και δεν μπορείς να το ελέγξεις» είπε ο Μικολάζ Γιαν Πισκόρσκι, καθηγητής του Harvard Business School που έχει ασχοληθεί με το θέμα των κοινωνικών δικτύων.
Τέτοιου είδους μελέτες γενικότερα επιτρέπουν την περαιτέρω κατανόηση ενός κόσμου στον οποίο εμφανίζονται παράξενα φαινόμενα, όπως των 8 στους 10 ερωτηθέντες φοιτητές που δηλώνουν ευτυχισμένοι,, και παράλληλα των 6 στους 10 που λένε ότι νιώθουν πολύ αγχωμένοι για να βγουν έξω με τους φίλους τους (αριθμός που έχει σημειώσει αύξηση τα τελευταία δύο χρόνια). Αντίστοιχες έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί φοιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους όσον αφορά το σχολείο.
Το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει ένα φίλο που έχει συζητήσει περί αυτοκτονίας, και 13% είπε πως γνωρίζει άτομο που έχει κάνει απόπειρα. Επίσης, το 25% έχει σκεφτεί να ζητήσει επαγγελματική βοήθεια, αν και μόνο το μισό αυτού του ποσοστού το έχει κάνει.
Όπως είπε ο Πισκόρσκι, δημοσιεύσεις για βοήθεια στο Ίντερνετ έχουν οδηγήσει πολλούς φοιτητές να ζητήσουν τη συνδρομή ειδικών.
Η Κέισι Γουέικλι, 22 ετών, του πανεπιστημίου Adelphi (Garden City, Νέα Υόρκη) έμαθε τους κινδύνους της τεχνολογίας από πρώτο χέρι: το Δεκέμβριο, κάποιος δημοσίευσε ανώνυμα ένα δυσφημιστικό για αυτήν κείμενο σε ένα blog με μεγάλη επισκεψιμότητα, προκαλώντας της έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Η Κέισι δεν έχει σταματήσει τη θεραπεία ακόμα, ενώ έχει περιορίσει δραστικά τις εικόνες και τις πληροφορίες που ανεβάζει στο Ίντερνετ.
«Προσπαθώ να χρησιμοποιώ μόνο την "καλή" του πλευρά τώρα» είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας για το Ίντερνετ.
Παρά το συνδυασμό κινδύνου και δυνατοτήτων που εμπεριέχει, το διαδίκτυο συνεχίζει να προκαλεί περισσότερα θετικά σχόλια όσον αφορά τις δυνατότητες κοινωνικής δικτύωσης και συναναστροφής που προσφέρει. Το 85% των ερωτηθέντων δήλωσε πως τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κάποιον να νιώσει πως επικοινωνεί καλύτερα με τους άλλους ανθρώπους, ενώ το 54% είπε ότι ο χρήστης νιώθει πιο κοντά στους άλλους- ωστόσο, ένα ποσοστό 28% ήταν της άποψης πως συμβαίνει το αντίθετο.
«Οι κοινωνικές σχέσεις είναι σαφώς καλύτερες αν έχεις τον άλλον απέναντί σου, πρόσωπο με πρόσωπο…δεν μπορεί να αντικατασταθεί αυτού του είδους η σύνδεση» είπε η Κέιτλιν Σόλομον, 21 ετών, του πανεπιστημίου James Madison. Επίσης, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό (8 στους 10) είπε ότι οι διαφωνίες / παρεξηγήσεις επιλύονται πολύ καλύτερα όταν η κουβέντα γίνεται πρόσωπο με πρόσωπο.
Παρόλα αυτά, πολλοί είναι αυτοί που «κρύβονται» πίσω από την τεχνολογία: 7 στους 10 έχουν εμπλακεί σε καυγάδες χρησιμοποιώντας μόνο μηνύματα SMS, σχεδόν το 50% έχει χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για να αποφύγει προσωπικές συναντήσεις, και 6 στους 10 έχουν «παρακολουθήσει» κάποιον, ελέγχοντας επανειλημμένα την σελίδα του σε εργαλείο κοινωνικής δικτύωσης.
Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το mtvU, κανάλι του MTV ειδικά προσανατολισμένο στο φοιτητικό κοινό.
07/10/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΡ
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV