Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content5/Photo/1094694_b.jpg
Η Google αψηφά τις εντολές για λογοκρισία, το Πεκίνο όμως δεν υποχωρεί

Έπειτα από την απειλή της Google να αποχωρήσει από την κινεζική αγορά λόγω της λογοκρισίας, το Πεκίνο δηλώνει ότι οι ξένες διαδικτυακές εταιρείες είναι ευπρόσδεκτες στην Κίνα αρκεί να σέβονται τη νομοθεσία για κρατικό έλεγχο στο Διαδίκτυο.

«Η Κίνα καλωσορίζει τις διεθνείς εταιρείες του Διαδικτύου που αναπτύσσουν δραστηριότητα στην Κίνα σύμφωνα με το νόμο» δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, αποφεύγοντας να κατονομάσει τον αμερικανικό κολοσσό της διαδικτυακής αναζήτησης.

Την ώρα που πιστοί χρήστες της Google άφηναν λουλούδια στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Πεκίνο, η εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος και άλλα κρατικά μέσα προειδοποιούσαν τις εταιρείες να μην αψηφούν το νόμο.

Η Google ανακοίνωσε την Τετάρτη την απόφασή της να πάψει να φιλτράρει τα αποτελέσματα των αναζητήσεων στο Google.cn, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποχωρήσει από τη χώρα.

Αφορμή για την αλλαγή στάση της εταιρείας ήταν μια σειρά κυβερνοεπιθέσεων κατά της ίδιας και κατά τουλάχιστον 20 ακόμα εταιρειών, με στόχο την υποκλοπή δεδομένων για ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κινα. Στο στόχαστρο βρέθηκαν λογαριασμοί στο Gmail και άλλες υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Σε τρεις περιπτώσεις οι άγνωστοι χάκερ κατάφεραν να αντιγράψουν πληροφορίες. Το Πεκίνο αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις, ωστόσο μία ημέρα αργότερα, δύο Κινέζοι νομικοί που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα (Τενγκ Μπιάο και Ζιάνγκ Τιανιόνγκ) δήλωσαν ότι χάκερ είχαν όντως παραβιάσει τους λογαριασμούς τους.

Εξηγήσεις από το Πεκίνο για τα ύποπτα περιστατικά ζήτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της διαδικτυακής ελευθερίας για τους Κινέζους χρήστες.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προέρχονταν από την κινεζική κυβέρνηση, ωστόσο στο παρελθόν το Πεκίνο έχει κατηγορηθεί όχι μόνο για ηλεκτρονική λογοκρισία αλλά για την τελειοποίηση μεθόδων κυβερνοπολέμου.

Σύμφωνα με αναλυτές η Google δεν έχει πολλά να χάσει από ενδεχόμενη αποχώρησή της από την Κίνα, δεδομένου μάλιστα ότι στην κινεζική αγορά κατέχει τη δεύτερη θέση, ενώ η μερίδα του λέοντος -πάνω από 60%- ανήκει στην κινεζική μηχανή Baidu.

Ενισχύεται η ασφάλεια στο Gmail

Λόγω της σειράς ύποπτων κυβερνοεπιθέσεων σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείoυ, η Google ανακοίνωσε ότι ενισχύει την ασφάλεια στο Gmail. Στο εξής η υπηρεσία θα λειτουργεί με προεπιλεγμένη τη λειτουργία κρυπτογραφημένης σύνδεσης (htpps)

 

15/01/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;