Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η αλήθεια είναι πως στις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων, τα online καταστήματα κερδίζουν ολοένα και περισσότερη απήχηση: στην περίπτωση των ηλεκτρονικών υπολογιστών, για παράδειγμα, 50% των συσκευών αγοράζονται σήμερα από ηλεκτρονικά καταστήματα, πολλές φορές με τον πελάτη να διαλέγει ο ίδιος τα εξαρτήματα που θα διαθέτει το καινούργιο desktop ή laptop του. Eτσι, μόνο τα ρούχα φαίνεται να αποτελούν σήμερα την πιο τρανταχτή εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα, με τις διαδικτυακές αγορές να μην ξεπερνούν το 7%. Με προφανή αιτία το γεγονός ότι, παραγγέλνοντας κανείς από το ίντερνετ ένα ρούχο, χωρίς προφανώς να έχει τη δυνατότητα να το δοκιμάσει, δεν μπορεί ποτέ να είναι σίγουρος για την επιλογή του.

Fits.me RobotΚι όμως, σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο του Ταλίν, η μικρή εσθονική εταιρεία Fits.me υποστηρίζει πως βρήκε τη λύση: ένα ρομποτικό μανεκέν το οποίο χωρίζεται σε δεκάδες ανεξάρτητα τμήματα, που έχουν τη δυνατότητα να συμπτύσσονται και να προεκτείνονται, για να προσαρμόζονται απόλυτα στις σωματομετρικές διαστάσεις του υποψήφιου αγοραστή. Κατά συνέπεια, ο χρήστης οποιουδήποτε ηλεκτρονικού μαγαζιού μπορεί ουσιαστικά να «προβάρει» πάνω στο ρομποτικό μοντέλο το ρούχο που θέλει να παραγγείλει, ώστε να έχει πολύ καλύτερη εικόνα για το αν του ταιριάζει ή όχι. Και τα αρχικά αποτελέσματα δείχνουν πως το μηχάνημα εκπληρώνει την αποστολή του με μεγάλη επιτυχία, αφού ένα γερμανικό online κατάστημα με είδη ένδυσης που εφάρμοσε πιλοτικά την ιδέα είδε τις πωλήσεις του να τριπλασιάζονται, ενώ παράλληλα οι επιστροφές μειώθηκαν κατά 28%.

Oπως είναι φυσικό, η Fits.me ελπίζει πώς αυτά τα αποτελέσματα θα πείσουν κι άλλα ηλεκτρονικά καταστήματα να συνεργαστούν με την ίδια ή, για την ακρίβεια, με το ρομπότ της. Aλλωστε, όλοι αυτοί οι συνεργάτες δεν θα χρειάζεται καν να αγοράσουν ένα αντίγραφο του μηχανικού μανεκέν για να δώσουν τη δυνατότητα των εικονικών προβών μέσα από την ιντερνετική πλατφόρμα τους. Στην πραγματικότητα, το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να στείλουν δείγματα των προϊόντων τους, από όλη τη διαθέσιμη γκάμα μεγεθών, στα γραφεία της Fits.me. Εκεί, το ρομπότ θα... φωτογραφηθεί με τα ρούχα, προσαρμόζοντας τις διαστάσεις των επιμέρους τμημάτων του κορμού του για να μιμείται, για κάθε διαφορετικό μέγεθος, 2.000 πιθανές σωματομετρικές παραλλαγές. Από τις φωτογραφίες αυτές, το κατάστημα θα δημιουργήσει μία βάση δεδομένων ώστε, όταν ένας χρήστης ζητήσει κάποιο συγκεκριμένο ρούχο και πληκτρολογήσει τις διαστάσεις του, να δει στην οθόνη την εικόνα που αντιστοιχεί.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που βρίσκονται πίσω από την κατασκευή του, το ρομπότ μπορεί να μιμηθεί με εκπληκτική λεπτομέρεια συνολικά 100.000 και πλέον διαφορετικούς σωματότυπους. Και επιτρέπει να «προβάρει» κανείς διαφορετικά μεγέθη από το ίδιο ρούχο, για να ελέγξει ποιο είναι αυτό που του ταιριάζει. «Καταφέραμε να δημιουργήσουμε το λογισμικό το οποίο θα ελέγχει τους αισθητήρες και τους μηχανισμούς κίνησης κάθε τμήματος, ώστε σε κάθε αλλαγή το ρομπότ να παίρνει το σχήμα ενός πραγματικού ανθρώπινου σώματος», δήλωσε στο BBC η Maarja Kruusma, καθηγήτρια Bιορομποτικής στο εσθονικό πανεπιστήμιο.

Αυτός είναι ο λόγος, άλλωστε, που το αρχικό πρωτότυπο δημιουργήθηκε στα πρότυπα του ανδρικού σώματος, το οποίο είναι απλούστερο. Πάντως, το πανεπιστήμιο υπόσχεται πως μέχρι τον Νοέμβριο θα έχει ολοκληρώσει την κατασκευή ενός μηχανικού μανεκέν και για τους γυναικείους σωματότυπους.

 

09/10/2010 - kathimerini.gr / fastcodesign.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;