Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Επικίνδυνη ακόμη και για τους πεζούς η ομιλία εν κινήσει...

http://images.tanea.gr/assetservice/Image.ashx?c=13477551&r=0&p=0&t=0&q=100&v=1&s=1&w=800&h=

«Μια φορά περπατούσα στον δρόμο και μιλούσα στο κινητό. Ήμουν τόσο απορροφημένη από τη συνομιλία που δεν πρόσεξα το λεωφορείο που ερχόταν και παραλίγο να με χτυπήσει ενώ ήμουν έτοιμη να διασχίσω τη διασταύρωση. Ευτυχώς, η κόρνα του οδηγού με “ξύπνησε” την τελευταία στιγμή», λέει στα «ΝΕΑ» η 18χρονη Κοραλλία Γαβαλά, φοιτήτρια της Θεολογίας.

Έχει όμως και άλλα να διηγηθεί. «Όταν μιλάω στο κινητό δεν ακούω ποτέ τι μου λένε οι γύρω μου. Ή έχω παρατηρήσει ότι όταν μιλάω στο κινητό και ταυτόχρονα ανταλλάσσω μηνύματα στο ΜSΝ με φίλους μπορεί να μπερδευτώ και να πω αυτά που θέλω να γράψω στο μήνυμα σε αυτόν που συνομιλώ στο τηλέφωνο», σημειώνει.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι μόνο ο συνδυασμός οδήγησης και κινητού μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Οι επιστήμονες όμως τώρα υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα είναι πως τα κινητά «τυφλώνουν» την προσοχή. «Όταν μιλάμε στο κινητό κινητοποιούνται διαφορετικές εγκεφαλικές περιοχές, όπως το αριστερό ημισφαίριο που εμπλέκεται στην παραγωγή λόγου, αλλά και ο προμετωπιαίος φλοιός που συντονίζει τις επιμέρους λειτουργίες του εγκεφάλου», σημειώνει στα «ΝΕΑ» η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, νευρολόγος κ. Λίζα Βάρβογλη. «Αυτό σημαίνει ότι η ομιλία στο τηλέφωνο δεν είναι μια απλή, μηχανική λειτουργία, αλλά απαιτεί έντονη και ενεργητική συμμετοχή τού εγκεφάλου», αναφέρει.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Western Washington, η ομιλία μέσω κινητού έχει ως αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή και να παρατηρείται «τύφλωση». Εννοούν πως όσοι μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο δεν παρατηρούν σχεδόν το παραμικρό από ό,τι συμβαίνει στο περιβάλλον.

Η κ. Βάρβογλη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό: «Σε γενικές γραμμές, είναι πολύ δύσκολο ή και ακατόρθωτο για τον εγκέφαλο να ασχοληθεί στο φουλ με δύο σημαντικά έργα: δοκιμάστε να μιλήσετε στο τηλέφωνο και παράλληλα να λύσετε δύσκολες μαθηματικές πράξεις. Μπορεί να σας φανεί ότι τα κάνετε ταυτόχρονα, αλλά στην πραγματικότητα κάνετε μία το ένα και μία το άλλο, πηγαίνοντας μπρος - πίσω και επενδύοντας πολλή ενέργεια».

Στο πείραμα του καθηγητή ψυχολογίας Ιra Ε. Ηyman Jr, αυτό που θα έπρεπε θεωρητικά να τραβήξει την προσοχή των πεζών ήταν ένας κλόουν πάνω σε ένα μονόκυκλο. Σίγουρα όχι μια συνηθισμένη εικόνα στην καθημερινότητα μιας μεγαλούπολης. Η ομάδα του παρατήρησε, σε δύο μελέτες, τις αντιδράσεις συνολικά 347 πεζών από τους οποίους κάποιοι μιλούσαν στο τηλέφωνο. Κατ΄ αρχάς όσοι είχαν το κινητό στο αυτί είχαν πολύ πιο αργό βήμα, άλλαζαν συχνότερα κατεύθυνση και χειρονομούσαν χωρίς λόγο. Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, ο κλόουν κυκλοφορούσε ανάμεσα στο δείγμα πάνω στο μονόκυκλο ντυμένος με έντονα χρώματα. Στην ερώτηση των ερευνητών «είδατε τίποτα περίεργο;» μόλις το 8% αυτών που μιλούσαν στο κινητό απάντησε πως είδε τον κλόουν, ενώ όταν οι ερευνητές τους ρώτησαν συγκεκριμένα «αν είδαν έναν κλόουν», μόνο ένας στους τέσσερις (25%) απάντησε θετικά.

Στην οδήγηση
Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι ο συνδυασμός κινητού και οδήγησης μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος. Θεωρούν ωστόσο πως χρησιμοποιώντας bluetooth μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες λάθους. Ειδικοί όμως τονίζουν ότι η τηλεφωνική συνομιλία είναι η αιτία του κινδύνου και όχι το αν θα έχουν και τα δύο χέρια τους στο τιμόνι.

Σε σειρά μελετών του Πανεπιστημίου της Γιούτας με επικεφαλής τον δόκτορα David Strayer, αποδείχθηκε ότι οι οδηγοί που μιλούν στο κινητό έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες από τους υπόλοιπους να εμπλακούν σε ένα τροχαίο, τις ίδιες περίπου δηλαδή με κάποιον που οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ.


15/01/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;