Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Η Μ.Ε.Υ. χαρακτηρίζει υπερβολική τη χρήση του Διαδικτύου από παιδιά και εφήβους όταν αυτή ξεπερνάει τις 10 ώρες την εβδομάδα.  Η Μονάδα Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & A. Κυριακού», απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους 10-18 ετών και είναι ο φορέας που ανέδειξε για πρώτη φορά στη χώρα μας το σημαντικό θέμα της κατάχρησης του Διαδικτύου.

Η Μονάδα σχεδιάζει την επίσκεψη επιστημονικών συνεργατών της Μ.Ε.Υ. σε περισσότερα από 120 σχολεία στην Αθήνα και την περιφέρεια για δύο χρόνια και η ενημέρωση 20.000 μαθητών σε θέματα ασφαλούς Διαδικτύου, καθώς και τη διοργάνωση ημερίδων σε 20 δήμους σε όλη την Ελλάδα, τη διοργάνωση σεμιναρίων για εκπαιδευτικούς και άλλα.

Ο ΟΤΕ συνεργάζεται από το 2009 με την Μονάδα Εφηβικής Υγείας, υποστηρίζοντας τη λειτουργία της Γραμμής Βοηθείας ΥποΣΤΗΡΙΖΩ 80011 80015 του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου. Πρόκειται για μια γραμμή που απευθύνεται σε εφήβους και τις οικογένειές τους, παρέχοντας υποστήριξη και συμβουλές για θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Στελεχώνεται από εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους σε θέματα χρήσης – κατάχρησης διαδικτύου και λειτουργεί χωρίς χρέωση για αστικές και υπεραστικές κλήσεις.

Η συνεργασία του ΟΤΕ με την Μ. Ε. Υ. εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματός του Εταιρικής Υπευθυνότητας και καλύπτει όλο το φάσμα των δράσεων που πραγματοποιεί η Μ.Ε.Υ. για την ενημέρωση-εκπαίδευση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σε θέματα ασφαλούς, υπεύθυνης και με μέτρο χρήσης του Διαδικτύου. Η διεύρυνση της συνεργασίας των δύο μερών αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης του κοινού και κυρίως των παιδιών, των εφήβων και των γονέων τους σε ότι αφορά στην ασφαλή και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.

 


Διαβάστε ένα άρθρο του Δημήτρη Καβάζη από το Γυμνάσιο Θάσου για την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου:

Το internet είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο που από τότε που άρχισε να χρησιμοποιείται από όλο τον κόσμο, έφερε μεγάλες αλλαγές σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής:

  • Άλλαξε τον τρόπο επικοινωνίας: Τώρα μπορούμε γρήγορα και εύκολα να επικοινωνήσουμε με όποιον θέλουμε σε όποιο μέρος της γης κι αν βρίσκεται.
  • Άλλαξε τον τρόπο αναζήτησης δεδομένων: Ό,τι θέλουμε για όποιο θέμα μας ενδιαφέρει, πολύ γρήγορα και πολύ εύκολα μπορούμε να το ψάξουμε και να το βρούμε.
  • Άλλαξε τον τρόπο εκπαίδευσης: Τώρα δε χρειάζεται να μαθαίνουμε απ’ έξω χιλιάδες πληροφορίες αφού μπορούμε πολύ εύκολα να βρούμε αυτά που θέλουμε να μάθουμε.
  • Άλλαξε τον τρόπο της διαφήμισης: Μέσα από το internet μπορούμε να προβάλουμε τα προϊόντα μας και να τα δουν εκατομμύρια άνθρωποι.
  • Άλλαξε τον τρόπο συναλλαγών: Μέσα από τον υπολογιστή μας, από το σπίτι ή την επιχείρησή μας, μπορούμε να αγοράσουμε, να πουλήσουμε, να έχουμε υπηρεσίες, να εξυπηρετηθούμε για πολλά πράγματα που καθημερινά μας χρειάζονται.
  • Άλλαξε τον τρόπο διασκέδασης: Μουσική, βίντεο, εικόνες, και ό,τι βάζει ο νους μπορούμε να τα βρούμε μέσα στο internet. Μπορούμε ακόμα να παίξουμε παιχνίδια με όποιον θέλουμε άσχετα αν αυτός βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης, σε κάποιο άγνωστο και μακρινό μέρος.

Το internet έκανε τον κόσμο μια γειτονιά. Πραγματικά είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε σ’ αυτή την εποχή και μπορούμε να χρησιμοποιούμε το internet.

Σκεφτήκαμε όμως πόσους κινδύνους κρύβει αυτό το καινούργιο μέσο;
Όσο εύκολα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε εμείς, το ίδιο εύκολα μπορούν να το χρησιμοποιήσουμε και άνθρωποι που δεν έχουν καλές προθέσεις.
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν απατεώνες για να μας ξεγελάσουν και να μας κάνουν να αγοράσουμε πράγματα που μπορεί να μην τα χρειαζόμαστε ή να είναι επικίνδυνα.
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που θα μεταδώσουν πληροφορίες (εικόνες, λόγια, στοιχεία) που αφορούν εμάς και θα μας ρεζιλέψουν σε όλο τον κόσμο ή θα μας εκβιάζουν προκειμένου να σταματήσουν να μας εκθέτουν.
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν άνθρωποι που είτε γιατί έτσι θέλουν, είτε γιατί κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους, θα θελήσουν να «δουν» κάποια στοιχεία που έχουμε στον υπολογιστή μας και να μας τα καταστρέψουν.
Μπορούν να το χρησιμοποιήσουν κάποιοι που θέλουν να μας ξεγελάσουν και να μας παρασύρουν σε παράνομες πράξεις και να κερδίσουν, άσχετα αν θα μας κάνουν κακό.
Το internet είναι ένα παγκόσμιο χωριό. Κυκλοφορούν σ’ αυτό και καλοί και κακοί. Και αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν κάτι καλό και αυτοί που σκέφτονται μόνο πώς θα ωφεληθούν άσχετα αν καταστρέψουν τους άλλους.

Κι εμείς τι κάνουμε;
Για τα μικρά παιδιά το internet είναι μαγεία. Κάνει πραγματικότητα όλα αυτά που άκουγαν από πολύ μικρά στα παραμύθια. Κάθονται μπροστά σε έναν υπολογιστή και νιώθουν να κρατούν τον κόσμο στα χέρια τους. Με ένα click του ποντικιού όλος ο κόσμος είναι στα πόδια τους. Ξανοίγονται νομίζοντας ότι κανένας δεν τους βλέπει. Σα να έχουν ξεφύγει κλεφτά από το μπαμπά και τη μαμά παραμονή Χριστουγέννων βράδυ και περπατούν στο Σύνταγμα, στην Ερμού, στη Σταδίου, στην τέλος πάντων, παντού όπου φανταχτερές βιτρίνες, κόσμος, μουσικές, δώρα, γλυκά, παρέες κι ό,τι βάζει ο νους του ανθρώπου ξανοίγονται μπροστά τους. Κι όμως! Δεν είναι μόνοι τους. Χιλιάδες άλλοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους ίδιους δρόμους, στα ίδια μαγαζιά, στις ίδιες πλατείες, στις ίδιες βιτρίνες. Άνθρωποι άγνωστοι που μπορεί να μην δώσουν καμιά σημασία σε ένα παιδί που χαζεύει σε όλα αυτά τα φανταχτερά. Κι όμως μια τέτοια βόλτα δεν είναι τόσο αθώα. Δεν είναι μόνο σωστοί άνθρωποι αυτοί που κυκλοφορούν. Είναι δυστυχώς κι αυτοί που σκέφτονται πονηρά. Μπορεί να είναι και εγκληματίες. Μπορεί κλέφτες. Μπορεί να είναι άνθρωποι που δε νοιάζονται για τίποτα αν είναι να κερδίσουν κάτι οι ίδιοι. Τι λέτε λοιπόν φίλοι μου: Θα κάναμε ποτέ μια τέτοια βόλτα; Θα μας άφηναν οι γονείς μας; Κι αν αντιλαμβάνονταν ότι περπατάμε σε τέτοιους δρόμους θα συνέχιζαν να βλέπουν αδιάφορα το αγαπημένο τους σήριαλ ή να περιμένουν το σημαντικό τηλεφώνημα για τη δουλειά τους. Σίγουρα όχι. Ε! το ίδιο είναι και όταν σερφάρουμε στο internet. Μόνο που ούτε εμείς καταλαβαίνουμε σε ποιο δρόμο βρισκόμαστε, ούτε και οι γονείς μας ανησυχούν γιατί απλά μας βλέπουν να καθόμαστε ήσυχα και σιωπηλά στο δωμάτιό μας, μπροστά στον υπολογιστή που με τόση χαρά μας αγόρασαν.
Το saferinternet προσπαθεί να γίνει ο φύλακας άγγελος των παιδιών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο. Το σχολείο μας συμμετείχε στις δράσεις του, από την πρώτη στιγμή που έμαθε την αποστολή του και είχαμε την τύχη να κερδίσουμε και ένα βραβείο σε ένα ευρωπαϊκό διαγωνισμό που έγινε. Όμως πέρα από το βραβείο, αυτό που είχε μεγαλύτερη αξία είναι ότι εγώ και οι συμμαθητές μου αρχίσαμε να συζητάμε και για την κακή πλευρά του internet. Κι αυτό το είπαμε και στους γονείς μας. Μάθαμε ότι σε κάθε τι καλό που γίνεται υπάρχει και μια κακή πλευρά. Και δεν θα την αποφύγουμε αν δεν τη γνωρίσουμε. Γι’ αυτό θα ήθελα να προτείνω να συζητήσουμε κάποια πράγματα :
Στη συζήτηση που ανοίγουμε για την ασφάλεια στο διαδίκτυο να βάλουμε όσους περισσότερους συμμαθητές και φίλους μας μπορούμε. Μόνο αν γνωρίζουμε όλοι τους κινδύνους που κρύβει θα μπορέσουμε να προφυλαχθούμε καλύτερα.
Η συζήτηση αυτή να γίνει γνωστή και στους γονείς. Δεν πειράζει αν καμιά φορά μας στεναχωρούν και θέλουν να ξέρουν σε ποια site περιπλανιόμαστε. Το κάνουν για να μας προστατεύσουν.
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο να γίνει μάθημα στο σχολείο. Καλά όλα τα μαθήματα που κάνουμε αλλά το internet είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή μας. Κι οι δάσκαλοι μας μπορούν πολύ καλά να μας ενημερώσουν για τη σωστή χρήση του.
Τέλος να ζητήσουμε να εγκατασταθούν στον υπολογιστή μας προγράμματα που δεν αφήνουν να μπούμε ούτε άθελά μας σε επικίνδυνα site.

Δημήτρης Καβάζης, Γυμνάσιο Θάσου - Μέλος πάνελλαδικού Κόμβου Ασφαλούς Διαδικτύου


 

06/10/2010 - tech.in.gr / youth-health.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;