Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

adobe sign logoH μετοχή της Adobe εκτινάχθηκε στα ύψη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έπειτα από δημοσίευμα που κάνει λόγο για ενδεχόμενη εξαγορά της εταιρείας από τη Microsoft.

O διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Στιβ Μπάλμερ είχε «πρόσφατα» μυστική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Adobe Σαντάνου Ναράγιεν, ανέφεραν οι New York Times.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ένα από πολλά τα θέματα που συζητήθηκαν «ήταν η Apple και ο έλεγχος που ασκεί στην αγορά κινητών τηλεφώνων, καθώς και το πώς οι δύο εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν στον πόλεμο κατά της Apple».

«Η πιθανότητα εξαγοράς της Adobe από τη Microsoft ήταν μια από τις δυνατότητες που εξετάστηκαν» αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγή που δεν κατονομάζεται. Οι δύο εταιρείες αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.

Η Adobe Systems, με έδρα το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, παράγει λογισμικό όπως το πρόγραμμα Photoshop και η τεχνολογία Flash που χρησιμοποιείται για την προβολή πολυμέσων στο Διαδίκτυο. Εδώ και καιρό η εταιρεία βρίσκεται σε διαμάχη με την Apple λόγω της άρνησής της να υποστηρίξει το Flash στο iPhone και το iPad. Η Microsoft αναπτύσσει στο μεταξύ το Silverlight, μια τεχνολογία που ανταγωνίζεται το Flash αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γνωρίσει μεγάλη απήχηση.

Οι αναλυτές διαφωνούν μεταξύ τους για το κατά πόσο μια τέτοια εξαγορά θα είχε νόημα για τις δύο πλευρές. «Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει εξαγορά σε καμία περίπτωση» εκτίμησε ο Τριπ Τσάουντρι της Global Equities Research, ο οποίος πιστεύει ότι η μυστική συνάντηση αφορούσε το Flash και το Silverlight: «Η Adobe επιμένει να εγκαταλείψει η Microsoft το Silverlight και να ανέβει στο τρένο του Flash. Θα μπορούν τότε να αντιμετωπίσουν την Apple από κοινού» είπε.

Διαφορετική γνώμη έχει ο αναλυτής Τόουν Τραν της Morningstar. «Είναι σίγουρα πιθανό. Ίσως είναι μια περίπτωση του τύπου "ο εχθρός του εχθρού μου είναι και δικός μου εχθρός [...] Η πλατφόρμα Flash στα χέρια της Microsoft θα μπορούσε να είναι ένα ενδιαφέρον ανταγωνιστικό όπλο κατά της Apple» δήλωσε στο Reuters. Όπως επισημαίνει το αμερικανικό πρακτορείο, τα προϊόντα της Microsoft και της Adobe ανταγωνίζονται το λογισμικό που βασίζεται στη γλώσσα Java της Sun Microsystems, η οποία ανήκει πια στην Oracle.

Οι δύο εταιρείες έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν το νέο διαδικτυακό στάνταρτ HTML5, το οποίο υπόσχεται να καταργήσει την ανάγκη για ξεχωριστά προγράμματα όπως το Flash και το Silverlight. 

Η χρηματιστηριακή αξία της Adobe εκτιμάται στα 15 δισ. δολάρια. Η τελευταία φορά που η Microsoft επιχείρησε μια μεγάλη εξαγορά ήταν το 2008, όταν προσπάθησε ανεπιτυχώς να αγοράσει τη Yahoo για 47,5 δισ. δολάρια...

 

08/10/2010 - Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;