Διαφήμιση
( 1 ψήφος )

Οι φανταστικές συσκευές υψηλής τεχνολογίας που έκαναν προ ετών την εμφάνισή τους σε φιλμ, σειρές και βιβλία αποτελούν πλέον κομμάτι της ζωής μας. Οι επιστήμονες κατάφεραν όχι μόνο να τις κατασκευάσουν αλλά και να τις εξελίξουν!

Αντι-ύλη, διλίθιο, tricorder είναι ορισμένες από τις πολλές «αφηρημένες» έννοιες που συναντήσαμε για πρώτη φορά στην τηλεόραση, παρακολουθώντας τα επεισόδια της δημοφιλούς σειράς επιστημονικής φαντασίας «Star Trek» αλλά και των κινηματογραφικών της εκδοχών.

Πολλά κατά φαντασία δημιουργήματα υψηλής τεχνολογίας έχουν αναφερθεί στο παρελθόν και σε άλλες κινηματογραφικές ταινίες ή βιβλία επιστημονικής φαντασίας, ορισμένα από τα οποία δικαιώνονται σήμερα σε πολλές από τις προβλέψεις τους.

http://engine.feed.gr/?catid=11429&imgid=31609536&srcid=420&type=11495
Στην ταινία «Επιστροφή στο μέλλον» ο κινητήρας του αυτοκινήτου λειτουργεί με βιοκαύσιμα. Σήμερα ένας ατμοκινητήρας χρησιμοποιεί τα ίδια υλικά Προφητικός αποδεικνύεται ο συγγραφέας Αρθουρ Κλαρκ, ο οποίος το 1945 είχε γράψει στον «Ασύρματο Κόσμο» για τις δορυφορικές επικοινωνίες.

Νέα φιλοσοφία ζωής

Στη σειρά, για παράδειγμα, του διαστημόπλοιου Enterprise ήρθαμε σε επαφή με τη φιλοσοφία της ζωής πέρα από το πλανητικό μας σύστημα, γνωρίζοντας για πρώτη φορά τις οθόνες αφής τύπου Surface, τις κονσόλες χειρισμού που έκαναν αργότερα την εμφάνισή τους στο «Minority Report» και στη σειρά «Star Trek: Η επόμενη γενιά», τα ειδικά γυαλιά για τυφλούς που ονομάστηκαν «Jordy» προς τιμήν του ομώνυμου ήρωα. Μπορεί εντυπωσιακά τεχνολογικά δημιουργήματα όπως τα «λέιζερ ξίφη» στον «Πόλεμο των Αστρων», η ιδέα του ιπτάμενου αυτοκινήτου και το jetpack ως ατομικό μέσο μεταφοράς στην εργασία μας, να εξακολουθούν να ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού, ωστόσο ορισμένα από τα φουτουριστικά γκάτζετ που αναδύθηκαν πριν από χρόνια από τη ζωηρή φαντασία σεναριογράφων και συγγραφέων αποτελούν σήμερα πραγματικότητα.

Οι πιο διαδομένες συσκευές από αυτές που προαναφέρθηκαν είναι αναμφισβήτητα οι συσκευές ανίχνευσης και εντοπισμού μέσω δορυφόρου της θέσης ενός κινητού ή ακίνητου «αντικειμένου», γνωστές ως συσκευές GPS (Παγκόσμιο Σύστημα Θεσιθεσίας).

Προφητικός αποδεικνύεται ο Αρθουρ Κλαρκ, ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, ο οποίος το 1945 δημοσίευσε τη μονογραφία «Ασύρματος Κόσμος», όπου προέβλεπε την εφαρμογή των δορυφορικών επικοινωνιών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος τους βασίζονται σήμερα στις επισημάνσεις και τις προτάσεις του.

Η εν λόγω τεχνολογία εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στην αεροπλοΐα, τη ναυσιπλοΐα, τους κόλπους των Ενόπλων Δυνάμεων και γενικότερα στους τομείς της πλοήγησης και των επικοινωνιών. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει διευρύνει τη βάση των εφαρμογών της, επεκτείνοντας τη λειτουργία της σε ποικίλους τομείς της καθημερινότητας, ενώ συναντάται και στις συσκευές πλοήγησης (navigators) που χρησιμοποιούνται στα αυτοκίνητα.

Πολύτιμες έχουν αποδειχτεί οι μικροσυσκευές GPS που χρησιμοποιούνται συνήθως από ταξιδιώτες, ορειβάτες και γενικότερα από άτομα ή ομάδες που αναλαμβάνουν ριψοκίνδυνες «αποστολές».

GE vscanGE Vscan
Για γρήγορη και ανώδυνη διάγνωση

Στις κινηματογραφικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας «Star Trek», ένας βιοανιχνευτής (tricorder) παρείχε ακριβή ιατρική διάγνωση γρήγορα και ανώδυνα. Στην προκειμένη περίπτωση,  ο ιατρικός ανιχνευτής Vscan της GE χρησιμοποιεί σχεδόν την ίδια τεχνολογία. Λειτουργεί όπως το διαγνωστικό μηχάνημα υπερήχων, διαθέτοντας την επιπλέον δυνατότητα να ανιχνεύει και να εντοπίζει επικίνδυνες διαταραχές  για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως για παράδειγμα τη συγκέντρωση υγρού γύρω από τα πλευρά ή την καρδιά, χωρίς να απαιτείται  η συνδρομή της διεισδυτικής χειρουργικής.

Η συσκευή τσέπης έχει το μέγεθος ενός smartphone και ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Το «σκανάρισμα» διαρκεί περίπου δύο λεπτά.

Cyclone Power TechnologiesCyclone Power Technologies
Ατμοκινητήρας που καίει βιοκαύσιμα

Στις κινηματογραφικές ταινίες «Επιστροφή στο μέλλον», ο κινητήρας του αυτοκινήτου DeLorean βασίζει τη λειτουργία του στα βιοκαύσιμα και συγκεκριμένα στην καύση του βιοδιασπόμενου κλάσματος απορριμμάτων. Η εταιρεία Cyclone Power διαθέτει σήμερα έναν ατμοκινητήρα που λειτουργεί με καύσιμα από φλοιούς καλαμποκιού, φλούδες πορτοκαλιού ή οποιονδήποτε βιοδιασπόμενο παράγοντα. Για τη λειτουργία του κινητήρα δεν απαιτείται η παραμικρή ποσότητα ορυκτών καυσίμων ή ελαίων, γεγονός που τον καθιστά, μεταξύ άλλων, ασφαλή για το περιβάλλον.

Zeltic fat burner
Σκοτώνει τα κύτταρα του λίπους

Σε αρκετά επεισόδια του «Futurama», μιας εκπομπής που παρουσιάζει την υλοποίηση ιδεών από τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας, εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, κάποιοι χαρακτήρες που απορροφούν το ανθρώπινο λίπος, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πιστόλι λέιζερ.

Η συσκευή λιποαναρρόφησης της εταιρείας Zeltic ψύχει τα κύτταρα λίπους έως ότου αυτά εκφυλιστούν.

Το συγκεκριμένο προϊόν χρησιμοποιείται ως βοηθητικό μέσο ήδη στην αισθητική χειρουργική, ωστόσο αναμένεται σύντομα να είναι διαθέσιμο σε μικρότερο μέγεθος για οικιακή χρήση.

Omron HBF 306 body fat analyzerStay Healthy Body Fat Analyzer
Ο «διαιτολόγος» που κάνει λιπομέτρηση

Στα επεισόδια της σειράς «Doctor Who», ένας αναλυτής σωματικού λίπους μπορεί να μετατρέψει το περιττό λίπος σε ένα εξωγήινο πλάσμα. Στον πραγματικό κόσμο, οι δυνατότητες του αναλυτή λίπους της εταιρείας StayHealthy απέχουν πολύ από τις εξωπραγματικές της φανταστικής συσκευής της σειράς, καθώς περιορίζονται στη διοχέτευση ενός «απαλού» ηλεκτρικού ρεύματος στο σώμα, μετρώντας την ποσότητα του λίπους.

Με αυτόν τον τρόπο παρέχεται στον ενδιαφερόμενο μια σαφής εικόνα για το πόσο ακριβώς βάρος οφείλει να χάσει, προκειμένου τα επίπεδα του λίπους στο σώμα του να «κινούνται» εντός των φυσιολογικών ορίων.

ionatorIonator
Το διαστημικό «όπλο» που εξαφανίζει τη βρωμιά

Στο μυθιστόρημα του Φίλιπ Ντικ με τίτλο «Zap Gun», το 1967, ο συγγραφέας προβλέπει ότι ο ψυχρός πόλεμος ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ θα εξακολουθήσει να υφίσταται και το 2004, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάθε νοικοκυριό θα διαθέτει όπλα, τα οποία θα χρησιμοποιεί ως μέσο οικιακής βοήθειας και καθαριότητας. Με τον Ionator, ένα προϊόν μιας μικρής εταιρείας από τη Μινεσότα, μπορεί κάποιος να απαλλαγεί από τα περισσότερα χημικά καθαριστικά και να προσφέρει ένα ασφαλές, καθαρό και μη τοξικό περιβάλλον στα παιδιά και στους γύρω του.

Η συσκευή Ionator, η οποία θυμίζει αρκετά το «όπλο» που αναφέρει στις σελίδες του βιβλίου του ο Φίλιπ Ντικ, έχει σχήμα διαστημικού πιστολιού και απορροφά τα μικρόβια μέσω του ψεκασμού μιας χημικής ουσίας, η οποία έχει την ιδιότητα να διαχωρίζει τη βρωμιά από τους πάγκους της κουζίνας, τα γκισέ και γενικότερα τις μικρές επιφάνειες.

Τεχνολογία GPS
Εφαρμογές δορυφορικών επικοινωνιών

Στα έργα επιστημονικής φαντασίας του Αρθουρ Κλαρκ, βασική θεματολογία είναι η ενόραση για το εγγύς ή το απώτερο μέλλον, η διερεύνηση των όρων για ζωή στο Διάστημα και η απελευθέρωση του ανθρώπου βάσει αυστηρών επιστημονικών δεδομένων, ενώ συχνά η πλοκή τους αντικατοπτρίζει το κοσμικό μυστήριο.

Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπηρέτησε στη RAF, στον τομέα των ραδιοεπικοινωνιών, και το 1945 δημοσίευσε τη μονογραφία Ασύρματος Κόσμος, όπου προέβλεψε την εφαρμογή των δορυφορικών επικοινωνιών. Σε πολλά από τα βιβλία του αναφέρεται στη χρήση της τεχνολογίας ανίχνευσης και εντοπισμού μέσω GPS. Η σημερινή πραγματικότητα έρχεται να δικαιώσει τις «προφητείες» του, πραγματοποιώντας παράλληλα ένα βήμα παραπέρα, καθώς μια σειρά πληροφοριών σχετικές με τη θέση κάποιου μπορούν να αντληθούν ανά πάσα στιγμή και να είναι προσβάσιμες στον καθένα μέσω του κινητού του τηλεφώνου.

 

09/10/2010 - ethnos.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;