Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μία νέα συσκευή που έκανε ντεμπούτο στην αγορά στα τέλη του 2009 δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και καταναλωτές να πραγματοποιούν και να δέχονται ηλεκτρονικές πληρωμές μετατρέποντας οποιαδήποτε συσκευές με υποδοχή ακουστικών, όπως ένας υπολογιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο, σε τερματικό χρέωσης πιστωτικών καρτών.

http://sup.kathimerini.gr/kathnews/photos/14-01-10/14-01-10_318381_31.jpg

Η πρωτοποριακή συσκευή, με το όνομα Square, αποτελείται από ένα πλαστικό κύβο, με διαστάσεις λίγο μεγαλύτερες από ένα κύβο ζάχαρης, με μία σχισμή από την οποία μπορεί να περάσει το τμήμα της ειδικής μαγνητικής ταινίας μιας πιστωτικής κάρτας. Όταν το Square συνδεθεί σε ένα iPhone, διαβάζει την κάρτα και στέλνει τα στοιχεία της με τη μορφή ακουστικού σήματος στο λογισμικό μέσα στο τηλέφωνο. Στη συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία εγκρίσεων μέσω Ίντερνετ, ενώ στην περίπτωση που δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση τα δεδομένα αποθηκεύονται και στέλνονται μόλις η συσκευή συνδεθεί. Όσο για την απαραίτητη υπογραφή του κατόχου της κάρτας, αυτή πραγματοποιείται με το δαχτυλικό αποτύπωμα που αφήνει στην οθόνη του iPhone και που αποθηκεύεται στη μνήμη του.

Μόλις εγκριθεί η συναλλαγή, τα χρήματα μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη του κινητού. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει να λάβει την απόδειξη της συναλλαγής είτε μέσω e-mail ή με μήνυμα στο κινητό του. Στην περίπτωση που διαλέξει το e-mail, η απόδειξη περιλαμβάνει ηλεκτρονικό χάρτη με το σημείο που πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και φωτογραφία του αποτυπώματος-υπογραφής.

Η Αμερική υστερεί ακόμη απέναντι στις χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπου οι καταναλωτές είναι εξοικειωμένοι με τη πληρωμή μέσω κινητών τηλεφώνων για να αγοράσουν πράγματα από σταθμούς και άλλα μικρά καταστήματα. Οι Αμερικανοί από την άλλη εμπιστεύονται περισσότερο μεθόδους πληρωμής όπως η PayPal, ενώ κάποιο χρησιμοποιούν την Obopay για τη μεταφορά χρημάτων με γραπτό μήνυμα. Η Square επιχειρεί να απλοποιήσει αυτή τη διαδικασία και να εισέλθει σε αυτή τη νέα αγορά.

Προς το παρόν, μόνο 100 συσκευές Square λειτουργούν. Δοκιμάζονται από εμπόρους λιανικής, περιλαμβανομένων καταστημάτων ένδυσης και καφέ στο Σαν Φρανσίσκο, το Σεν Λούις, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη. Η δυναμική της συσκευής ωστόσο είναι τέτοια που σύντομα θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση ασφαλών συναλλαγών απ' όλους. Σε ότι αφορά τη συμβατότητα, η συσκευή λειτουργεί μόνο στο iPhone, ωστόσο η δυνατότητα σύνδεσης της μέσω της υποδοχής ακουστικών καθιστά εύκολη την προσαρμογή της και σε άλλα κινητά αλλά και φορητούς υπολογιστές.

Ο Τζακ Ντόρσι, εκ των συνιδρυτών του Twitter και συνιδρυτής της Square, θεωρεί ότι η συσκευή θα βοηθήσει και στη γρήγορη λειτουργία νέων επιχειρήσεων. «Το μόνο που έχω να κάνω είναι να αγοράσω ένα iPod Touch και αυτόματα είμαι έτοιμος να κάνω συναλλαγές», εξήγησε. Το κόστος του λογισμικού του Square θα είναι δωρεάν, ενώ το κόστος της συσκευής θα κυμαίνεται στο ένα δολάριο. Τα έσοδα της εταιρείας θα προέρχονται κατά κύριο λόγο από την προμήθεια που θα παίρνει για κάθε συναλλαγή που πραγματοποιείται με τη συσκευή.

 

15/01/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Economist

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;