Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
Μείζονος σημασίας για τη συμβίωση εφημερίδων και Διαδικτύου εκτιμάται πως θα είναι η επικείμενη συμφωνία του Αssociated Press με την Yahoo.

news

Ένα βήμα από το να διαμορφώσουν τον χάρτη της online ειδησεογραφίας είναι το Associated Press και η Yahoo. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εταιρείες πρόκειται να κλείσουν συμφωνία με αυστηρότερες ρυθμίσεις και υψηλότερο αντίτιμο για τις ιστορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου που διανέμονται από την Yahoo.

Η συμφωνία, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ζήτημα εβδομάδων και θα έδινε μια λύση σ΄ένα «καυτό» ζήτημα της βιομηχανίας των media: πώς οι ειδησεογραφικοί όμιλοι θα συνεργαστούν με τα μεγάλα διαδικτυακά portals που κατηγορούνται για οικονομική εκμετάλλευση του περιεχομένου που διαχειρίζονται.

Αν και οι δύο εταιρείες φείδονται δηλώσεων και σχολίων, εκπρόσωπος της Yahoo αρκέστηκε να πει: «Το AP είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνεργάτες της Yahoo αναφορικά με το περιεχόμενο. Η Yahoo αξιολογεί τη μακροχρόνια σχέση με το AP και θεωρεί ότι αυτό θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια».

Οι τριβές του AP με την Google, την Μicrosoft και την Yahoo για το ζήτημα της διαμεσολάβησης των τελευταίων έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη δεδομένη χρονική περίοδο. Η Google -το συμβόλαιο της οποίας με το AP λήγει τέλος Ιανουαρίου- έχει σταματήσει προσφάτως να φιλοξενεί θέματα από το AP σε περίπτωση που δεν ανανεωθεί η συμφωνία. Με 1.500 εφημερίδες των ΗΠΑ να είναι εγγεγραμμένα μέλη, το ΑP προσπαθεί να βρει έναν τρόπο για να ελέγχει τη διανομή περιεχόμενου στο Ιντερνετ τόσο σε ιστοσελίδες όσο και στα αποτελέσματα μηχανών αναζήτησης.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχει ανακοινώσει κατά το παρελθόν ότι θέλει να διορθώσει προηγούμενες συμφωνίες που επέτρεπαν σε portals όπως το Yahoo να έχει μια σχετικά φτηνή πρόσβαση σε online άρθρα. Πληροφορίες μάλιστα θέλουν τις δύο πλευρές να συζητούν για παροχή ορισμένων τμημάτων περιεχομένου, με διαχωρισμό, για παράδειγμα, των ειδήσεων της τελευταίας στιγμής από θέματα-ρεπορτάζ.

Παράλληλα, η News Corporation –στην οποία ανήκει η Wall Street Journal– έχει ασκήσει, δια στόματος Ρούπερτ Μέρντοχ, σκληρή κριτική στην Google αλλά και σε σχετικές ιστοσελίδες που ακολουθούν τις ίδιες λογικές αναπαραγωγής περιεχομένου. Ήδη, λέγεται ότι υπάρχουν συζητήσεις με την Microsoft για να αποσύρει ο μιντιακός όμιλος το περιεχόμενο του από την Google και να το διατηρεί μόνο στα «εδάφη» της Microsoft. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ανάλογα με τους όρους της συμφωνίας Yahoo και ΑP θα διαμορφωθεί μια νέα δομή αντίτιμου, αρκετά υψηλή για τον διαδικτυακό κολοσσό. Ωστόσο, απομένει να κριθεί το σύστημα ελέγχου του ΑP –που ακόμα είναι σε δοκιμαστική φάση– σε συνδυασμό με τις αντιδράσεις εκείνων των portals που υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του AP δεν είναι αμιγώς κτήμα του.

 

15/01/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από Wall Street Journal

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;