Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Καλύτερη Ηλεκτρονική Συσκευή αναδείχθηκαν τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν το Ρoint & Find. Χρησιμοποιεί την τεχνολογία της «ενισχυμένης πραγματικότητας» (augmented reality) και επιτρέπει στους χρήστες να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τα αντικείμενα που βρίσκονται στον χώρο τους, στρέφοντας απλώς την κάμερα της συσκευής προς αυτά!Η οικονομία μπορεί να ανακάμπτει... ασθμαίνοντας, αλλά η τεχνολογία δεν γνωρίζει κρίση. Και όχι μόνον αυτό, αλλά υπόσχεται ότι θα αλλάξει εντελώς τη ζωή μας τα επόμενα χρόνια. Τα Βραβεία Τεχνολογικής Καινοτομίας της εφημερίδας «The Wall Street Journal», που απονεμήθηκαν πριν από λίγες ημέρες, αποτέλεσαν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να ρίξουμε μια... κλεφτή ματιά στο μέλλον. Οθόνες υπολογιστών που λυγίζουν, γυαλιά που προσαρμόζονται αυτόματα στο οπτικό πεδίο μας, πρωτοποριακές εξετάσεις που εντοπίζουν δεκάδες ασθένειες και νέες μέθοδοι που υπόσχονται να εξαφανίσουν τους ιούς στο διαδίκτυο είναι μερικά από τα 49 τεχνολογικά επιτεύγματα που βραβεύτηκαν.

Οι καινοτομίες χωρίστηκαν σε 17 κατηγορίες: Στην κατηγορία Υπολογιστικά Συστήματα διακρίθηκε η τεχνολογία Lightfleet, ένας καινοτόμος τρόπος σύνδεσης των επεξεργαστών των ηλεκτρονικών υπολογιστών, που αντί για καλώδια χαλκού χρησιμοποιεί «δέσμες φωτός» και υπόσχεται να εξαλείψει τη «συμφόρηση» στα δίκτυα.

Νικήτρια στο Ηλεκτρονικό Εμπόριο ήταν η Receivables Exchange, που ανέπτυξε ένα online περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ενώ η InEnTec στην κατηγορία Ενέργεια παρουσίασε μια μέθοδο παραγωγής συνθετικών καυσίμων από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα.

Ακούγεται συχνά ότι ο επόμενος παγκόσμιος πόλεμος θα γίνει για το νερό. Η λύση είναι η χρήση του θαλασσινού νερού, ωστόσο η αφαλάτωση κοστίζει πολύ. Η αμερικανική εταιρεία NanoH2O- που κέρδισε στην κατηγορία Περιβάλλον - κατασκεύασε τη «μεμβράνη αντίστροφης ώσμωσης», που υπόσχεται να μειώσει έως και 25% το κόστος λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης. Νικήτρια στα Υλικά ήταν η βρετανική εταιρεία Novacem (PDF), που ανέπτυξε μια μέθοδο παραγωγής τσιμέντου η οποία «συλλαμβάνει» περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα.

Το λογισμικό Connect, που επιτρέπει την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών υγείας, επικράτησε στην Τεχνολογία της Υγείας.

Στην κατηγορία Ιατρικές Συσκευές , το Εργαστήριο Κινητικότητας του ΜΙΤ παρουσίασε το αναπηρικό καροτσάκι Leveraged Freedom Chair, που είναι ειδικά σχεδιασμένο για να κινείται σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Παράλληλα, στην ενότητα Ιατρική και Βιοτεχνολογία, η CardioDx επέδειξε το Corus CAD, μια γονιδιακή εξέταση που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν -από ένα απλό δείγμα αίματος- αν ένας ασθενής με πόνο στο στήθος έχει απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών. Στην κατηγορία Διαδίκτυο και Ευρυζωνικότητα κέρδισε η αμερικανική Vidyo, παρουσιάζοντας μια τεχνολογία τηλεδιασκέψεων υψηλής ποιότητας μέσω Διαδικτύου ή κινητών τηλεφώνων.

Η Symantec πήρε το πρώτο βραβείο στην Ασφάλεια Δικτύων, αναπτύσσοντας μια τεχνολογία που εξετάζει τις συνήθειες χρήσης εκατομμυρίων υπολογιστών για να εντοπίσει κινδύνους που δεν μπορούν να βρουν τα παραδοσιακά antivirus.

Η ισραηλινή BriefCam έφυγε με το βραβείο της Ασφάλειας, κατασκευάζοντας το σύστημα Video Synopsis που επιτρέπει σε όσους έχουν κάμερες ασφαλείας να βλέπουν μέσα σε ελάχιστα λεπτά τις καταγραφές μιας ολόκληρης ημέρας.

Στην κατηγορία Ρομποτική, η Liquid Robotics κατασκεύασε ένα τηλεκατευθυνόμενο σκάφος που κινείται με τη δύναμη των κυμάτων, ενώ στην ενότητα Ημιαγωγοί κέρδισε ο QuantumFilm, ένας πρωτοποριακός αισθητήρας εικόνας για ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές. Η βρετανική Ubiquisys -νικήτρια στις Ασύρματες Τεχνολογίες- κατασκεύασε έναν φτηνό κυψελοειδή σταθμό βάσης που συνδέει τηλεφωνικές συσκευές. Τέλος, η εταιρεία Gavin Thompson Design κέρδισε στην κατηγορία της Τεχνολογικής Σχεδίασης κατασκευάζοντας ένα σετ από τρεις κατσαρόλες που μπαίνουν η μία μέσα στην άλλη!

3D games: Η Unity Technologies ανέπτυξε μια εφαρμογή τρισδιάστατου διαδραστικού περιεχομένου για παιχνίδια, προσομοιωτές και ιατρικές απεικονίσεις, επικρατώντας στην κατηγορία Λογισμικό.

Οι καινοτομίες που ξεχώρισαν

FlexUPDΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Οθόνη που λυγίζει σαν χαρτί

Την ονόμασαν «εύκαμπτη οθόνη» και φιλοδοξεί να αποτελέσει την εφημερίδα του μέλλοντος. Το Ερευνητικό Ινστιτούτο Βιομηχανικής Τεχνολογίας (ITRI) της Ταϊβάν κέρδισε το Χρυσό Βραβείο Καινοτομίας παρουσιάζοντας την τεχνολογία FlexUPD. Πρόκειται για οθόνες που λειτουργούν όπως οι οθόνες των υπολογιστών, αλλά μπορούν να λυγίσουν, να τυλιχθούν και να διπλωθούν όπως ένα φύλλο χαρτιού!

Η οθόνη αποτελείται από ένα λεπτό και διαφανές μαλακό πλαστικό υπόστρωμα, το οποίο αποκολλάται από το γυαλί και αυτό που προκύπτει είναι μια εξαιρετικά λεπτή και εύκαμπτη οθόνη πάχους 0,01 εκατοστών. Η ιδέα προέκυψε όταν οι επιστήμονες είδαν κάποιους μάγειρες να ξεκολλάνε τηγανίτες από ένα τηγάνι!

Η τεχνολογία FlexUΡD μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οθόνες υγρών κρυστάλλων και LCD, αλλά και στις τηλεοράσεις OLED. Το πρώτο προϊόν που θα την χρησιμοποιεί θα είναι μια εύκαμπτη οθόνη για e-reader και αναμένεται να κυκλοφορήσει στο τέλος του έτους.

TruFocalsΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Γυαλιά που εστιάζουν μόνα τους

Η αμερικανική εταιρεία Zoom Focus Eyewear κέρδισε το Αργυρό Βραβείο Καινοτομίας παρουσιάζοντας τα TruFocals, τα πρώτα γυαλιά ρυθμιζόμενης εστίασης, που κάνουν «ζουμ» σε όλο το φάσμα του οπτικού πεδίου -είτε μακριά είτε κοντά. Τα γυαλιά υπόσχονται τέλεια όραση σε όποιον τα φοράει, είτε αυτός διαβάζει ένα βιβλίο, είτε εργάζεται στον υπολογιστή, είτε κοιτάζει κάτι σε μακρινή απόσταση.

Τα ΤruFocals μιμούνται τον τρόπο με τον οποίο εστιάζει το ανθρώπινο μάτι. Κάθε φακός είναι στην πραγματικότητα ένα ζευγάρι φακών: ένας εξωτερικός και ένας εσωτερικός. Αποτελούνται από μια επίπεδη πλάκα από γυαλί, η οποία είναι συνδεδεμένη με μια εύκαμπτη μεμβράνη που περιέχει ένα ειδικό υγρό. Ενας χειροκίνητος μηχανισμός τοποθετημένος πάνω στα γυαλιά ρυθμίζει την εστίαση, αλλάζοντας το σχήμα της μεμβράνης.

Τα γυαλιά -που θα μετονομαστούν σε Superfocus- θα βγαίνουν μόνο σε στρογγυλό σχήμα.

Counsyl - Πρωτοποριακό  γονιδιακό τεστ  ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ:
Πρωτοποριακό γονιδιακό τεστ

Ενα γενετικό τεστ που θα ενημερώνει τους υποψήφιους γονείς αν έχουν αυξημένες πιθανότητες να μεταδώσουν ασθένειες στα παιδιά τους κέρδισε το Χάλκινο Βραβείο Καινοτομίας.

Η εταιρεία Counsyl ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει γονίδια που ευθύνονται για κληρονομικές ασθένειες. Οι υποστηρικτές των προγεννητικών ελέγχων λένε ότι αν οι δοκιμές γίνονταν σε ευρεία κλίμακα, οι κληρονομικές νόσοι θα μπορούσαν να μειωθούν σημαντικά, ακόμη και να εξαλειφθούν. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες γενετικές εξετάσεις γίνονται για τη διάγνωση μόνο μιας ασθένειας κάθε φορά. Το νέο τεστ εντοπίζει περισσότερες από 100 γενετικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Tay-Sachs, την κυστική ίνωση και τη νωτιαία μυϊκή ατροφία. Η εξέταση γίνεται με δείγμα σάλιου.

Το τεστ χρησιμοποιεί την τεχνολογία microarray- μια συσκευή που λειτουργεί με μικροτσίπ και έχει εγκατεστημένο λογισμικό με το οποίο εντοπίζεται η παρουσία των παθογόνων μεταλλάξεων στα γονίδια.

Ibis T5000Ο ΠΕΡΣΙΝΟΣ ΝΙΚΗΤΗΣ:
Εντοπίζει τους ιούς σε χρόνο-ρεκόρ

Ενα πρωτοποριακό εργαλείο άμεσου εντοπισμού ιών και μικροβίων στον ανθρώπινο οργανισμό απέσπασε το Χρυσό Βραβείο Καινοτομίας το 2009. Το Ibis T5000 είναι ένας αισθητήρας που ανιχνεύει σε ελάχιστο χρόνο όλους τους παθογόνους παράγοντες σε έναν άνθρωπο, μετά τη λήψη ενός μικρού δείγματος ιστού ή υγρών (π.χ. σάλιου).

Η συσκευή εντόπισε τα δύο πρώτα κρούσματα του ιού H1N1 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρόκειται για τη γνωστή γρίπη των χοίρων που προκάλεσε πέρυσι παγκόσμια υστερία. Χρησιμοποιεί την τεχνική της φασματογραφίας μάζας για να αναγνωρίσει τους γενετικούς δείκτες των οργανισμών. Στη συνέχεια επιλέγει γενετικές υπογραφές μέσα από μια τεράστια βάση δεδομένων και, εφαρμόζοντας έναν μαθηματικό τύπο, συνδέει τα δύο στοιχεία.

Το Ιbis Τ5000 έχει ιδιαίτερα απλές λειτουργίες και δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις χειρισμού. Οι απαντήσεις, μετά τη λήψη του δείγματος, βγαίνουν σε λιγότερο από πέντε ώρες.

 

19/10/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;