19 Ιανουαριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα

Πριν από μερικές ημέρες, η τεχνολογική αμερικανική εταιρεία-κολοσσός, Google, εκδήλωσε την πρόθεση της να διακόψει τη λειτουργία της και να αποσυρθεί από την αγορά της Κίνας, μετά τις διαδικτυακές επιθέσεις που δέχτηκε, προερχόμενες από κινεζικό έδαφος αλλά και την υπεράσπιση των επιθέσεων αυτών από την κινεζική πολιτική ηγεσία.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κοινότητα των ξένων επενδυτών στη χώρα που εκφράστηκε με εκκλήσεις από Αμερικανούς αξιωματούχους προς τη Κίνα για διασφάλιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, εγείροντας σειρά ερωτημάτων για τη δυσκολία και τους κινδύνους επιχειρηματικής δράσης στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Ποια είναι η άμεση επίπτωση των τελευταίων γεγονότων για τις άλλες επιχειρήσεις;
Αναμφίβολα, η αυξημένη επαγρύπνιση και η πιθανή ζημιά από διαδικτυακές επιθέσεις, όχι μόνο για τις εταιρείες τεχνολογίας. Η Google δήλωσε ότι η έρευνα των επιθέσεων που δέχτηκε στα μέσα Δεκεμβρίου έδειξε ότι τουλάχιστον είκοσι μεγάλες επιχειρήσεις δέχτηκαν επίθεση, που δραστηριοποιούνται σε διάφορους κλάδους, κατά βάση οικονομικούς.
Το γεγονός προκαλεί ακόμη πιο έντονα σχόλια στον αγώνα των εταιρειών απέναντι στο γνωστό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Κίνα, αυτό της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Μπρέντα Φόστερ, πρόεδρος του Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη, χαρακτήρισε τη επίθεση που δέχτηκε η Google ζήτημα μείζονος σημασίας.
Ταυτόχρονα, το περιστατικό έφερε στην επιφάνεια για άλλη μια φορά την απειλή που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες εταιρείες σε όλο τον κόσμο από χάκερς που μπορούν να εισέλθουν στα συστήματά τους και να κλέψουν σχέδια, στοιχεία και άλλα μυστικά. Κάτι τέτοιο θα σημάνει αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες διαδικτυακής ασφάλειας από εταιρείες όπως η McAfee, η Symantec και άλλες, σύμφωνα με αναλυτές.
Πόσο αποτρεπτικά θα λειτουργήσει το περιστατικό για τις άλλες ξένες εταιρείες;
Η αναθεωρημένη πολιτική λογοκρισίας που ασκεί το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει πολύ πιο προσεκτικές διάφορες εταιρείες της αγοράς του Ίντερνετ και των εδιήσεων σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχουν στην Κίνα, ακόμη και αν δεν αποχωρήσουν από τη χώρα.
Για τις περισσότερες ξένες εταιρείες στην Κίνα, η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με την πιθανή εξέλιξη του θέματος σε εμπορική διαμάχη ανάμεσα στις ΗΠΑ, που θέλουν την τήρηση σκληρής στάσης απέναντι στην Κίνα, και τις χώρες που θα επιδιώξουν να προτρέψουν το Πεκίνο να κινηθεί πιο αργά, ακόμη και καθόλου, στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει.
Σε πολλές αγορές, από την παροχή οικονομικών υπηρεσιών μέχρι τις αυτοκινητοβιομηχανίες, παρατηρείται η ελπίδα ότι η χώρα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις που θα τους δώσουν περισσότερο ανοικτή πρόσβαση στην κινεζική αγορά.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κίνα ανέφερε στην ετήσια έκθεση του τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι το Πεκίνο δεν προχωρά στις μεταρρυθμίσεις, ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην βιομηχανική πολιτική και περιορίζει τις ξένες επενδύσεις, καθιστώντας έτσι τη χώρα λιγότερο ελκυστική στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ποιοι άλλοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;
Ακόμη και οι εταιρείες που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια για να εισέλθουν στην κινεζική αγορά, ή που μόνο πωλούν τα προϊόντα τους εκεί, χωρίς να κατασκευάζουν στο κινεζικό έδαφος, παραμένουν οι σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και την ισχύ του νόμου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο περιορισμός ανώτατου στελέχους της Rio Tinto και τριών υφισταμένων του τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της κατασκοπείας, σε μια υπόθεση που έφτασε στην εισαγγελία την περασμένη εβδομάδα. Η υπόθεση αυτή ενίσχυσε την ανησυχία για τους κινδύνους της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, από την οποία απουσιάζει η ανεξάρτητη δικαστική εξουσία.
Ωστόσο, δεδομένων των μεγάλων επενδύσεων που έχουν ήδη κάνει πολλές εταιρείες στη χώρα και το γεγονός ότι οι επιδόσεις των πωλήσεων εκεί θεωρούνται αυξημένης σημασίας μετά την κάμψη της ζήτησης στις αγορές της Δύσης, το πιθανότερο σενάριο είναι η συνέχιση της λειτουργίας των ξένων επιχειρήσεων στο έδαφος της Κίνας και η ανάληψη του όποιου ρίσκου αυτό συνεπάγεται.
18/01/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV