Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

stuxnetΈνας σημαντικός προμηθευτής των βιομηχανικών συστημάτων διαλογής που βρίσκονται στην Ολλανδία έχει αποκρούσει δύο επιθέσεις από τo επικίνδυνο "σκουλήκι" Stuxnet, ενώ ξεχωριστά, η ολλανδική μονάδα πυρηνικής ενέργειας, Borssele, είναι σε υψηλή επιφυλακή.

Οι αντιδράσεις για το επικίνδυνο σκουλήκι Stuxnet ποικίλουν από εταιρία σε εταιρία. Ο IT Μanager Willem Van der Craats, αναγνώρισε ότι το σκουλήκι έχει επιτεθεί στα συστήματα του Vanderlande.

“Έχω ερευνήσει τα συστήματα μας στην Ινδία και την Αγγλία, και έχει πράγματι ανιχνευθεί το Stuxnet. Έχουμε ήδη επιλύσει το πρόβλημα καθώς το σκουλήκι ανιχνεύθηκε από το antivirus μας”  δήλωσε με ανακούφιση ο Van der Craats.

Η Vanderlande έχει ετήσια έσοδα άνω των 500 εκατ. ευρώ ετησίως, και δραστηριοποιείται σε 10 ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ινδία. Η Vanderlande κατασκευάζει αυτοματοποιημένα συστήματα διαλογής και διανομής της βιομηχανίας, των μεταφορών και των αερολιμένων όπως το Schiphol, Heathrow και το Charles de Gaulle.

Η καινοτόμος ολλανδική τεχνολογία κάνει πλήρη χρήση των συστημάτων διαδικασίας ελέγχου και παρακολούθησης (SCADA) της Siemens, όπως και πολλά άλλα εργοστάσια, σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εταιρείες διαχείρισης των υδάτων και των φορέων εκμετάλλευσης λιμένων. Πολλές ζωτικές υποδομές, ιδίως στην Ευρώπη, λειτουργούν με αυτά τα συστήματα της Siemens, τα οποία περιλαμβάνουν λογισμικό όπως το Simatic Step 7 και το WinCC.

Και αυτά τα συστήματα είναι στόχοι του κακόβουλου Stuxnet worm. Το WinCC, λογισμικό απεικόνισης, καταγράφει και παρακολουθεί αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Το Simatic Step 7 χρησιμοποιείται από τους μηχανικούς για τη δημιουργία και τη διαμόρφωση του λογισμικό για τους προγραμματιζόμενους controllers της Siemens που λειτουργούν σε εργοστάσια και σε γραμμές παραγωγής.

Το Stuxnet έχει τη δυνατότητα να ενσωματώνεται στο Simatic Step 7 και το WinCC. Μέσα από αυτά τα συστήματα το Stuxnet μπορεί να κατασκοπεύει και να χειρίζεται τις κρίσιμες επιχειρηματικές διαδικασίες.

 

23/10/2010 - secnews.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;