28 Οκτωβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Ανελκυστήρες σε σταθμούς των ΗΣΑΠ που παραμένουν πολλές ημέρες χαλασμένοι χωρίς να εξυπηρετούν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φανάρια για τυφλούς τα οποία δεν λειτουργούν, αν και βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους. Μέχρι πρόσφατα, για να υποδείξει κάποιος τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα αναφέρει στην αρμόδια υπηρεσία – χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται πως η αναφορά του δεν θα παραμείνει καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι.
Σήμερα, έχει τη δυνατότητα να τη δημοσιοποιήσει μέσω του AMEA hotspotting, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που στοχεύει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα ανάλογα προβλήματα–καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία θα καταγράφουν οι ίδιοι οι πολίτες, ενημερώνοντας παράλληλα τους υπόλοιπους χρήστες για το αν και πότε επιλύθηκαν. Διαδικασία για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αφού κάθε καταχώριση γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας όπου συμπληρώνεται η διεύθυνση και η περιγραφή του προβλήματος, ώστε η αναφορά να «καρφιτσωθεί» στον ηλεκτρονικό χάρτη του site. Επίσης, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφία ή βίντεο.
Αν και η εφαρμογή λειτουργεί δοκιμαστικά προς το παρόν, «ο απώτερος στόχος είναι γύρω από το AMEA hotspotting να δημιουργηθεί μία κοινότητα χρηστών που θα εμπλουτίζει συστηματικά τη λίστα με τις ελλιπείς υποδομές πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για άτομα με αναπηρία», τονίζει ο Κωνσταντίνος Σταθάκος, ο προγραμματιστής που ανέπτυξε εθελοντικά τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αλλωστε, αν και για διαφορετικούς σκοπούς, τέτοιες πλατφόρμες επισήμανσης καθημερινών προβλημάτων από τους ίδιους τους πολίτες χρησιμοποιούνται με επιτυχία εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το βρετανικό FixMyStreet.com και το αμερικανικό Seeclickfix.com συγκεντρώνουν περίπου 900 αναφορές την εβδομάδα –κυρίως για βλάβες στους δρόμους, σκουπίδια σε δημόσιους χώρους και ελλιπή σηματοδότηση.
«Καθώς οι χρήστες μπορούν να ενημερώνουν για την ανταπόκριση που έδειξαν οι δημόσιοι φορείς στις αναφορές τους, ουσιαστικά αποτελούν κι ένα εργαλείο άσκησης πίεσης και ελέγχου των κρατικών και δημοτικών φορέων», συμπληρώνει ο κ. Σταθάκος. Κάτι που αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι στο FixCyprus (το κυπριακό ανάλογο του FixMyStreet που λειτουργεί μόλις τέσσερις μήνες), έχουν υποβληθεί περισσότερα από 150 σχόλια από επίσημους λειτουργούς.
Στην περίπτωση του AMEA hotspotting, και μόνο η καταγραφή των ελλιπών υποδομών θα σήμαινε κατ’ αρχάς πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να προγραμματίσουν τις καθημερινές τους μετακινήσεις, ελαχιστοποιώντας τον φόβο να έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Και ο δημιουργός του είναι αισιόδοξος για το μέλλον της πλατφόρμας, κρίνοντας από τη μεγάλη διάδοση που έχουν τα, ελάχιστα ακόμα, ανάλογα εγχειρήματα στη χώρα μας. Με σημαντικότερο παράδειγμα το PIN Project, μια εφαρμογή που προήλθε από τη συνεργασία του πόρταλ MSFree.gr με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007 και έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει χιλιάδες αναφορές από απλούς χρήστες. Στο PIN Project, κάθε επισκέπτης μπορεί να «μαρκάρει» τα σημεία στον χάρτη της Αττικής που θεωρεί επικίνδυνα για τους οδηγούς –λόγω κακοτεχνιών ή κακής ορατότητας– βαθμολογώντας την επικινδυνότητά του. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου αναλαμβάνουν μάλιστα να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες, να τις μεταφέρουν στην αρμόδια δημοτική αρχή, και να επαληθεύσουν την αποκατάσταση των βλαβών.
Εξίσου μεγάλη απήχηση έχει όμως και το IllegalSigns.gov.gr το οποίο, αν και δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών, που υποδεικνύουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες θα ξηλωθούν –με τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες να αγγίζουν σήμερα τις 900. «Οταν δεν προέρχεται από κάποια κρατική πρωτοβουλία, η απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα είναι η μεγάλη συμμετοχή χρηστών, αλλά και εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διαχείρισή της, επαληθεύοντας τις αναφορές ή εξελίσσοντας τις δυνατότητές της», λέει ο κ. Σταθάκος, σημειώνοντας ότι προς το παρόν το AMEA hotspotting δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που «ανεβαίνουν» για άλλες πόλεις πλην της Αθήνας.
Ανοιχτό λογισμικό
Η πλατφόρμα του AMEA hotspotting έχει δημιουργηθεί με το ανοιχτό ελεύθερο λογισμικό Ushahidi, η ιστορία του οποίου δείχνει έτσι κι αλλιώς με ποιο τρόπο το ίντερνετ και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργότερα στα κοινά. Aλλωστε, η αρχική εφαρμογή του λογισμικού έγινε με την ομώνυμη ιστοσελίδα που ανέπτυξαν το 2007 στην Κένυα δεκάδες κάτοχοι ιστολογίων και προγραμματιστές, με σκοπό οι κάτοικοι της αφρικανικής χώρας να μπορούν να αναρτήσουν τις μαρτυρίες τους για τα κρούσματα νοθείας σε εκλογές. Κάθε τέτοια καταγγελία σημειωνόταν σε έναν online χάρτη, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφοι αναλάμβαναν να τη διερευνήσουν.
Σύντομα, το ίδιο λογισμικό χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική, για τη συγκέντρωση καταγγελιών σχετικά με την τεχνητή έλλειψη σημαντικών φαρμάκων σε νοσοκομεία πολλών ανατολικοαφρικανικών κρατών, ενώ επιστρατεύθηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera με σκοπό τη συλλογή μαρτυριών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το 2008-2009. Oπως επίσης απέδειξε η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων μετά τους σεισμούς στην Αϊτή και στη Χιλή, το Ushahidi μπορεί να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις.
24/10/2010 - kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV