Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Θα μπορούσε μία πόλη να γίνει πρότυπο οικολογίας, αξιοποιώντας έναν υπερυπολογιστή ο οποίος θα ελέγχει τη λειτουργία κάθε υποδομής, ώστε να χρησιμοποιεί ενέργεια αποκλειστικά από ΑΠΕ και να περιορίσει δραστικά τις ανάγκες σε πόσιμο νερό;

Αυτό πιστεύει η Living PlanIT, μία ομάδα από εταιρείες-κολοσσούς στον χώρο της πληροφορικής όπως η Cisco, διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία και επιστήμονες από αμερικανικά πανεπιστήμια, η οποία σε μερικούς μήνες θα ξεκινήσει την κατασκευή του PlanIT Valley – ενός πρωτότυπου «πράσινου» οικισμού 150.000 κατοίκων στα περίχωρα της πόλης Paredes στη βόρεια Πορτογαλία που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Και ο οποίος, σε αντίθεση με άλλες οικοπόλεις που βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή, θα βασίζεται σε έναν κεντρικό ηλεκτρονικό «εγκέφαλο» που θα παρακολουθεί και θα ρυθμίζει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τη διαχείριση των φυσικών πόρων, μειώνοντας δραστικά την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ένας τέτοιος υπερυπολογιστής είναι απαραίτητος για να συντονίζει τη λειτουργία των βιοκλιματικών κτιρίων του PlanIT Valley, από τη στιγμή που τα κτίρια αυτά θα εξασφαλίζουν τα ίδια ένα μεγάλο ποσοστό από το ρεύμα που καταναλώνουν, χρησιμοποιώντας ηλιακά πάνελ και ανεμογεννήτριες, συμπληρωματικά με τα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα που θα ηλεκτροδοτούν την πόλη. Ετσι, η πορτογαλική οικόπολη θα διαθέτει 100 εκατομμύρια αισθητήρες εγκατεστημένους σε κάθε οίκημά της, ώστε το υπολογιστικό σύστημα να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή πόσες κιλοβατώρες ρεύματος παράγουν τα πάρκα και κάθε κτίριο ξεχωριστά, αλλά και πόσες χρειάζεται κάθε οίκημα για να λειτουργήσει – λαμβάνοντας υπόψη του τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό, ή την εσωτερική του θερμοκρασία και υγρασία.

Από αυτά τα δεδομένα, που αναμένεται να ξεπερνούν τα 5 petabyte κάθε ημέρα, ο «εγκέφαλος» της πόλης θα έχει τη δυνατότητα να κατανείμει την ενέργεια σε κάθε κτίριο ανάλογα με τις ανάγκες του, ρυθμίζοντας παράλληλα πόσο από το συνολικά παραγόμενο ρεύμα θα δαπανάται εκείνη τη στιγμή σε όλη την πόλη και πόσο θα αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί αργότερα. Εξάλλου, ο υπολογιστής θα αξιοποιεί επίσης τις μετεωρολογικές προγνώσεις για να προβλέπει την ηλιοφάνεια ή τον άνεμο που θα επικρατεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή, με σκοπό να αποθηκεύει ακόμη περισσότερες κιλοβατώρες σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν θα είναι ευνοϊκές. Το ίδιο «έξυπνη» όμως θα είναι και η διαχείριση του νερού, καθώς ανάλογοι αισθητήρες θα πληροφορούν τον υπερυπολογιστή σε «πραγματικό χρόνο» για τις ποσότητες ομβρίων υδάτων που βρίσκονται στις δεξαμενές κάθε κτιρίου, έχοντας υποστεί επεξεργασία με ειδικά φίλτρα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στις τουαλέτες ή στο πότισμα. Με συνέπεια, ο οικισμός να καταναλώνει κατά 80% λιγότερο νερό από μία συμβατική κωμόπολη ίδιου αριθμού κατοίκων.

Βέβαια, όλα αυτά τα πλεονεκτήματα θα ήταν άχρηστα αν μία βλάβη στο «κεντρικό νευρικό σύστημα» του PlanIT Valley παρέλυε τη λειτουργία της οικόπολης. Ωστόσο, οι κατασκευαστές της έχουν προβλέψει επίσης την εγκατάσταση αυτόνομων ηλεκτρονικών συστημάτων σε κάθε κτίριο, τα οποία θα μπορούν να υποκαταστήσουν τον κεντρικό υπολογιστή σε περίπτωση που αυτός τεθεί για κάποιο λόγο εκτός λειτουργίας.

 

23/10/2010 - kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;