Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

woman laptop

Μήπως ο υπολογιστής σας μοιάζει με «Λερναία Ύδρα» από τα αμέτρητα καλώδια που κρέμονται μπλεγμένα στο πίσω μέρος του γραφείου σας; Θέλετε να συνδέσετε νέες συσκευές στο PC, αλλά όλες οι θύρες USB είναι πιασμένες; Μόλις διαπιστώσατε ότι δεν έχει μείνει ούτε μία κενή θέση και για τον εκτυπωτή σας; Αν η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές είναι θετική, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το ασύρματο ίντερνετ.

Η αντικατάσταση του ενσύρματου με ένα ασύρματο router λύνει κυριολεκτικά τα χέρια του χρήστη, ο οποίος μπορεί να συνδέεται στο ίντερνετ, αλλά και να συνδέει όσες περιφερειακές συσκευές θέλει στον υπολογιστή του, χωρίς να απαιτείται ούτε ένα καλώδιο. Επίσης, μπορεί να μπαίνει στο ίντερνετ από οποιονδήποτε χώρο του σπιτιού ή του γραφείου του χρησιμοποιώντας ένα laptop.

Τα ασύρματα router είναι ίδια με τα απλά, με τη βασική διαφορά ότι λειτουργούν ταυτόχρονα ως σταθμοί ασύρματης πρόσβασης (wireless access point). Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για να συνδέσετε οποιαδήποτε συσκευή έχει δυνατότητα ασύρματης πρόσβασης σε δίκτυα WLΑΝ ή IEEE 802.11.

Πρόκειται για ασύρματα τοπικά δίκτυα, που είναι ευρύτερα γνωστά ως WiFi (Wireless Fidelity). Τα δίκτυα αυτά προσφέρουν πρόσβαση στο ίντερνετ, διασύνδεση μιας μεγάλης γκάμας ηλεκτρονικών συσκευών (φορητοί υπολογιστές, εκτυπωτές, τηλεοράσεις, ψηφιακές κάμερες και παιχνιδομηχανές) αλλά και υπηρεσίες τηλεφωνίας μέσω Διαδικτύου (VoIP).

Πάντως, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ασύρματο router αποκλειστικά ως ενσύρματο, στην περίπτωση που μπαίνετε στο ίντερνετ μόνο από επιτραπέζιο υπολογιστή και δεν θέλετε να μοιραστείτε τη σύνδεση με άλλο μηχάνημα.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε αν θέλετε να συνδέεστε ασύρματα στο ίντερνετ είναι να εφοδιαστείτε με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Οι περισσότεροι πάροχοι Διαδικτύου προσφέρουν δωρεάν το wireless router με κάθε νέα σύνδεση.

Ωστόσο, μπορείτε να το προμηθευτείτε και από το εμπόριο, σε τιμές που ξεκινούν από 30 ευρώ και μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 500, ανάλογα με τις δυνατότητες που παρέχουν.

Πριν αρχίσετε, βεβαιωθείτε ότι οι συσκευές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε διαθέτουν δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο. Οι περισσότεροι σύγχρονοι φορητοί υπολογιστές υποστηρίζουν αυτήν την τεχνολογία (ένδειξη WiFi ή Wireless LAN). Εάν αυτό δεν συμβαίνει, θα χρειαστείτε έναν ειδικό προσαρμογέα (wireless adapter), ο οποίος κοστίζει περίπου 10-20 ευρώ.

Επίσης, εάν θέλετε να ενισχύσετε το σήμα του router, για να είναι εντός «πεδίου λήψης» σε σημεία που βρίσκονται μακριά από τη συσκευή (π.χ. στον κήπο του σπιτιού, στον επάνω όροφο κ.λπ.), πρέπει να προμηθευτείτε μια κατευθυνόμενη κεραία -οι τιμές τους αρχίζουν από τα 20 ευρώ- που θα σας επιτρέψει να αυξήσετε το εύρος κάλυψης.

Περιφερειακά

Εκτός από τον υπολογιστή με τον οποίο θα μπαίνετε στο ίντερνετ, στο ασύρματο router μπορείτε να συνδέσετε περιφερειακές συσκευές, όπως εκτυπωτές, DVD players, κάμερες, κονσόλες, μουσικούς ενισχυτές, τηλέφωνα κ.ά.

Ταυτόχρονα, μπορείτε να πραγματοποιείτε δωρεάν τηλεφωνικές κλήσεις είτε δωρεάν είτε με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι η εγγραφή σε μια υπηρεσία όπως το Skype και μια τηλεφωνική συσκευή VoΙΡ (Voice over IP), η τιμή των οποίων αρχίζει από τα 50 ευρώ.

Για να απολαύσετε τις ταχύτητες και την ευκολία του ασύρματου ίντερνετ, δεν χρειάζεται απαραίτητα να πληρώσετε. Αρκεί να πάρετε το laptop σας και να πάτε σε ένα από τα εκατοντάδες σημεία ασύρματου ίντερνετ (WiFi hotspots) που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Τα hotspots

Με τον όρο WiFi hotspot εννοούμε την κάθε τοποθεσία (πλατεία, αεροδρόμιο, λιμάνι, καφετέρια, ξενοδοχείο κ.λπ.), που επιτρέπει σε μια φορητή συσκευή να συνδεθεί ασύρματα στο Διαδίκτυο.

Το πιο γνωστό WiFi hotspot της χώρας είναι το AthensWiFi, το Δημόσιο Ασύρματο Δίκτυο της Αθήνας, που άρχισε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2006, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της πλατείας Συντάγματος. Από τον Σεπτέμβριο του 2007 συμπεριέλαβε το Θησείο (πεζόδρομος Απ. Παύλου, Ασωμάτων, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου) και την πλατεία Κοτζιά.

Οποιοσδήποτε διαθέτει laptop ή άλλη φορητή συσκευή που υποστηρίζει την τεχνολογία WiFi μπορεί να συνδεθεί στο ίντερνετ δωρεάν όλο το 24ωρο, ενώ κάθεται σε ένα παγκάκι ή πίνει τον καφέ του σε μια καφετέρια.

Προσοχή στις ασύρματες παγίδες

Το ασύρματο ίντερνετ έχει λύσει τα χέρια όσων τo χρησιμοποιούν συχνά. Η ζωή χωρίς περιττά καλώδια και η δυνατότητα σύνδεσης σχεδόν παντού είναι τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της τεχνολογικής καινοτομίας που άλλαξε τα δεδομένα στις τηλεπικοινωνίες. Η σύνδεση όμως μέσω WiFi κρύβει παράλληλα και μια σειρά από παγίδες, που μπορούν να προκαλέσουν μικρούς ή και πολύ μεγαλύτερους μπελάδες σε εκείνους που δεν θα προσέξουν.

Η μεγαλύτερη παγίδα που σχετίζεται με τα ασύρματα δίκτυα είναι η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά από όλους τους υπολογιστές. Με άλλα λόγια, αν κάποιος διαθέτει συσκευή WiFi και βρει κάποιο ανοικτό δίκτυο, μπορεί εύκολα και γρήγορα να συνδεθεί στο ίντερνετ. Αυτό, θεωρητικά τουλάχιστον, δεν είναι κατ΄ ανάγκη κακό. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο κάτοχος του ασύρματου δικτύου δεν επιβαρύνεται επιπλέον (μια και η σύνδεσή του περιλαμβάνει απεριόριστο όγκο δεδομένων) και- σκεπτόμενος αλτρουιστικά επιτρέπει την πρόσβαση και στους... γείτονες. Μάλιστα, πολλοί υποστηρίζουν και προωθούν τη λογική αυτή θεωρώντας (και δικαιολογημένα) κοινωνικό αγαθό την πρόσβαση στο ίντερνετ, το οποίο πρέπει να διατίθεται δωρεάν σε όσους θέλουν.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες η απόλυτη ελευθερία μπορεί να αποδειχθεί βλαβερή για τον κάτοχο της σύνδεσης. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι όταν ο... γείτονας κατεβάζει ακατάπαυστα ταινίες, παιχνίδια και άλλα τινά. Στην περίπτωση αυτή, η ταχύτητα σύνδεσης πέφτει κατακόρυφα, ενώ δεν αποκλείονται και άλλα «μπλεξίματα», είτε με την εταιρεία που προσφέρει τη σύνδεση στο ίντερνετ (λόγω μεγάλου όγκου δεδομένων) είτε και με τον νόμο, στην περίπτωση που το περιεχόμενο που κατεβαίνει είναι προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας.

Το χειρότερο σενάριο όμως είναι ο «εισβολέας» στο ασύρματο δίκτυο να κατεβάζει παράνομο περιεχόμενο, όπως για παράδειγμα παιδική πορνογραφία. Στην περίπτωση αυτή, ο νόμιμος ιδιοκτήτης του δικτύου μπορεί να βρεθεί σε μεγάλους μπελάδες, καθώς ως επισκέπτης καταγράφεται εκείνος και στην περίπτωση εισαγγελικής έρευνας θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν «κατέβασε» το παράνομο περιεχόμενο στον υπολογιστή του. Η «απάντηση» στο πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα απλή. Στις ρυθμίσεις του ασύρματου router, επιλέξετε να κλειδώσετε το δίκτυό σας και αμέσως θα αποφύγετε (στις περισσότερες περιπτώσεις) την παρουσία άλλων χρηστών σε αυτό. Φροντίστε όμως να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης που έχει το router από την εταιρεία. Και αυτό γιατί, σε αρκετές περιπτώσεις, ο κωδικός αυτός είναι κοινός για όλα τα μοντέλα και έτσι, αν κάποιος τον γνωρίζει, μπορεί να συνδεθεί ακόμη και στην περίπτωση που εσείς νομίζετε ότι η σύνδεση σας είναι κλειδωμένη. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το ίδιο το router- η συσκευή δηλαδή που επιτρέπει την ασύρματη πρόσβαση- κρατάει αρχείο των συσκευών που συνδέθηκαν σε αυτή και κατ΄ επέκταση στο ίντερνετ. Ετσι, αν έχετε την παραμικρή υποψία ότι κάποιος σας «χρησιμοποιεί» για να συνδεθεί στο Διαδίκτυο, μπορείτε να το ελέγξετε ανά πάσα στιγμή.

 

26/10/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;