Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

τιανχέ-1αΤην πρωτοκαθεδρία παγκοσμίως διεκδικεί η Κίνα ανακοινώνοντας πως πλέον δεν είναι οι ΗΠΑ η χώρα με τους ταχύτερους υπολογιστές στον κόσμο. Χάρη στο νέο της υπερ-υπολογιστή Τιανχέ-1Α (που σημαίνει γαλαξίας), η Κίνα κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο.

Ο εν λόγω υπολογιστής ενσωματώνει περισσότερους από 7.000 επεξεργαστές γραφικών της Nvidia και 14.000 επεξεργαστές της Intel.

Η μέση ταχύτητα του είναι γύρω στα 563.1 τεραφλόπ, ενώ ο "γαλαξίας" πιάνει ταχύτητες μέχρι και 2.507 πεταφλόπ, σύμφωνα με το BBC. Ένα πεταφλόπ ισοδυναμεί με 1.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο.

Χρειάστηκαν δυο χρόνια εργασίας από διακόσιους επιστήμονες και 88 εκατ. δολάρια για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του Τιανχέ-1Α.

Ο Τιανχέ-1Α "πέρασε" μπροστά από τον αμερικανικό ΧΤ5 του Εθνικού Εργαστηρίου Όουκ Ριτζ του πανεπιστημίου του Τενεσί, ο οποίος έχει ισχύ μόνο 1,75 πεταφλόπ ανά δευτερόλεπτο. Ο "γαλαξίας" ο οποίος ζυγίζει πάνω από 155 τόνους έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία εκτελώντας υπολογισμούς για λογαριασμό της μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Σύμφωνα με το BBC, παρόλο που η Ιαπωνία ετοιμάζει πυρετωδώς ένα αντίστοιχο πανίσχυρο μηχάνημα, είναι δύσκολο να απειληθεί η κινεζική κυριαρχία.

Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, από τον Δεκέμβριο του 2009 που στην πρώτη 5άδα των Σούπερ-Υπολογιστών του πλανήτη μπήκε για πρώτη φορά ο Τιανχέ-1 (ένας κινέζικος υπερυπολογιστής που ασχολείται με την έυρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και την προσομοίωση σχεδίων κατασκευής νέων αεροσκαφών) και τον Ιούνιο του 2010 που το "Νεφέλωμα" ένας ακόμη κινέζικός υπερυπολογιστής (που κάνει την ίδια δουλειά με τον Τιανχέ-1) έγινε ο 2ος ταχύτερος υπερυπολογιστής του κόσμου... η δήλωση του Τζακ Ντονγκάρα του Πανεπιστημίου του Τενεσί (ένας από τους διοργανωτές του Top500 των Σούπερ-Υπολογιστών) μοιάζει ρεαλιστικά προφητική: «Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν μέχρι τα τέλη του έτους [οι Κινέζοι] έχουν ξεπεράσει την επιστημονική υπολογιστική όλης της Ευρώπης μαζί και διαθέτουν ένα σύστημα [...] που θα φτάσει την πρώτη θέση»...

 

29/10/2010 - enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;