05 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Αν ο αυστηρός κανόνας ενός μουσείου είναι «μην αγγίζετε», το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης καλεί τους επισκέπτες του να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Να εξερευνήσουν ψηφιακά διά της αφής ή της κίνησης, ανέγγιχτα αριστουργήματα της αρχαίας Μακεδονίας και να βιώσουν την εικονική πραγματικότητα του αρχαίου κόσμου. Με απλά μέσα. Ενα λευκό χαρτόνι ή ένα ομοίωμα μεγεθυντικού φακού. Χωρίς πληκτρολόγιο ή ποντίκι αλλά με πιο προηγμένα διαδραστικά συστήματα τεχνολογίας μέσα από τη διεθνώς πρωτότυπη έκθεση «Μακεδονία: από τις ψηφίδες στα pixels» που εγκαινιάστηκε χθες από τον ΥΠΠΟΤ κ. Παύλο Γερουλάνο.
Η παγκόσμια πρωτοτυπία ανήκει στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) της Κρήτης που πέτυχε μ’ ένα ευφυές λογισμικό να μεταφέρει in vivo εφαρμογές του Προγράμματος Διάχυτης Νοημοσύνης. Η πιλοτική εφαρμογή στο ΑΜΘ αποτελεί παγκόσμια καινοτομία για το μουσείο του μέλλοντος. Το μουσειακό αντικείμενο αποκτά άλλη διάσταση, η αρχαιογνωσία παντρεύεται με την τεχνολογία. «Δεν είναι δυσνόητη, είναι δυσεξήγητη έκθεση. Αν δεν τη βιώσεις δεν μπορείς να την αντιληφθείς», διευκρίνιζε χθες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Πληροφορικής - ΙΤΕ καθηγητής Κωνσταντίνος Στεφανίδης. Δίπλα στον αττικό κρατήρα του Λυδού, η οθόνη αφής περιγράφει λεπτομέρειες της παράστασης με τον μύθο του Καλυδώνα.
Στα «Μακεδονικά... pixels» ο επισκέπτης αγγίζει χρυσά μακεδονικά στεφάνια από τη μεγαλύτερη συλλογή στον κόσμο, αλλάζει εικόνες μ’ ένα φύσημα.
Στο «Πολύαπτον» μ’ ένα φακό υπέρυθρου φωτός εστιάζει σε λεπτομέρειες που δίνουν πληροφορίες για ένα νυχτερινό φαγοπότι στη Μακεδονία μετά την ψηφιακή αποκατάσταση της τοιχογραφίας ενός συμποσίου μακεδονικού τάφου (Αγιος Αθανάσιος).
Στο Δωμάτιο με θέα... τις Αιγές, ο επισκέπτης ταξιδεύει στη Βεργίνα μέσω μιας μεγάλης οθόνης όπου διαδραματίζεται το κυνήγι του νεαρού διαδόχου Αλεξάνδρου. Είναι η μακρογραφία με την «Τοιχογραφία του Κυνηγιού» - ένα από τα σημαντικότερα έργα της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής του 336 π.Χ.
02/11/2010 - kathimerini.gr / tovima.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV