Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ηλεκτρονικό σύστηµα ενηµέρωσης των ασφαλισµένων για τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώµατα -εν όψει και της εφαρµογής του νέου ασφαλιστικού νόµου από την 1.1.2011- έθεσε σε εφαρµογή το ΙΚΑ, ενώ προωθείται -για τη γρηγορότερη έκδοση των συντάξεων- η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση καθώς και η σύσταση δύο ασφαλιστικών ΚΕΠ.

 Οργανικές όμαδες ΙΚΑ-ΕΤΑΜ 

Πάντως χιλιάδες είναι οι ασφαλισµένοι οι οποίοι καθηµερινά πολιορκούν τα γραφεία του ΙΚΑ ζητώντας να πληροφορηθούν για τις αλλαγές που επέρχονται στο συνταξιοδοτικό τους καθεστώς, ενώ πολλά είναι τα µηνύµατα-ερωτήµατα που στέλνονται µε ηλεκτρονικό ταχυδροµείο στο IKA.gr.

Σε µια προσπάθεια να αντι µετωπίσει τα κυκλώµατα που εκµεταλλεύονται τους υποψήφιους συνταξιούχους, η διοίκηση του ΙΚΑ εγκατέστησε το Πρόγραµµα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων, ένα ηλεκτρονικό σύστηµα µε ειδικά τερµατικά συνδεδεµένα µε το Ολοκληρωµένο Πληροφοριακό Σύστηµα (ΟΠΣ) µέσω των οποίων εκπαιδευµένοι υπάλληλοι παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες για το πότε µπορούν να συνταξιοδοτηθούν οι ασφαλισµένοι µε βάση και τον νέο ασφαλιστικό νόµο (Ν.3863/2010).

Τα τερµατικά είναι εγκατεστηµένα πανελλαδικά σε 35 καταστήµατα του ΙΚΑ στα οποία λειτουργούν τµήµατα απονοµής συντάξεων και έχει εγκατασταθεί το Πρόγραµµα Πληροφόρησης Συνταξιοδοτικών Διατάξεων.

«Το µέτρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, αφού είναι γνωστή η απουσία έγκαιρης ενηµέρωσης για τα ασφαλιστικά δικαιώµατα, γεγονός που έχει οδηγήσει κακώς τους ασφαλισµένους σε εξωθεσµικά κέντρα ενηµέρωσης και όχι στις αρµόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταµείων (όρια συνταξιοδότησης, ύψος σύνταξης κ.ά.)». παρατηρεί ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Ο ίδιος σηµειώνει ότι η ΠΟΣΕ-ΙΚΑ πριν από µερικές ηµέρες κυκλοφόρησε σε 10.000 αντίτυπα έναν αναλυτικό οδηγό, ο οποίος διανέµεται δωρεάν και είναι αναρτηµένος στο POSE-IKA.gr, για το νέο ασφαλιστικό τοπίο µε όλη τη νοµοθεσία, πίνακες, παραδείγµατα, ερωτήσεις-απαντήσεις κ.ά.

Πώς λειτουργεί
Το σύστηµα λειτουργεί µε τον εξής απλό τρόπο. Ο ασφαλισµένος δίνει στον υπάλληλο την ηµεροµηνία γέννησής του καθώς και τις ηµέρες ασφάλισης και αυτοµάτως ενηµερώνεται για το πότε έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί, Στο σύστηµα έχει ενσωµατωθεί όλη η ασφαλιστική νοµοθεσία του ΙΚΑ καθώς και όλες οι ρυθµίσεις για τα ειδικά συνταξιοδοτικά καθεστώτα (οικοδόµοι, ηθοποιοί κ.ά.).

Οπως µας ενηµέρωσε ο αρµόδιος υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διονύσης Πατσούρης, µέχρι το τέλος Δεκεµβρίου στο σύστηµα αυτό θα έχουν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόµενοι, αφού θα αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα του ΙΚΑ. Μάλιστα για τους ασφαλισµένους στην επαρχία θα υπάρξει συνεργασία µε τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα ώστε να πληροφορούνται – µέσω ΙΚΑ – τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώµατα.

Δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ
Τονίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας έχει στα «σκαριά» δύο ασφαλιστικά ΚΕΠ (Σταδίου και Πειραιώς) για την ενηµέρωση των ασφαλισµένων, ενώ θα συσταθεί ένα νέο Κέντρο ανακεφαλαίωσης του ΙΚΑ στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα για τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ). Τέλος, θα τεθεί σε εφαρµογή από το 2011 σε νέα µορφή η προσυνταξιοδοτική βεβαίωση που προβλέπει ο νόµος 2676/1999. Η βεβαίωση αυτή έχει τη µορφή προσυνταξιοδοτικής απόφασης, χορηγείται από κάθε Ταµείο σε κάθε υποψήφιο συνταξιούχο ύστερα από αίτησή του.

 

05/11/2010 - tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;