Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Τα τελευταία AntivirusΜία από τις πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάθε κάτοχος υπολογιστή όταν αλλάζει η χρονιά είναι να φροντίζει ώστε ο υπολογιστής του να είναι προστατευμένος απέναντι σε κινδύνους που σχετίζονται με ιούς, trojans ή επιθέσεις από χάκερ. Η χρήση των πλέον ενημερωμένων εκδόσεων των προγραμμάτων antivirus, σε συνδυασμό με την τακτική ανανέωση των βάσεων δεδομένων τους, είναι απαραίτητη.

Οι εταιρείες φροντίζουν όχι μόνο να προσφέρουν ανανεώσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά κάθε χρόνο διαθέτουν στην αγορά ανανεωμένες εκδόσεις των προγραμμάτων τους, ώστε να καλύπτουν τους νέους κινδύνους που εμφανίζονται, καθώς και να συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο με νέα λειτουργικά συστήματα και εφαρμογές.

Πώς λειτουργούν

Τα προγράμματα antivirus ελέγχουν όλα τα δεδομένα του υπολογιστή, όπου είναι εγκατεστημένα, αντιπαραβάλλοντάς τα με μια τεράστια βάση δεδομένων από ιούς, η οποία ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά. Στην ουσία, αναζητούν εντός των διαφόρων αρχείων κώδικα, ο οποίος χρησιμοποιείται σε ήδη γνωστούς ιούς και όταν εντοπίζουν τέτοιες περιπτώσεις, ζητούν τη διαγραφή ή την απομόνωση των αρχείων αυτών.

Για τις περιπτώσεις ιών που δεν είναι ακόμα γνωστοί, υπάρχουν και πιο εξελιγμένες τεχνικές που βασίζονται σε συγκριτική ανάλυση του κώδικα με βάση παλαιότερους ιούς. Μια τέτοια λειτουργία προσφέρει σίγουρα αυξημένη προστασία, κρύβει όμως και αρκετούς κινδύνους (όπως εξηγούμε πιο κάτω) και είναι προτιμότερο να ενεργοποιείται μόνο από έμπειρους χρήστες. Ακόμα αποτελεσματικότερη είναι η δοκιμαστική εκτέλεση των αρχείων σε «ασφαλές» περιβάλλον, λειτουργία διαθέσιμη σε αρκετά προγράμματα. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή, το σκανάρισμα συνήθως κρατάει πολύ περισσότερη ώρα, ενώ απαιτούνται και πολύ περισσότεροι επεξεργαστικοί πόροι.

Τα νεώτερα προγράμματα προσφέρουν ολοκληρωμένη προστασία, καθώς περιλαμβάνουν εφαρμογές firewall, επιτρέπουν την κρυπτογράφηση δεδομένων και εξασφαλίζουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από το να διαρρεύσουν κατά την περιήγηση στο Ιnternet. Αρκετά προγράμματα antivirus έχουν επίσης τη δυνατότητα να φιλτράρουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων που μπορεί να βλάψουν τον υπολογιστή ή να εμφανίζουν ανάρμοστο περιεχόμενο σε ανηλίκους.

Ανανεωμένες εκδόσεις

Σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον, όπως είναι των εφαρμογών antivirus, λογικό είναι κάθε εταιρεία να φροντίζει εγκαίρως να διαθέτει στην αγορά κάθε χρόνο ένα νέο πακέτο προστασίας, με εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Μάλιστα, τα νέα προγράμματα κάνουν την εμφάνισή τους πριν από την αλλαγή του έτους, επομένως ήδη αυτή τη στιγμή έχουμε τις περισσότερες από τις νέες προτάσεις διαθέσιμες στην αγορά.

Η Symantec κυκλοφορεί τη βασική έκδοση του λογισμικού της, το Νorton Αntivirus 2010, καθώς και την πιο πλήρη Νorton Ιnternet Security 2010, η οποία προσφέρει επιπλέον προστασία προσωπικών δεδομένων, αλλά και κακόβουλων επιθέσεων μέσω δικτύου. Από κοντά ακολουθεί και η ΜcΑfee με το δικό της Ιnternet Security 2010, το οποίο πάντως θα κυκλοφορήσει στην πλήρως ανανεωμένη μορφή του σε μερικούς μήνες (για την ώρα κυκλοφορεί με κάποιες βελτιώσεις). Η Kaspersky, η οποία έχει πολύ καλό όνομα κυρίως στον χώρο των επαγγελματικών λύσεων, προτείνει τόσο το Αntivirus 2010 όσο και το πιο πλήρες πακέτο Ιnternet Security 2010, ενώ παρόμοιες προτάσεις υπάρχουν και από μικρότερες εταιρείες, όπως είναι η Ρanda και η ΒitDefender.

Το ποιο από όλα αυτά τα πακέτα θα επιλέξει κανείς εξαρτάται κυρίως από τις ανάγκες του και τα χαρακτηριστικά του υπολογιστή του, δεδομένου ότι η αποτελεσματικότητα και οι δυνατότητες όλων των εφαρμογών που αναφέραμε πιο πάνω είναι εξαιρετικές. Οι πιο ολοκληρωμένες προτάσεις, που περιλαμβάνουν εκτός από antivirus προγράμματα προστασίας από spyware, εφαρμογές για back up και κρυπτογράφηση δεδομένων, είναι αρκετά πιο ακριβές, αλλά και πιο βαριές για τον υπολογιστή. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει κανείς υπόψη του ότι εφαρμογές με παρόμοιες δυνατότητες και λειτουργίες μπορεί να έχουν διαφορά στην τιμή που να ξεπερνά το 50%, οπότε καλό είναι κανείς να πραγματοποιήσει πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς.

Εφαρμογές με παρόμοιες δυνατότητες και λειτουργίες μπορεί να έχουν διαφορά στην τιμή που να ξεπερνά
το 50%, οπότε καλό είναι κανείς να πραγματοποιήσει πρώτα μια καλή έρευνα αγοράς.

Υπέρ και κατά

Φυσικά, θα πρέπει κανείς να γνωρίζει ότι ένα πρόγραμμα antivirus, έστω και αν είναι απαραίτητο, ειδικά σε υπολογιστές που τρέχουν σε περιβάλλον windows, έχει σαφώς και μειονεκτήματα, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ σημαντικά.

Το πιο βασικό από όλα είναι ότι μπορούν να «γονατίσουν» έναν υπολογιστή, ειδικά αν δεν διαθέτει μεγάλη μνήμη RΑΜ και ισχυρό επεξεργαστή.

Επίσης, για πολλούς χρήστες δεν είναι απόλυτα κατανοητός ούτε ο τρόπος που λειτουργούν ούτε τα μηνύματα που κατά καιρούς εμφανίζουν, οπότε στην περίπτωση αυτή το προτιμότερο είναι να έχουν ρυθμιστεί ώστε να λειτουργούν αυτόματα. Διαφορετικά, μια λάθος εντολή μπορεί να έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Παράλληλα, στην περίπτωση που κάποιο πρόγραμμα antivirus εντοπίζει όχι μόνο ήδη υπάρχοντες ιούς, αλλά και πιθανούς νέους, είναι πιθανό αντί να διαγράψει έναν πραγματικό ιό, να καταστρέψει κάποιο απαραίτητο για το λειτουργικό σύστημα αρχείο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προγράμματα antivirus (όπως το Νorton της Symantec) οδήγησαν υπολογιστές στο να μην μπορούν να εκκινήσουν.

Για τον λόγο αυτό, μια καλή ιδέα είναι να έχει πάντα κανείς ενεργοποιημένη την επιλογή επιστροφής του συστήματός του σε παλαιότερες συνθήκες λειτουργίας.

 

19/01/2010 - ndigital / tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;