Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

παιδί με λάπτοπ στα πόδια...Η συχνή επαφή ενός φορητού υπολογιστή με το σώμα, όταν κάποιος κάθεται και έχει το μηχάνημα πάνω στα πόδια του, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα και τη γονιμότητά του, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον ουρολόγο δρα Γιεφίμ Σέινκιν του πολιτειακού πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (SUNY), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Fertility and Sterility» (Γονιμότητα και Στειρότητα), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, εξέτασε τις περιπτώσεις 29 νεαρών ανδρών, που ισορροπούσαν ένα φορητό υπολογιστή (λάπτοπ) στα γόνατά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν την θερμοκρασία που αναπτυσσόταν στο όσχεο των ανδρών και διαπίστωσαν πολύ γρήγορη υπερθέρμανση της περιοχής, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την μελλοντική αναπαραγωγική δυνατότητα του άνδρα. «Διαπιστώσαμε ότι η θερμοκρασία του όσχεου, μέσα σε 10 έως 15 λεπτά, έχει ήδη αυξηθεί πάνω από τα επίπεδα που θεωρούνται ασφαλή, αλλά οι ίδιοι δεν το αισθάνονται», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας.  

Για αυτό το λόγο, οι αμερικανοί ερευνητές συνιστούν να ακουμπάει κανείς, όσο μπορεί πιο συχνά, τον φορητό υπολογιστή του σε ένα γραφείο ή σε μια άλλη επιφάνεια και όχι πάνω του.
Όπως είπε ο Σέινκιν, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι όντως θα υπάρξει κάποια επίπτωση στην ανδρική γονιμότητα. Όμως προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας πάνω από έναν βαθμό Κελσίου στην περιοχή του όσχεου (των γεννητικών οργάνων) είναι αρκετή για να βλάψει την ποιότητα του παραγομένου σπέρματος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η θέση των όρχεων τούς επιτρέπει να διατηρούν χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα, πράγμα αναγκαίο για την παραγωγή υγιούς σπέρματος, όμως η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας του υπολογιστή, καθώς κανείς κάθεται για ώρα καθιστός με τα πόδια κλειστά, μπορεί να κάνει ζημιά. Μετά από μια ώρα σε αυτή τη στάση, λόγω χρήσης του φορητού υπολογιστή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η θερμοκρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων αυξάνεται μέχρι και 2,5 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν θα έλεγα ότι οποιοσδήποτε ξεκινά να χρησιμοποιεί το λάπτοπ του, θα γίνει στείρος, όμως η συχνή χρήση του μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση αναπαραγωγικών προβλημάτων, επειδή το όσχεο δεν έχει χρόνο να κατεβάσει την θερμοκρασία του», δήλωσε ο Σέινκιν. Ακόμα και αν κανείς βάλει ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια του και το κομπιούτερ, πάλι μπορεί να μην είναι αρκετό, όπως είπε ο αμερικανός ουρολόγος, καθώς η στάση των ποδιών φαίνεται να παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην υπερθέρμανση του όσχεου.

 

08/11/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;