Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
κινητά τηλέφωναΜε καθυστέρηση ενός χρόνου η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επέβαλε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind πρόστιμα συνολικού ύψους 5 εκατ. ευρώ για παραβάσεις των υποχρεώσεων περί ορθής ενημέρωσης των καταναλωτών όταν αύξησαν το διάστημα Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου 2009 τον ελάχιστο χρόνο χρέωσης κλήσεων και βιντεοκλήσεων από 30 σε 45 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με κύκλους των εταιρειών, προκαλεί εντύπωση η επιβολή των προστίμων έναν χρόνο μετά την αύξηση του ελαχίστου χρόνου χρέωσης κλήσεων. Επίσης υποστηρίζουν ότι ακολούθησαν στο ακέραιο όσα αναφέρει ο Κανονισμός της ΕΕΤΤ για την ενημέρωση των συνδρομητών (ανακοινώσεις στον ημερήσιο Τύπο, ανάρτηση στην ιστοσελίδα, ενημέρωση από το Τμήμα Εξυπηρέτησης, ενημέρωση στον λογαριασμό κτλ.). Η ΕΕΤΤ επισημαίνει στην απόφασή της ότι η αύξηση του ελάχιστου χρόνου χρέωσης συνεπάγεται αντίστοιχη οικονομική επιβάρυνση για περίπου 4,2 εκατομμύρια συνδρομητές συμβολαίου. Το επιβληθέν πρόστιμο ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ για καθεμιά από τις εταιρείες Cosmote και Vodafone, που είναι το ανώτατο προβλεπόμενο από τη νομοθεσία, και σε 1 εκατ. ευρώ για τη Wind.

Η ΕΕΤΤ διαπίστωσε ότι παραβιάστηκαν οι διατάξεις περί προστασίας του καταναλωτή, της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, του Κανονισμού Γενικών Αδειών και του Κώδικα Δεοντολογίας. Οι διατάξεις αυτές απαιτούν σε περίπτωση μονομερούς τροποποίησης συμβατικών όρων από τις εταιρείες-παρόχους τη σαφή, απλή, κατανοητή, εύκολα προσβάσιμη και μη παραπλανητική ενημέρωση των συνδρομητών τους. Πλην όμως ο τρόπος γνωστοποίησης από κάθε εταιρεία της δυσμενούς για το καταναλωτικό κοινό αύξησης της ελάχιστης χρέωσης κρίθηκε ανεπαρκής, σε κάποιες περιπτώσεις παραπλανητικός και μη σύμφωνος με τις διατάξεις.

 

06/11/2010 - tovima.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;