Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Μια έξυπνη ιδέα απέφερε δισεκατομμύρια στον εμπνευστή της και ένα βοήθημα στους... χρήστες κινητών!

txteagleΗ ιδέα ανήκει στον Νάθαν Ιγκλ, επιστήμονα ερευνητή και συνεργάτη του ΜΙΤ. Τη συνέλαβε την περίοδο που δίδασκε στην επαρχία της Κένυας. Συνειδητοποίησε τότε πως τα 3/4 από τα 4,6 δισεκατομμύρια χρήστες κινητών σε όλο τον κόσμο ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Επομένως ένα χρήσιμο επίτευγμα της τεχνολογίας βρίσκεται στα χέρια ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων που ίσως να είναι πρόθυμοι να το χρησιμοποιήσουν για να κερδίσουν λίγα χρήματα. Προκειμένου να τους βοηθήσει να το επιτύχουν, επινόησε μια υπηρεσία την οποία ονόμασε txteagle και η οποία μοιράζει μικροδουλειές μέσω της αποστολής γραπτού μηνύματος με αντάλλαγμα μικροπληρωμές.

Μόλις το 18% των ανθρώπων στον αναπτυσσόμενο κόσμο έχει πρόσβαση στο Ιντερνετ αλλά στα τέλη του 2009 περισσότεροι από 50% είχαν κινητό τηλέφωνο (το ποσοστό έχει υπερδιπλασιασθεί από το 2005) σύμφωνα με τη Διεθνή Ενωση Τηλεπικοινωνιών. Πρόσφατη μελέτη καταδεικνύει πως η πρόσθεση 10 κινητών τηλεφώνων ανά 100 άτομα σε μια συνήθη αναπτυσσόμενη χώρα ενισχύει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 0,8%.

Ο κ. Ιγκλ ελπίζει πως η υπηρεσία txteagle θα επιτύχει, αναθέτοντας κατά κάποιον τρόπο «υπεργολαβίες» μέσω κινητών, κατακερματίζοντας τις διάφορες θέσεις εργασίας σε μικρά καθήκοντα και στέλνοντάς τες σε πολλά άτομα. Ολες αυτές οι μικρές δουλειές προϋποθέτουν τη γνώση ορισμένων δεδομένων της περιοχής που μπορεί να είναι από μια καταγραφή των ενδείξεων και των σημάτων κυκλοφορίας στις επαρχίες του Σουδάν για λογαριασμό ενός συστήματος δορυφορικής πλοήγησης, μέχρι τη μετάφραση ορισμένων λέξεων στη γλώσσα της Κένυας για όσες εταιρείες ενδιαφέρονται να διοχετευθούν στην αγορά της.

«Μια γυναίκα που ζει την επαρχία της Βραζιλίας ή της Ινδίας δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει δουλειά», επισημαίνει ο κ. Ιγκλ, «αλλά μπορεί με τον ευκολότερο τρόπο να χρησιμοποιήσει το κινητό της για να συγκεντρώσει και να μεταβιβάσει στοιχεία περί των τιμών και των προϊόντων στην περιοχή ή ακόμη και να συμπληρώσει έρευνες αγοράς». Η πληρωμή μεταφέρεται στο κινητό του χρήστη μέσω ειδικής υπηρεσίας, όπως το σύστημα M-PESA της Safaricom στην Αφρική.

Η υπηρεσία txteagle συνεργάζεται με περισσότερες από 220 εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και έχει πρόσβαση σε δύο δισ. χρήστες σε 80 χώρες. Εχει ήδη το μεγαλύτερο εργατικό δυναμικό χρηστών με συμβόλαιο στην Κένυα και βρίσκει συνεχώς νέους τρόπους να το χρησιμοποιήσει.

Προσφάτως, μια μεγάλη εταιρεία μέσων μαζικής ενημέρωσης ζήτησε τη βοήθεια του κ. Ιγκλ για να καταγράψει τις τηλεοπτικές διαφημίσεις σε όλη την Αφρική.

Η εταιρεία ανησυχούσε μήπως τα τηλεοπτικά κανάλια αντικαθιστούσαν τις διαφημίσεις της με άλλες παρά τα χρήματα που είχε καταβάλει. Πλήρωσε έτσι τους ντόπιους για να παρακολουθήσουν και στη συνέχεια να στείλουν με γραπτά μηνύματα ποιες διαφημίσεις είχαν δει.

«Δεν θα το σκεφτόμουν ποτέ μόνος μου» δηλώνει ο κ. Ιγκλ. Γι' αυτό και δεν είναι σίγουρος για το πόσο μεγάλα μπορεί να είναι αυτά τα μικρά κείμενα.

 

07/11/2010 kathimerini.gr με πληροφορίες από "The Economist"

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;