Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

xirafia.grΤριάντα δυο ομάδες συμμετείχαν, δώδεκα προκρίθηκαν στην τελική φάση και οι μισές από αυτές (3+3) τιμήθηκαν με βραβεία και επαίνους. Αυτές είναι οι στατιστικές του 1ου Πανελλήνιου Φοιτητικού Διαγωνισμού Δημιουργίας Καινοτόμου Λογισμικού «xirafia.gr», που ολοκληρώθηκε με μια πολύ ζεστή και ανθρώπινη εκδήλωση για τις απονομές, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Όμως, πέρα από τους έξι νικητές, οι πραγματικοί κερδισμένοι του διαγωνισμού είναι πολύ περισσότεροι, θα τολμούσα να πω όλοι μας...

Γιατί, σε τέτοιους καιρούς «γενικών εκπτώσεων» (και δεν αναφέρομαι, προφανώς, σ' αυτές που «τρέχουν» τώρα) το γεγονός ότι δεκάδες νέοι φοιτητές, αγόρια και κορίτσια απ' όλη την Ελλάδα, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανωτών (ο διαγωνισμός «xirafia.gr» ήταν μια σημαντική πρωτοβουλία της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας & Τεχνολογίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δημιουργικότητας & Καινοτομίας 2009) μόνο αισιοδοξία για το μέλλον μπορεί να μας γεμίζει.

Αυτό, άλλωστε, τόνισαν όλοι οι επίσημοι (και ήταν πολλοί) που συμμετείχαν στην εκδήλωση, για να επαινέσουν τα παιδιά και να βραβεύσουν τις πιο αξιόλογες συμμετοχές.

Οι προϋποθέσεις, άλλωστε, υπήρχαν: το θέμα του διαγωνισμού (η προστασία του περιβάλλοντος) φλέγον και πάγιο ζητούμενο τον τελευταίο καιρό, η επιλογή του μέσου (η ψηφιακή τεχνολογία) σχεδόν μονόδρομος σε κάθε δύσκολο ζήτημα, η μεθόδευση (δημιουργία πρωτότυπης λύσης με τη χρήση ελεύθερου λογισμικού) όχι μόνο πρακτική, τεχνολογική ή οικονομική ανάγκη, αλλά φιλοσοφία και στάση ζωής, με ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο.

Παρόντες ήταν η υπουργός Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, η Επίτροπος - αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα ΜΜΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας & Τεχνολογίας, Αχιλλέας Μητσός, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας & Τεχνολογίας της Βουλής, Κων. Σπηλιόπουλος, ο πρόεδρος του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας, καθ. Παν. Τσανάκας, και ο Μιχάλης Μπλέτσας, Ερευνητής και Διευθυντής Πληροφορικής, στο Media Lab του ΜΙΤ, ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες επιστήμονες στο εξωτερικό, στενός συνεργάτης του Νίκολας Νεγκροπόντε.

Η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ με τους νικητές του διαγωνισμού

Η Επίτροπος Βίβιαν Ρέντινγκ με τους νικητές του διαγωνισμού

Όλοι μόνο καλά λόγια είχαν να πουν και τα συγχαρητήρια στους νικητές - που έκαναν πράξη τις γνώσεις τους, απελευθέρωσαν τη δημιουργικότητά τους και καινοτόμησαν - περίσσεψαν...

Μάλιστα, η Επίτροπος (που ξεκίνησε τον χαιρετισμό της μιλώντας... ελληνικά, για να τιμήσει τα «ξυράφια», καθώς ανάλογη μεταφορική έκφραση δεν υπάρχει στις άλλες γλώσσες), τόνισε πως πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτούς τους νέους με τα κοφτερά μυαλά, αφού η Ευρώπη τέτοιους ακριβώς χρειάζεται για να πάει μπροστά.

Από την πλευρά της, η υπουργός Παιδείας δεσμεύτηκε να διαμορφώσει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο, με συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις, για την προώθηση της καινοτομίας στη χώρα μας, διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια.

Με δεδομένο ότι ο ρόλος της καινοτομίας ως αιχμής του δόρατος για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα σε κάθε εθνική οικονομία δεν αμφισβητείται από κανέναν, μια τέτοια πρωτοβουλία μάλλον δεν θα συναντήσει τις συνήθεις αντιδράσεις - το φάρμακο υπάρχει και το ξέρουμε, το ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα το πάρει ο «ασθενής», ώστε να έχει αποτέλεσμα η θεραπεία...

Και η συνήθης "οικογενειακή" φωτογραφία

Και η συνήθης "οικογενειακή" φωτογραφία

Οι  συμμετοχές που βραβεύθηκαν αφορούν - κατά σειρά τελικής βαθμολογίας - στη βελτίωση της διαδικασίας συλλογής χαρτιού προς ανακύκλωση (Eco Truck), στη δημιουργία  συστήματος έκδοσης ηλεκτρονικών αποδείξεων (e-Receipt) με στόχο τη μείωση κατανάλωσης χαρτιού, στη συλλογή δεδομένων σχετικά με την περιβαλλοντική ρύπανση μέσω κινητού τηλεφώνου (e-cology), την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών (δυο προτάσεις) και στον εξ αποστάσεως έλεγχο των ηλεκτρονικών συσκευών, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Και, βέβαια, η επιτυχία αυτής της πρώτης διοργάνωσης - παρά τα σφικτά χρονικά περιθώρια που είχαν τεθεί στο ΕΔΕΤ - δημιουργεί ακόμα καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για την επόμενη φορά, όταν και ο διαγωνισμός θα είναι πιο γνωστός. Ακονίστε xirafia και μυαλά!

ΥΓ. Εκτός από την υλική επιβράβευση της ιδέας τους (με το ποσό των €6.000 -τα πρώτα χρήματα που κέρδισαν από τη δουλειά τους! – μικρότερα ποσά συνόδευσαν τα άλλα δυο βραβεία και τους τρεις επαίνους), μια ακόμα έκπληξη περίμενε τους φοιτητές του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, Κατερίνα Σιδηροπούλου και Νικόλαο Μπεζιργιάννη, που κέρδισαν το πρώτο βραβείο με την δικτυακή εφαρμογή "Eco Truck": οι διοργανωτές, δια στόματος του εκπροσώπου της Επιτροπής στην Ελλάδα, Ιερόθεου Παπαδόπουλου, αλλά και της κ. Ρέντινγκ- τούς προσέφεραν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις του CERN στην Ελβετία, του μεγαλύτερου κέντρου πυρηνικών ερευνών στον κόσμο, με την ευχή να συνεχίσουν να εργάζονται δημιουργικά...

 

19/01/2010 - news.pathfinder.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;