16 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Συνδέονται μέσω του ίντερνετ και ελέγχουν τις οικίες τους ανά πάσα στιγμή!
Ο Ρόμπερτ Όσλερ, ένας πολυάσχολος προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών νιώθει ήρεμος όποτε φεύγει από το σπίτι του ακόμα κι αν ξέρει ότι θα λείψει πολλές ώρες. Νιώθει ήρεμος διότι γνωρίζει ότι η κατοικία του είναι θωρακισμένη από πιθανές δυσάρεστες επισκέψεις. Αλλωστε αν τον πιάσει στιγμιαία κανένας μικροπανικός αρκεί να θέσει σε λειτουργία τον φορητό υπολογιστή του για να μπορέσει να δει τι ακριβώς συμβαίνει με τα μάτια των πιστών του φυλάκων και φρουρών.
«Δεν έχω ροντβάιλερ, ντόμπερμαν ή άλλα σκυλιά φύλακες. Εχω, όμως, ρομποτάκια που μπορούν να με προστατεύσουν, να κάνουν το σπίτι μου απόρθητο φρούριο και που ξέρουν να συμπεριφερθούν» εξηγεί ο κύριος Οσλερ. «Ευτυχώς δεν έτυχε ποτέ να ανοίξω το λάπτοπ και να δω κάποιον ξένο να κάνει βόλτες στο σπίτι μου».
Το ρομπότ του, ένα βελτιωμένο μοντέλο του Rovio της WowWee διαθέτει φωτογραφική μηχανή, μικρόφωνο και μεγάφωνα, όλα φορτωμένα πάνω στην τρίτροχη πλατφόρμα. Ο Οσλερ μπορεί να του δώσει εντολές από οπουδήποτε θέλει αρκεί να υπάρχει σύνδεση με το Διαδίκτυο. Επίσης μπορεί να έχει εικόνα σχετικά με το τι συμβαίνει σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού έστω και αν βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. «Οσο παράξενο κι αν φαίνεται, το ρομπότ σου δίνει τη δυνατότητα ακόμα και να μιλήσεις στον ανεπιθύμητο εισβολέα που θα βρεις να ψάχνει το σπίτι σου. Μπορείς να του φωνάξεις «φύγε από εδώ. Δεν έχω τίποτα πολύτιμο. Θα φωνάξω την αστυνομία».
Ενας ρομποτικός σεκιουριτάς παρά τις θαυμαστές ικανότητές του, μπορεί να αποκτηθεί στα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών έναντι 170 δολαρίων. Η δημιουργία, λοιπόν, ενός στρατού ρομπότ που θα φυλάνε το σπίτι μας από τους κακόβουλους επισκέπτες δεν είναι κάτι εφικτό μόνο για τους πολύ πλούσιους. Ο τομέας της οικιακής ασφάλειας βρίσκει ένα καλό συνεργάτη στη βιομηχανία παιχνιδιών, καθώς πολλά από τα ρομποτικά της προϊόντα, αν και προορίζονται για τα παιδιά, είναι αρκετά εξελιγμένα και έχουν καλές τιμές αφού παράγονται σε μεγάλες ποσότητες. Πολλοί, βέβαια, πιστεύουν αυτά τα παιδικά ρομπότ δεν μπορούν να προσφέρουν την αξιοπιστία που θα απαιτούσε η φύλαξη του εθνικού θησαυροφυλακίου, αλλά είναι ικανοποιητικά για το σπίτι μας.
Μπορούν να θέσουν σε λειτουργία τον συναγερμό
Tα πράγματα δεν είναι τόσο απλά αφού για να χρησιμοποιηθεί σε ρόλο φύλακα, το ρομπότ που θα αγοράσουμε από κατάστημα παιχνιδιών πρέπει να υποστεί κάποιες μετατροπές ώστε να είναι ευκολότερος ο έλεγχός του από το λάπτοπ. Ο κ. Οσλερ ενίσχυσε το λογισμικό έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα του ήχου και της εικόνας που λαμβάνει από τον «φύλακα», ενώ μπορεί να δημιουργήσει ο ενδιαφερόμενος και κάποια «πρότυπα δραστηριοτήτων» που θα εκτελούν καθημερινά οι «ρομποφύλακές του». Ο κ. Οσλερ μάλιστα έχει συνδέσει το ρομπότ του με μία συσκευή που ανιχνεύει ακόμα και την παραμικρότερη ηλεκτρική δραστηριότητα του δικού του εγκεφάλου.
«Οταν στρέψω το κεφάλι μου, το ρομπότ κατευθύνεται αριστερά, ακριβώς δηλαδή, όπως θα γινόταν σε ταινία επιστημονικής φαντασίας».
Αλλοι χρήστες τέτοιων «σεκιούριτι» βελτίωσαν με διαφορετικό τρόπο τα ρομπότ τους. Ο Πίτερ Ρέντμερ, που είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας RoboCommunity.com ισχυρίζεται ότι στο σάιτ του συγκέντρωσε όλη τη σοφία αυτών των εξελιγμένων παιχνιδιών.
Ενας άλλος χρήστης από την Κίνα, ο Ξιασόνγκ Ουάνγκ, έχει ανεβάσει στο Διαδίκτυο εικόνες του δικού του Rovio, αφού του προσέθεσε έναν πυροσβεστήρα, ενώ διαθέτει και λογισμικό που του επιτρέπει να ανιχνεύσει το… σχήμα μιας πυρκαγιάς.
Προσιτό κόστος
«Ενας από τους στόχους μας είναι η δημιουργία ενός ρομπότ που θα ικανοποιεί και θα διασκεδάζει τον καταναλωτή χωρίς, όμως, να πρέπει να δαπανήσει δέκα χιλιάδες δολάρια για να το αποκτήσει», εξηγεί ο κ. Ρέντμερ.
Κάποιοι άλλοι λάτρεις των ρομπότ προσέθεσαν λογισμικό που βοηθά στην εστίαση της φωτογραφικής μηχανής και τον καλύτερο φωτισμό του χώρου, κάτι βέβαια που είναι απαραίτητο για τις βραδινές περιπολίες. Ο ίδιος ο κ. Ρέντμερ λέει ότι τελευταία του κεντρίζει το ενδιαφέρον το Parrot AR.Drone, ένα ιπτάμενο ρομπότ που κοστίζει μόλις 300 δολάρια.
Βέβαια ένας «ρομποφύλακας» που θα προστατεύει το σπίτι μας δεν είναι απαραίτητο να κινείται.
Πολλές εταιρείες τοποθετούν πολύπλοκα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης σε βιντεοκάμερες. Ετσι μπορούν να «ελέγχουν» την εικόνα που λαμβάνουν και αν εντοπίσουν αντικείμενα με συγκεκριμένο σχήμα, να θέσουν σε λειτουργία τον συναγερμό.
Η Archerfish δημιουργεί κάμερες παρακολούθησης με εξελιγμένα φίλτρα τα οποία μπορούν όχι μόνο να εντοπίσουν αλλά και να αναγνωρίσουν ανθρώπους και αυτοκίνητα και γενικά οποιαδήποτε τυχαία κίνηση στον χώρο. Τα μοντέλα της εταιρείας που μπορεί να μελετήσει κάθε ενδιαφερόμενος στην ιστοσελίδα της εταιρίας, διαθέτουν από μία έως τέσσερις κάμερες και κοστίζουν από 400 έως 1.400 δολάρια.
Ποια είναι τα συχνότερα προβλήματα
Το SpyKee, ένα ρομπότ της γαλλικής εταιρείας Meccano είναι παιχνίδι, όπως λέει και η διευθύντριά της κ. Τζένιφερ Μπραντ, αλλά έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί και ως ρομπότ επόπτευσης χώρου. Τα στελέχη της εταιρείας, πάντως, εκπλήσσονται από το πλήθος των καταναλωτών που το επιλέγουν για να προστατεύσουν τα σπίτια τους.
«Aρχικά πιστεύαμε ότι για το προϊόν αυτό θα ενδιαφερόταν κυρίως οι πολύ νέοι ενήλικες. Σήμερα γνωρίζουμε ότι άτομα από 25 έως 55 ετών ασχολούνται με το ρομπότ μας. Kι όταν τους ρωτάμε ποια είναι η λειτουργία που αγαπούν περισσότερο, λένε ότι τους αρέσει να κάνουν το ρομπότ να κινείται με τηλεχειρισμό όταν λείπουν από το σπίτι», εξηγεί η κ. Μπραντ. Κι έτσι είναι. Βέβαια, το τηλεχειριζόμενο ρομπότ έχει και τα όριά του. Το Spykee δεν μπορεί να ανεβοκατέβει σκάλες. Μικρά εμπόδια, όπως είναι η άκρη ενός χαλιού δεν προκαλούν προβλήματα αλλά τα λίγο μεγαλύτερα ανακόπτουν την πορεία του.
Απο μηχανικής άποψης η κατασκευή του είναι ικανοποιητική αλλά δεν είναι τόσο αξιόπιστο ώστε να του αναθέσει κανείς σοβαρά καθήκοντα. Η σύνδεσή του με φορτιστή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ενώ συχνά το σύστημα «χάνει» τις ρυθμίσεις του, με αποτέλεσμα το ρομπότ να παίρνει κλίση προς τη μία πλευρά.
Και βέβαια η καθοδήγηση ενός ρομπότ με ύψος τριάντα πόντους μέσα στον χώρο δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά μια ικανότητα που βελτιώνεται με την εξάσκηση. Αυτοί που το δοκίμασαν λένε ότι χτύπησαν το κεφάλι του σε διάφορα εμπόδια με αποτέλεσμα να ανατραπεί, ενώ δεν στάθηκε δυνατό να το «βάλουν στον σωστό δρόμο» με τηλεχειρισμό. Επίσης, η μπαταρία του είχε μικρή διάρκεια και πολλές φορές δεν προλάβαινε να ολοκληρώσει κάποια καθήκοντα που του είχαν ανατεθεί.
Χορεύουν και παίζουν Τάε Κβον Ντο
Οι θεατές, μαγεμένοι με το θέαμα, αποθέωσαν τους απαστράπτοντες χορευτές, που λικνίζονταν στους ρυθμούς δημοφιλών κορεατικών τραγουδιών. Γιατί ενθουσιασμός για κάτι που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε άνθρωπος; Μα επειδή αυτοί οι χορευτές ήταν ρομπότ, με ύψος 30 - 40 εκατοστών, που ακολουθούσαν τον ρυθμό χωρίς να χάσουν το βήμα ούτε μία φορά.
Σε μικρή απόσταση, άλλα ρομπότ έπαιζαν ποδόσφαιρο. Αυτά που έχαναν έπιαναν με τα δύο χέρια απελπισμένα τα κεφάλια τους, ενώ οι νικητές χοροπηδούσαν με ανθρώπινο ενθουσιασμό.
Ολα αυτά –και πολύ περισσότερα– έγιναν στη μεγαλύτερη έκθεση ρομποτικής στον κόσμο, την περίφημη πια Robot World, που πραγματοποιήθηκε στο Ιλσαν, στα περίχωρα της Σεούλ. Φέτος έλαβαν μέρος 120 εταιρείες και οκτώ χιλιάδες άλλοι ιδιώτες, επαγγελματίες και μη.
«Η έκθεση είναι μία καλή ευκαιρία για να διαφημίσουμε τα προϊόντα μας», εξηγεί ο Λι Χακ Σου, μηχανικός της Hanool Robotics, που παρουσίασε τον Τίρο, ένα ρομπότ που εκτελεί χρέη ξεναγού στο προεδρικό μέγαρο της Σεούλ.
Αλλα ρομπότ έλαβαν μέρος σε αγώνες Τάε Κβον Ντο, άλλα συμμετείχαν σε διαγωνισμούς χορού, σε αγώνες δρόμου μετ’ εμποδίων, έπαιζαν σκάκι, έκαναν ό, τι και ένας άνθρωπος. Τα ρομπότ που ειδικεύονται στο τάε κβον ντο κέρδισαν τις καρδιές των επισκεπτών. «Ντυμένα» στα μαύρα ή στα κίτρινα και χωρισμένα σε δέκα ομάδες, τα ρομπότ παλαιστές χρησιμοποιούσαν μια μηχανή λήψης στο κεφάλι για να εντοπίζουν τον αντίπαλο και στη συνέχεια του κατάφερναν χτυπήματα που πραγματικά έκοβαν την ανάσα. Τρεις διαιτητές παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα, σημείωναν τους πόντους και βέβαια τελικά ανακοίνωσαν τον νικητή.
«Φέτος ήρθαν πολύ περισσότεροι να παρακολουθήσουν τους αγώνες», εξηγεί ο Ρο Σουνγκ Σου, διαιτητής στον αγώνα αλλά και ερευνητής του Ινστιτούτου Επιστημών και Τεχνολογίας της Κορέας. Η ποιότητα του θεάματος, άλλωστε, έχει βελτιωθεί σημαντικά.
Ο Κανγκ Χιουν Γιουν, ο νεαρός αρχηγός της ομάδας του πανεπιστημίου από το Μπουσάν, είναι ενθουσιασμένος με τις επιδόσεις του Optimus Prime, του ρομπότ τους. «Επί μήνες προσπαθούμε να προσθέσουμε όσο περισσότερες τεχνικές τάε κβον ντο μπορούμε», λέει.
Εκτός, όμως, από τους επαγγελματίες και τους ειδικούς, η Robot World δίνει την ευκαιρία να δείξουν τα ρομποτικά τους επιτεύγματα ακόμα και παιδιά των δημοτικών σχολείων. Πάνω από όλα, η έκθεση αποδεικνύει ότι τα ρομπότ πλέον μπορούν να συμμετάσχουν σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.
13/11/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The New York Times & AFP
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV