Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Ανησυχούν ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να στηρίξει την καινοτομία...

obama technologyΠερνώντας από την Καλιφόρνια στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε μια στάση για να δει τον επικεφαλής της Apple, Στιβ Τζομπς. Ηρθε επίσης σε επαφή με στελέχη της Google και άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Παρά τις αμοιβαίες φιλοφρονήσεις, πολλά στελέχη του κλάδου εκφράζουν πλέον ανοιχτά φόβους πως ίσως η κυβέρνηση δεν σκοπεύει πραγματικά να στηρίξει την καινοτομία.

Μέχρι πρότινος, πίστευαν πως ήταν δικός τους. Ο κ. Ομπάμα έδινε με πολλούς τρόπους την εντύπωση πως έφερε νέα πνοή όσον αφορά τις επενδύσεις των επιχειρήσεων. Τα πάντα, από την προτίμησή του στο BlackBerry μέχρι την επιθυμία του να προωθήσει τα μαθηματικά και τις επιστήμες στο σχολείο, έδιναν την εντύπωση πως θα ήταν ο πλέον φιλικός προς την τεχνολογία πρόεδρος της ιστορίας.

Αναμενόμενο είναι επομένως να νιώθουν απογοήτευση πολλά στελέχη της βιομηχανίας. «Είναι έντονη η αίσθηση πως η κυβέρνηση δεν έχει κατεύθυνση» επισημαίνει ο Γκάρι Σαπίρο, επικεφαλής της Consumer Electronics Association. Πολλά από τα 2.000 μέλη της, τονίζει ο ίδιος, δεν θέλουν να επενδύσουν σε νέες πρωτοβουλίες όταν επικρατεί τόση αβεβαιότητα για τη μελλοντική πολιτική. Γνώριμη αυτή η αναστολή. Ο Μάικλ Σπλίντερ, επικεφαλής της Applied Materials, που κατασκευάζει εξοπλισμό για τη βιομηχανία ημιαγωγών, είναι από τα επίλεκτα στελέχη που έχουν ζητήσει από την κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να αντιμετωπίσει ό,τι αποθαρρύνει τις επενδύσεις.

Ενα άλλο σημείο τριβής είναι η απροθυμία της Ουάσιγκτον να μειώσει τους βαρύτατους φόρους σε κεφάλαια που επαναπατρίζονται στις ΗΠΑ. Το χειρότερο όλων είναι πως πολλά στελέχη εξοργίστηκαν όταν ο κ. Ομπάμα δαιμονοποίησε όσους εργοδότες μεταφέρουν τμήμα των εργασιών τους στο εξωτερικό, κάτι πολύ δημοφιλές μεταξύ των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, αλλά και από τα κηρύγματά του κατά της απληστίας των επιχειρήσεων. Ομως η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας ωφελήθηκε τα μέγιστα από τις προσπάθειες της κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομία. Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πάνω από 100 δισ. δολάρια στην ενίσχυση της καινοτομίας, ενώ έχει λάβει ορισμένα μέτρα που ζητούσε ο κλάδος επί καιρό, όπως τον διορισμό ενός υπεύθυνου τεχνολογίας για την προώθηση καινοτομιών στους κόλπους της κυβέρνησης.

Οι εταιρείες τεχνολογίας και τα επιχειρηματικά κεφάλαια εκφράζουν ικανοποίηση για τις πρωτοβουλίες αυτές, αλλά δυσφορούν από την αδράνεια σε άλλους τομείς. Πολλές καινούργιες εταιρείες καθαρής τεχνολογίας, για παράδειγμα, πίστευαν πως ο κ. Ομπάμα θα προωθούσε νομοσχέδιο που θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη χρήση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αλλά αυτό προσέκρουσε στη Γερουσία. Οι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ακόμη γιατί η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να περιορίσει τη γραφειοκρατία. Ο επικεφαλής της Simbol Materials, που παράγει λίθιο και άλλα μέταλλα, δηλώνει πως έχει σπαταλήσει εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε προμήθειες κάθε είδους, κάνοντας αιτήσεις για κεφάλαια από το πακέτο στήριξης της οικονομίας. Υπάρχει, άλλωστε, και το ακανθώδες θέμα του εμπορίου. Ορισμένες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν κατέβαλε αρκετές προσπάθειες για να συνάψει εμπορικές συμφωνίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Κάποιοι εκφράζουν φόβους πως η ένταση με την Κίνα για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και άλλα ζητήματα μπορεί να πλήξει τα συμφέροντα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που διαθέτουν εργοστάσια στην Κίνα και διεκδικούν υπεργολαβίες στη χώρα.

Απογοήτευσε η μεταναστευτική πολιτική

Ο κλάδος ανησυχεί για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην εισαγωγή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η αυστηρότητα στη χορήγηση βίζας σε εξειδικευμένους μετανάστες προκαλεί πονοκέφαλο σε εταιρείες όπως η Microsoft και η IBM. Αυτό εξοργίζει, επίσης, τα επιχειρηματικά κεφάλαια που επισημαίνουν πως η Αμερική στερεύει από ταλέντα. Ο κ. Ομπάμα απογοήτευσε και σε αυτό το θέμα. Πολλοί ήλπιζαν πως θα προσπαθούσε να πείσει το Κογκρέσο να διαχωρίσει τους εξειδικευμένους μετανάστες από τη γενικότερη πολιτική μετανάστευσης, αλλά τελικά φάνηκε απρόθυμος για κάτι τέτοιο.

Οι άνθρωποι του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας δεν έχουν, πάντως, χάσει κάθε ελπίδα για τον Ομπάμα. Οι χορηγίες της Silicon Valley στους Δημοκρατικούς έχουν σαφώς υπερβεί εκείνες προς τους Ρεπουμπλικανούς. Αναμφίβολα ελπίζουν πως ο πρώτος «πρόεδρος της υψηλής τεχνολογίας» θα επιβιώσει πολιτικά μέχρις ότου επαληθεύσει τις προσδοκίες τους. Σε ομιλία του στη Silicon Valley, ο κ. Ομπάμα επανέλαβε πως θέλει να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε η Αμερική να γεννήσει τη νέα Google και τη νέα Hewlett-Packard. Πρέπει, όμως, να κάνει πολύ περισσότερα για να πείσει τον κλάδο ότι το εννοεί πραγματικά...

 

13/11/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από The Economist

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;