Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Σουτζουκάκια με ελιές στο φούρνο, ψωμάκια γεμιστά, πιπεριές με φέτα, τορτίγιας με κοτοσαλάτα, muffins με κάστανο, σταφίδα και λευκή σοκολάτα, κέικ με δαμάσκηνα, κυδώνια φούρνου, γαρίδες στο φούρνο με χόρτα, στριφογυριστή κρεμμυδόπιτα. Περίπου 30 ολόφρεσκες συνταγές ανακαλύπτει κανείς στο «μενού» που προσφέρει καθημερινά η κοινότητα των Ελλήνων foodbloggers, των ερασιτεχνών μαγείρων που έχουν κάνει σπίτι τους τις πλατφόρμες των κοινωνικών δικτύων και «τρατάρουν» επισκέπτες και φίλους με τα καλά της κουζίνας τους.

http://i54.tinypic.com/2prwo5i.jpg
Οι food bloggers του 1oυ Ελληνικού Food Blogger Camp (16 Οκτωβρίου - Αθήνα) ποζάρουν για τον Γαστρονόμο

Η τελευταία καταμέτρηση τους έβγαλε 160, από τους οποίους οι 30 μπλογκάρουν από κάποια χώρα του εξωτερικού. «Είναι μια πολύ ζωντανή ομάδα ανθρώπων και με μεγάλη παραγωγή», λέει η κ. Βίκυ Κουμάντου από το Tastefull.gr, που διατηρεί και το GreekFoodBlogs.com, όπου συναντιούνται και οργανώνονται τα ελληνικά μαγειρικά μπλογκ. «Οι περισσότεροι μπλόγκερ γράφουν 3-4 νέα άρθρα την εβδομάδα, πολύ πιο συχνά από τους ξένους. Για τους Ελληνες όμως είναι πιο εύκολο. Είναι άνθρωποι που μαγειρεύουν για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Κυρίως γυναίκες, μητέρες, σύζυγοι και εργαζόμενες ταυτόχρονα, που έχουν εντάξει και το μπλόγκινγκ στη ζωή τους. Υπάρχουν όμως και πολλά νέα κορίτσια που μένουν μόνα τους ή συζούν και αγαπούν να πειραματίζονται στην κουζίνα τους».

Πώς τα προλαβαίνουν όλα; Ρωτήσαμε μια άξια εκπρόσωπο των Ελλήνων foodbloggers που όχι μόνο ανεβάζει ευφάνταστες και δημιουργικές συνταγές (σε ελληνικά και αγγλικά για τους ξένους αναγνώστες της), αλλά τις «ζωντανεύει» και με τον φωτογραφικό της φακό. Αρχαιολόγος το επάγγελμα, η Ιωάννα Δημοπούλου με το FoodJunkie.eu μπορεί να απολύθηκε πριν από δύο χρόνια από το υπουργείο Πολιτισμού -συμβασιούχος γαρ-, αλλά στον χρόνο που μεσολάβησε έκανε το πρώτο της παιδί και ασχολήθηκε περισσότερο με το άλλο της «τέκνο», το μαγειρικό της μπλογκ που είχε ήδη ξεκινήσει από τον Μάιο του 2007. «Πάντα πειραματιζόμουν στην κουζίνα», λέει, «και το είχα ανάγκη να γράφω. Ενα μπλογκ μαγειρικής λοιπόν ήταν ό, τι έπρεπε για να εξισορροπήσω τη μιζέρια του Δημοσίου». Οχι, δεν περνάει όλη μέρα στην κουζίνα. «Φροντίζω απλώς να έχω στο μυαλό μου εκτός από το παιδί και τον άντρα μου και το μπλογκ όταν ψωνίζω ή μαγειρεύω. Εξάλλου μου αρέσει να φτιάχνω διαφορετικά πράγματα». Η ανταπόκριση του κόσμου πολύ μεγάλη -η food junkie μετράει πάνω από 350 ενεργούς αναγνώστες και ποιος ξέρει πόσους άλλους που τη διαβάζουν σιωπηλά από όλο τον κόσμο. «Αυτό που με έχει εκπλήξει περισσότερο είναι ότι υπάρχουν και άλλοι τρελοί σαν κι εμένα εκεί έξω, αλλά και το πόσα πράγματα μαθαίνεις. Εχω εξελιχθεί τρομερά σαν μαγείρισσα εξαιτίας του μπλογκ».

Τι καλά που θα ήταν εάν το χόμπι γινόταν και επάγγελμα, ε; Ο 35χρονος Δημήτρης Κοπαράνης από τη Θεσσαλονίκη και το μπλογκ του Franchise Me! είναι από τους λίγους Ελληνες foodbloggers που το κατάφεραν. «Μέχρι τον Αύγουστο ήμουν σερβιτόρος. Τώρα είμαι food editor σε δύο περιοδικά της Θεσσαλονίκης, γράφω σε σάιτ, κάνω την επικοινωνία για οινοποιούς,  διοργανώνω γευστικές δοκιμές κρασιών, σοκολάτας, θεματικά γαστρονομικά δείπνα, κάνω μαθήματα μαγειρικής και πολλά άλλα!», λέει. Ο Δημήτρης πάντα μαγείρευε, κυρίως για φίλους, στους οποίους έδινε τις συνταγές του γραμμένες στο χέρι. «Με έναν τρόπο, ξεκίνησα το μπλόγκινγκ για να μη γράφω! Πριν από τέσσερα χρόνια πήρα υπολογιστή για να γράφω τις συνταγές και να τους τις τυπώνω.  Κάπως έτσι ανακάλυψα τα blog μαγειρικής και σκέφτηκα να κάνω και εγώ ένα, για να βάζω τις συνταγές ώστε να μην τις γράφω. Τη συνέχεια την έδειξαν οι αναγνώστες μου. Αρχισαν να με ρωτάνε πού τρώω, πώς μου φάνηκε το φαγητό, ποιο κρασί πίνω κ.λπ.».  Ποιο είναι λοιπόν το μυστικό συστατικό ενός πετυχημένου μαγειρικού μπλογκ; «Να γράφεις με την καρδιά σου, να μην αναπαράγεις τον τρόπο γραφής των συντακτών στα γαστρονομικά περιοδικά, να εκμεταλλεύσαι τις αρετές του μέσου. Το φαγητό ενώνει τους ανθρώπους και μπορεί να σου αλλάξει τη ζωή».

 

06/11/2010 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;