Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Προς αποφυγή φαινομένων τύπου Κουτούπη!

opengovΚάποιος (κακοπροαίρετος) θα μπορούσε να πει ότι κανείς σ’ αυτή τη χώρα δεν επιθυμεί τη διαφάνεια. Γιατί είναι ένα μικρό θαύμα πώς ένας τόσο φρέσκος βλαστός, όπως είναι για την Ελλάδα ο θεσμός της ανοιχτής διακυβέρνησης -αλλιώς opengov- άντεξε σε τόσα χτυπήματα, πολλά από τα οποία ισχυρά και εκ των έσω...

Η κυβέρνηση όμως και οι καθ’ ύλην αρμόδιοι της ανοιχτής διακυβέρνησης μοιάζει να βγαίνουν... σοφότεροι μετά ένα χρόνο λειτουργίας του συστήματος. «Ατοπήματα “τύπου Κουτούπη” δεν πρέπει να επαναληφθούν» τονίζουν πηγές τού opengov. Για να διασφαλιστεί αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα εποχή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συγκεκριμένα στον τομέα της στελέχωσης του δημόσιου τομέα, δεν θα είναι μόνο τα βιογραφικά που θα λαμβάνονται υπόψη.

«Η πολιτική δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να αγνοείται», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές. «Με άλλα λόγια, κάποιος που ενδιαφέρεται να γίνει γενικός γραμματέας ενός υπουργείου θα πρέπει όχι μόνο να γνωρίζει τα θέματα του συγκεκριμένου τομέα, αλλά και να συμμερίζεται την κυβερνητική πολιτική στον χώρο αυτό». Οπως διευκρινίζεται σε όλους τους τόνους, «δεν πρόκειται να ζητείται κομματική ταυτότητα», ωστόσο δεν θα πρέπει να ξανακαταγραφεί κρούσμα όπως εκείνο του γενικού γραμματέα που κέρδισε και έχασε τη θέση μέσα σε μία ημέρα λόγω των ανάρμοστων και αντικυβερνητικών σχολίων του στο Facebook.

Σε κάθε περίπτωση, το opengov εισέρχεται σε νέα εποχή. Οπως ανακοίνωσε και στην προεκλογική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, η ανοιχτή διακυβέρνηση πρόκειται να επεκταθεί σε κάθε θέση ευθύνης του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, γεγονός που για μια ακόμη φορά ξεσήκωσε ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις.

Πολλά στελέχη δεν φαίνεται ότι μπορούν να ξεπεράσουν το τελευταίο «επεισόδιο» με τον διορισμό του Ροβέρτου Σπυρόπουλου πρώτα στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης και έπειτα στη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, ακυρώνοντας τις διαδικασίες εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είχαν πραγματοποιηθεί ώς τότε.

Αδυναμίες

«Η κριτική που έχει δεχθεί ο θεσμός είναι άνευ προηγουμένου», παραδέχεται ο υφυπουργός Παιδείας και πολιτικός υπεύθυνος για την Ανοικτή Διακυβέρνηση κ. Γιάννης Πανάρετος. «Ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, η κριτική είχε βάσεις. Δεν υπήρχε προηγούμενη εμπειρία στη στελέχωση πολιτικών θέσεων μέσα από διαδικασίες αξιολόγησης και ήταν επόμενο να υπάρξουν αδυναμίες. Και το γεγονός ότι στην αρχή, για τη στελέχωση 88 θέσεων γενικών γραμματέων υπήρξαν 23.000 υποψήφιοι ήταν ένα επιπλέον πρόβλημα. Το μέλημα πάντως είναι η στελέχωση του δημόσιου τομέα να γίνεται με τρόπο πειστικό και αξιόπιστο».

Ανοιχτή διακυβέρνηση βέβαια δεν σημαίνει μόνο προσλήψεις. Σημαίνει επίσης διαύγεια και διαβούλευση - το «άνοιγμα» του κράτους προς τον πολίτη. Σε 13 μήνες οι δικτυακοί τόποι του opengov έχουν δεχτεί 4.195.434 επισκέψεις, ενώ έχουν καταγραφεί 47.407 σχόλια πολιτών σε 94 διαβουλεύσεις.

«Το θέμα όμως δεν είναι απλώς να ”ανεβαίνουν” στο ίντερνετ οι αποφάσεις σε μορφή PDF ή σκαναρισμένες. Αυτό δεν είναι ούτε opengov ούτε διαύγεια», τονίζει ο σύμβουλος Νέων Μέσων και Πολιτικής Επικοινωνίας κ. Βασίλης Γουλανδρής. «Ο κανόνας είναι find-play-share, δηλαδή τα δεδομένα πρέπει να μπορώ να τα βρίσκω εύκολα, να είναι σε μορφή επεξεργάσιμη τεχνικά και να έχω δικαίωμα και τρόπο να τα διαμοιράσω παντού και σε όλους».

Προς το παρόν, ο πολίτης μπορεί να διαβάσει σχεδόν τελικά νομικά κείμενα, λίγες ημέρες πριν από την κατάθεσή τους για ψήφιση, τα οποία καλείται να σχολιάσει, χωρίς να αισθάνεται ότι η συμβολή του λαμβάνεται υπόψη. «Πάντως, παρότι είμαστε σε νηπιακή ηλικία, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω», σημειώνει ο κ. Γουλανδρής. «Εχει δημιουργηθεί μια νέα νοοτροπία σε πολίτες και κόμματα, την οποία δεν μπορεί να αναιρέσει μια επόμενη κυβέρνηση».

 

14/11/2010 - Λίνα Γιαννάρου / kathimerini.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;