Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

The Beatles | iTunesΤα βρήκαν τελικά το απόγευμα της Τρίτης 16 Νοεμβρίου τα δύο διασημότερα μήλα της σόου μπιζ, σε μια συμφωνία που έγινε δεκτή ως σημείο καμπής στην ιστορία της δισκογραφίας.

Η Apple του Στιβ Τζομπς, ιδιοκτήτρια του μεγαλύτερου (νόμιμου) διαδικτυακού δισκάδικου iTunes και η Apple Corps των Beatles έπαψαν να τσακώνονται για το copyright του ονόματος και η EMI των Σκαθαριών θα δώσει στους δημιουργούς των iPod το δικαίωμα να πουλάνε τα τραγούδια των Beatles στο ίντερνετ.

Τα "Σκαθάρια" είναι η μπάντα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο. Τα τραγούδια τους συνεχίζουν να πουλάνε τρελά σαράντα χρόνια μετά τη διάλυσή τους -οι πωλήσεις τους σε cd στην Αμερική είχαν φτάσει με τα χρόνια τα 177 εκατομμύρια άλμπουμ- παρόλο που κομμάτια τους δεν υπήρχαν νόμιμα πουθενά στο Διαδίκτυο. Τα δικαιώματα των τραγουδιών τους θεωρούνταν το τελευταίο μεγάλο οχυρό, κόντρα στην άλωση της μουσικής βιομηχανίας από το Διαδίκτυο.

Ο ίδιος ο Στιβ Τζομπς είναι δηλωμένος φαν των Beatles, παρότι βρίσκεται σε δικαστική κόντρα με αυτούς, από το 1978, για τη χρήση του ονόματος Apple. Επειτα από μηνύσεις και αγωγές είχαν συμφωνήσει να χρησιμοποιούν αμφότεροι το όνομα Apple, φτάνει να μην μπει ποτέ η εταιρεία υπολογιστών του στη μουσική βιομηχανία. Συμφωνία που ο Τζομπς παραβίασε όταν πριν από 7 χρόνια έφτιαξε το διαδικτυακό δισκοπωλείο του iTunes και οι δίκες ξανάρχισαν.

Τώρα ο δαιμόνιος Τζομπς ξαναχτυπά. Τα τραγούδια των Beatles είναι ένα σύμβολο και η απόκτησή τους από το iTunes δεν είναι θέμα οικονομικό. Το ίδιο το iTunes με το ζόρι βγάζει τα λεφτά του και μάλλον λειτουργεί σαν άλλοθι νομιμοποίησης των εκατομμυρίων iPod που παίζουν στην πλειοψηφία τους πειρατικά mp3. Στην ουσία το iTunes απλά πουλάει iPod και iPhone.

Και με Beatles θα το κάνει καλύτερα. Γι' αυτό και η έμμεση καμπάνια επικοινωνίας του όλου θέματος ξεκίνησε από φήμες για να φτάσει ώς την προαναγγελία της είδησης όχι μόνο στις μουσικές στήλες, αλλά και στις σελίδες της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ». Στην ουσία κλείνει ένας κύκλος, αφού η κουλτούρα που γέννησε το ίντερνετ ξεκίνησε στη χίπικη ουτοπία των 60'ς και τώρα, κυρίαρχη πια, «αγοράζει» τα δικαιώματα της μουσικής που τη γέννησε.

Ετσι και αλλιώς «όποιος δεν είχε ώς τώρα μια ψηφιακή εκδοχή των κομματιών των Beatles, απλά δεν τους γούσταρε», είπε πολύ έξυπνα ο Τζον Πέρι Μπάρλοου, πρώην μέλος των Γκρέιτφουλ Ντεντ και ιδρυτικό μέλος της διάσημης ένωσης για τις διαδικτυακές ελευθερίες Electronic Frontier Foundation. «Η μουσική των Beatles είναι αιώνια και σημαντική για τις γενιές που θα έρθουν. Αλλά είναι και μια προσωπική νίκη του Τζομπς που πια είναι το "κυρίαρχο" μήλο».

 

17/11/2010 - Βαγγέλης Βαγγελάτος / enet.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;