Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )
ibm

Αύξηση 8,7% παρουσίασαν τα κέρδη της IBM το τέταρτο τρίμηνο του 2009, από 4,43 δισεκατομμύρια δολάρια στα 4,81 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της εταιρείας. Τα έσοδά αυξήθηκαν οριακά κατά 0,8%, στα 27,23 δισεκατομμύρια, γεγονός που σημαίνει η τεχνολογική δαπάνη δεν έχει ακόμη επανέλθει πλήρως μετά την ύφεση.

Ο επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Μάρκ Λούριτζ, δήλωσε: «Βλέπουμε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά μας, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε και το πρώτο τρίμηνο του 2010 για να έχουμε σαφή σημάδια ότι πρόκειται για σταθερή ανάκαμψη».

Το τελευταίο τρίμηνο του 2009 ήταν το πρώτο κερδοφόρο για την εταιρεία από τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ συνεχίστηκε η τάση που θέλει την πτώση των πωλήσεων hardware να αντισταθμίζεται από τις αυξημένες πωλήσεις σε software και λογισμικό. Για το σύνολο του 2009, τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 9%, στα 13,4 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα μειώθηκαν κατά 8%, στα 95,8 δισεκατομμύρια.intel

Η Intel παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου του 2009, που ήταν βελτιωμένα κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις προβλέψεις αναλυτών της Wall Street. Τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 28%, στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Φαίνεται ότι η εταιρεία πλέον επιστρέφει στα φυσιολογικά επίπεδα κερδοφορίας, αφού το ίδιο ποσό καθαρά κερδών είχε παρουσιάσει η Intel το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007, πριν την μείωση τους κατά 90%, στα 234 εκατομμύρια, το 2008. Ωστόσο, τα τελευταία στοιχεία περιλαμβάνουν τον διακανονισμό ύψους 1,25 δισεκατομμυρίων με την AMD. Αν δεν είχε περιληφθεί αυτό το ποσό, θα μιλούσαμε για κέρδη ρεκόρ της τάξης των 3,75 δισεκατομμυριών.

Η επικεφαλής οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, Στέισι Σμιθ, ανέφερε σε δήλωση της ότι παρατηρείται πλέον ανάκαμψη της καταναλωτικής ζήτησης και επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα, μετά τη μείωση που παρατηρήθηκε κυρίως στα τέλη του 2008 και τις αρχές του 2009. «Από λειτουργική άποψη, το τέταρτο τρίμηνο του 2009 ήταν από τα πιο κερδοφόρα στην ιστορία της εταιρείας», δήλωσε η ίδια.

Για το σύνολο του έτους, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 7%, στα 35,1 δισεκατομμύρια, ενώ τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν επίσης κατά 17%, στα 4,4 δισεκατομμύρια. Το τέταρτο τρίμηνο της εταιρείας αντιπροσωπεύει τη συνολική ανάκαμψη που παρατηρείται στην αγορά υπολογιστών, όπως αντικατοπτρίζεται εξάλλου και στα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών IDC, που σημειώνει αύξηση των πωλήσεων υπολογιστών κατά 24% στις ΗΠΑ, και 15,2% σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

kathimerini.gr με πληροφορίες Guardian

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;