Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

observatory.gr logoΣε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Η τριμηνιαία έκθεση αποτυπώνει:

  • Έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών των κλάδων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών

  • Νέα επιδείνωση των προσδοκιών στο Λιανεμπόριο ΤΠΕ

  • Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της Βιομηχανίας ΤΠΕ εμφανίζουν μικρή βελτίωση.

Αναλυτικά η έκθεση έχει ως εξής:

Έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών των κλάδων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σημειώνεται το γ' τρίμηνο '10, με το δείκτη να διαμορφώνεται στις 61,4 μονάδες από 68,3 το β' τρίμηνο '10. Η νέα πτώση έχει ως αποτέλεσμα ο Δείκτης να κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, Η καθοδική του πορεία έχει ξεκινήσει ένα χρόνο τώρα και δεν έχει ανακοπεί,

Η αβεβαιότητα και οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας επηρεάζουν δυσμενώς τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών.

  • Στις Υπηρεσίες ΤΠΕ καταγράφεται  κατακόρυφη πτώση, εξαλείφοντας τη μικρή τάση αισιοδοξίας που υπήρξε το προηγούμενο τρίμηνο.

  • Στο Λιανικό Εμπόριο συνεχίζεται η πτωτική πορεία για τέταρτο συνεχές τρίμηνο,

  • Στη Βιομηχανία ΤΠΕ α επιχειρηματικές προσδοκίες εμφανίζονται ελαφρά βελτιωμένες,

  • Η καταναλωτική εμπιστοσύνη για πρώτη φορά μετά από ένα χρόνο παρουσιάζει άνοδο, αν και οριακή.

Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΤΠΕ

Πιο αναλυτικά:

Οι προσδοκίες στις Υπηρεσίες ΤΠΕ βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, διάχυτη απαισιοδοξία για τη μελλοντική ζήτηση. Μείωση παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησης, ενώ αισθητά πιο σημαντική ύφεση εμφανίζεται στην τρέχουσα ζήτηση. Οι προβλέψεις για τη ζήτηση το επόμενο διάστημα παραμένουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα. Το κλίμα το γ' τρίμηνο '10 είναι εξαιρετικά δυσοίωνο και πλέον έχει αποτυπωθεί πλήρως, τόσο η αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις, όσο και η ζήτηση η οποία έχει μειωθεί επικίνδυνα.

Νέα επιδείνωση των προσδοκιών στο Λιανεμπόριο ΤΠΕ. Το κλίμα το γ' τρίμηνο '10 είναι αρνητικό με διάχυτη απαισιοδοξία, καθώς οι τρέχουσες πωλήσεις έχουν περιορισθεί. Οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης τους επόμενους μήνες παραμένουν αρνητικές, αν και υπάρχει μια μικρή ενίσχυση, ενώ τα αποθέματα αμβλύνονται σημαντικά.

Οι επιχειρηματικές προσδοκίες στον τομέα της Βιομηχανίας ΤΠΕ εμφανίζουν μικρή βελτίωση. Οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο των παραγγελιών και της ζήτησης παραμένουν απαισιόδοξες, ενώ ενισχύθηκε το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι τα αποθέματα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων συνεχίζει να εκτιμά ότι η παραγωγή δεν θα μεταβληθεί τους προσεχείς μήνες.

Στους υπόλοιπους κλάδους στην Ελλάδα κυριαρχεί η ίδια ακριβώς εικόνα, με τους αντίστοιχους δείκτες να παραμένουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, παρότι το γ' τρίμηνο υπήρξαν μικρά σημάδια ανάκαμψης, κυρίως στις Υπηρεσίες - αντίθετα με ότι ισχύει για τους κλάδους Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη το γ' τρίμηνο '10 αρχίζουν να διαφαίνονται σημάδια βελτίωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κα. Δήμητρα Κάλλια στο τηλέφωνο 210 3313080 ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση d.kollia@observatory.gr, Παρατηρητήριο για την ΚτΠ.

Αναλυτικά το Τριμηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας για τον τομέα ΤΠΕ - Γ' τρίμηνο 2010 (PDF | 15 σελίδες | 437Kb)

 

18/11/2010 - Δελτίου Τύπου Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;