23 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Καθώς οι ασιατικές χώρες προχωρούν αλματωδώς στον τομέα της τεχνολογικής έρευνας, το Ισραήλ, παραδοσιακή «δύναμη» του χώρου, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την πρόκληση.
Η ταχύτατη άνοδος των ασιατικών χωρών, τόσο στην οικονομία όσο και στην τεχνολογία, έχει αρχίσει να εξελίσσεται σε μία «σκιά» πάνω από τον ανεπτυγμένο μεν, «κουρασμένο» δε, Δυτικό Κόσμο, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Όλοι γνωρίζουν για την άνοδο της Κίνας και της Ινδίας και το πώς θεωρείται ότι θα «εκθρονίσουν» σε μερικά χρόνια τις κλασικές υπερδυνάμεις του πλανήτη.
Πέραν των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υπάρχει μία πολύ εξελιγμένη σε κάθε επίπεδο χώρα η οποία επίσης βρίσκεται απέναντι στην «πρόκληση» της ανόδου της Ασίας: ο λόγος για το Ισραήλ, που, από τεχνολογικής πλευράς, έχει, σιωπηλά μεν, αδιαμφισβήτητα δε, εξελιχθεί σε μία πραγματική υπερδύναμη του χώρου της καινοτομίας, και αρχίζει να ανησυχεί για τους ορμητικούς Ασιάτες.
Η λίστα με τα τεχνολογικά επιτεύγματα του, 7,6 εκατομμυρίων κατοίκων, Ισραήλ είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή: σε αυτά περιλαμβάνονται το instant messaging, το voicemail, το τηλέφωνο μέσω Ίντερνετ, η νανοτεχνολογία (με πολλές εφαρμογές στην Ιατρική) και άλλα πολλά. Στον δείκτη Nasdaq, το εβραϊκό κράτος είναι δεύτερο στον κόσμο όσον αφορά τον αριθμό εταιρειών, αμέσως μετά τις ΗΠΑ, ενώ στο έδαφός του βρίσκονται ερευνητικά κέντρα από τεχνολογικούς κολοσσούς των βεληνεκών της Microsoft και της Intel.
Το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο και μία ανθούσα οικονομία, παρά τα προβλήματα με τους γείτονες. Η κατά κεφαλήν παραγωγή ανέρχεται στα 30.000 δολάρια, πιο ψηλά από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και λίγο πιο κάτω από την Ιαπωνία (32.000).
Παρόλα αυτά, η «απειλή» της Ασίας γίνεται αισθητή, ακόμη και αν εξακολουθεί να υπάρχει η πεποίθηση πως το πλεονέκτημα θα διατηρηθεί για αρκετό καιρό ακόμα, κυρίως χάρη στις επιδόσεις των Ισραηλινών στην καινοτομία (κάτι που αποδίδεται σε ένα συνδυασμό συνθηκών- όπως η ανάγκη γρήγορης ανάπτυξης στρατιωτικής τεχνολογίας- και μίας τάσης «αλλαγής των κανόνων» και πρόκλησης προς το κατεστημένο). Αλλά οι αριθμοί μιλούν μόνοι τους: οι κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας έχουν 9,6 εκατομμύρια εργαζομένους στη δούλεψή τους, περισσότερους από το σύνολο του πληθυσμού του Ισραήλ, ενώ η Ινδία απέκτησε 350.000 νέους αποφοίτους μηχανικούς το 2009- αριθμός τριπλάσιος του αριθμού των μηχανικών που εργάζονται στο Ισραήλ. «Κάποια στιγμή η ποσότητα μεταφράζεται σε ποιότητα» λέει ο Ζεέβ Χόλτζμαν, πρόεδρος του Giza Venture Capital στο Τελ Αβίβ.
Η απάντηση των Ισραηλινών: η καινοτομία, καθώς το Ισραήλ πρέπει να κάνει κάτι διαφορετικό αν είναι να παραμείνει στις «υψηλές κατηγορίες». Μία από τις ιδέες που κερδίζουν έδαφος είναι το επίκεντρο της προσοχής να μετακινηθεί από τη «σκληρή» τεχνολογία (που απευθύνεται σε εταιρείες και μηχανικούς) στις καταναλωτικές εφαρμογές της: το ερώτημα «γιατί το Ισραήλ να μην έχει και αυτό μία ΝΟΚΙΑ;» αντικατοπτρίζει αυτόν τον προσανατολισμό, ο οποίος ενδεχομένως να αποτελεί την καλύτερη λύση, καθώς η Κίνα και η Ινδία αυτή τη στιγμή είναι αφοσιωμένες μάλλον στην προσαρμογή υπαρχόντων τεχνολογιών στις συνθήκες των εσωτερικών τους αγορών παρά στο «άνοιγμα νέων οριζόντων» -όπου το Ισραήλ ειδικεύεται.
Ωστόσο, πολλές κινεζικές εταιρείες δείχνουν μία αρκετά «επιθετική» διάθεση, αναπτύσσοντας τεχνολογίες που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες και συστήματα, τομείς όπου διαπρέπει το Ισραήλ. Και οι διαστάσεις της εσωτερικής αγοράς της Λαϊκής Δημοκρατίας δίνουν πλεονεκτήματα. Αν και το Ισραήλ συνεχίζει να προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια, τα μεγέθη της Κίνας και της Ινδίας λειτουργούν καταλυτικά.
Σε συνδιάσκεψη πάνω στο θέμα της τεχνολογικής ανάπτυξης που έλαβε χώρα στο Τελ Αβίβ εντός του μήνα, επισημάνθηκε η ανάγκη για έναν πιο καταναλωτικό προσανατολισμό. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν ασχολούνται με εφαρμογές Διαδικτύου, πλατφόρμες gaming κ.ο.κ.
Ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα θεωρείται πως θα αποτελέσει η λεγόμενη «πράσινη τεχνολογία»: χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εταιρεία Better Place, του επιχειρηματία Σάι Αγκάσι, που ευελπιστεί να φέρει την επανάσταση παρουσιάζοντας τα πρώτα δίκτυα επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο.
18/11/2010 - kathimerini.grμε πληροφορίες από ΑΡ
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV