24 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Η εκδήλωση TEDxAthens, σημείο αναφοράς για νέους επιχειρηματίες και όχι μόνο
Οταν ρώτησαν τον επιφανή επιχειρηματικό ηγέτη και πρωτοπόρο thought leader, τον Σουηδό κ. Goeran Carstedt, γιατί τόσες πολλές εταιρείες έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να προωθήσουν μιαν εταιρική αλλαγή μέσα από τη δημιουργία μιας κουλτούρας δέσμευσης των εργαζόμενων τους, ώστε να ξεχωρίσουν από τους ανταγωνιστές τους, εκείνος απήντησε: «Διότι οι επιχειρήσεις, συνήθως, έχουν την τάση να βλέπουν τους ανθρώπους τους ως (ανθρώπινο δυναμικό) και όχι ως ανθρώπινα όντα». Ακόμη είπε ότι τα καλά αποτελέσματα τα δημιουργούν οι οργανισμοί εκείνοι, οι οποίοι είναι σε θέση να κινητοποιήσουν την ανθρώπινη ενέργεια.
«Μόνο, που η ενέργεια αυτή δημιουργείται όταν οι άνθρωποι προσκληθούν να συμμετέχουν σε κάτι που έχει νόημα και από το οποίο μαθαίνουν. Κάτι, που να αξίζει τον κόπο για την πλήρη δέσμευσή τους. Μια τέτοια ενέργεια, όμως, μπορεί να δημιουργηθεί μόνο στους οργανισμούς εκείνους που «μαθαίνουν το πώς να μαθαίνουν. Και μαθαίνουν το πώς "να μοιράζονται με τους άλλους αυτό που μαθαίνουν"».
Ομιλητές
Στις 26 Νοεμβρίου 2010 στην Αθήνα ο κ. Carstedt -τέως επικεφαλής της IKEA Europe, της IKEA North America και της Volvo France, σημερινό μέλος του Δ.Σ. του «Clinton Climate Change Initiative», ηγετικό μέλος του παγκόσμιου δικτύου «Society for Organizational Learning» (SOL) συνεργαζόμενο με το ΜΙΤ, πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού για την επιστημονική επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης «The Natural Step Interational», σύμβουλος και εκπαιδευτής οργανισμών σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία- θα είναι o κεντρικός ομιλητής στην ετήσια εκδήλωση TEDxAthens η οποία πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στη χώρα μας. Στους ομιλητές θα είναι επίσης ο συντάκτης των Financial Times κ. Peter Aspden και η κ. Ελενα Παναρίτη, οικονομολόγος με θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα.
Το TED -από τα αρχικά τριών μεγάλων θεματικών ενοτήτων «που από κοινού διαμορφώνουν το μέλλον μας», δηλαδή Technology, Entertainment, Design- είναι μια παγκόσμια εκδήλωση που συγκεντρώνει ηγετικές προσωπικότητες από πολλά σημεία του πλανήτη μας και έχει στόχο οι ομιλητές αυτοί να μεταδώσουν και να μοιραστούν με το κοινό τους το μεγαλύτερο πάθος τους. Δηλαδή τις ιδέες, τα οράματα και τα επιτεύγματά τους, που έχουν ενδιαφέρον ανεξάρτητα από τον τομέα εφαρμογής τους. Στο ετερόκλητο κοινό των εκδηλώσεων αυτών συμπεριλαμβάνονται επιστήμονες, διευθυντικά στελέχη, καλλιτέχνες και ακτιβιστές. Στο παρελθόν στους πολύ γνωστούς ομιλητές ήσαν ο Bill Clinton, ο Bill Gates και ο Sir Richard Branson.
Η πρώτη εκδήλωση ΤΕD πραγματοποιήθηκε το 1984 στην Καλιφόρνια. Το ΤΕDx (σ.σ. το γράμμα x προσδιορίζει την αυτόνομη εκδήλωση που οργανώνεται σε τοπικό επίπεδο) με σύνθημα «ιδέες που αξίζει να διαδοθούν» ξεκίνησε τον Μάιο 2009 και μέσα σε 18 μήνες διοργανώθηκαν περισσότερες από χίλιες εκδηλώσεις TED σε διαφορετικά μήκη και πλάτη του πλανήτη. Η προηγούμενη TEDxAthens το 2009 ήταν μια από τις πρώτες 20 εκδηλώσεις που εγκρίθηκαν και πήραν άδεια από το TED, ώστε η πρωτότυπη αυτή εμπειρία να μεταδοθεί και στη χώρα μας.
Το TEDxAthens 2010 που θα πραγματοποιηθεί από 14.00 ώς 21.30 στο Θέατρο του Ελληνικού Κόσμου -Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Πειραιώς 254 στον Ταύρο (Αθήνα) έχει για σύνθημα «starting from scratch». Και το πιο αισιόδοξο μήνυμα το έδωσε στην ο κ. Αβραάμ Τσουκαλίδης, ιδρυτής και πρόεδρος ΒοD Positive Energy S. A. που είναι στους διοργανωτές της εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής αυτής εκδήλωσης των νέων μας. Mας είπε «εμείς ειδικά στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε η γενιά που θα ταυτισθεί με τις λύσεις και όχι με τα προβλήματα». Αλλωστε ο σκοπός, η ιδέα και ο στόχος του TΕD είναι να δώσει χώρο και βήμα σε ανθρώπους που έχουν νέες ιδέες, ώστε μέσα από τη σκέψη, τη συζήτηση αλλά ακόμη και από τη διαφωνία να προκύψει κάτι καλύτερο για όλους μας. Στο ίδιο αισιόδοξο κλίμα μάς μιλάει και ο κ. Βασίλης Τριαντόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδας, Young Leaders. Που γνωρίζει καλά, ότι σήμερα είναι «young, αύριο όμως leaders». Δεν θεωρεί ότι διανύουμε μια περίοδο κρίσης, αλλά ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ευκαιριών για να αφουγκραστούμε τις ανάγκες της εποχής και να κάνουμε ανοίγματα στο εξωτερικό με οποιοδήποτε τρόπο». Μας εξηγεί ότι ο Σύνδεσμος στηρίζει τις προσπάθειες αυτές, επειδή θεωρεί ότι πρέπει να προωθηθεί η καινοτομία, η δράση και, γενικότερα, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τους νέους και κατ’ επέκταση και τους νέους επιχειρηματίες.
Κάτω των 30 ετών
Αλλά και ο κ. Δημήτρης Καλαβρός διοργανωτής του event μάς υπενθυμίζει οι περισσότεροι από τους ομιλητές στο φετινό TEDx είναι νέοι κάτω των 30 ετών. «Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διοργανώνονται εκδηλώσεις για να πουν ότι οι νέοι είναι δω. Μαζί μας. Και εμείς τους τοποθετούμε εκεί που πρέπει να είναι: επάνω στη σκηνή. Εκεί πρέπει να βρίσκονται γιατί έχουν φρέσκες ιδέες και πολύ μεράκι να τις υλοποιήσουν».
Τη φετινή διοργάνωση προβλέπεται να την παρακολουθήσουν περισσότερα από 800 άτομα. Οι συνολικά 15 ομιλητές δεν προσφέρουν έτοιμες λύσεις. Σπέρνουν ιδέες, παρουσιάζουν προτάσεις, γονιμοποιούν το πνεύμα και διεγείρουν τις δημιουργικές προσωπικότητες. «Γι’ αυτό και δεν θα έχει απλούς θεατές, αλλά συμμέτοχους που θα έχουν πολλούς τρόπους να εκφράσουν την άποψή τους, να επηρεάσουν τις εισηγήσεις και να απευθυνθούν σε όλους όσοι θα ζήσουν την εμπειρία του ΤΕD Ο διάλογος και η μάχη των ιδεών έχουν ήδη ανοίξει (Facebook.com/TEDxAthens, Twitter.com/TEDxAthens) ενώ τελικός στόχος είναι το TEDxAthens να παρουσιασθεί από την ιστοσελίδα ΤΕD.com και να την παρακολουθήσουν περισσότερα από 15 εκατ. άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο.
Νέες δεξιότητες προϋποθέτει η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων
Σε κοινό άρθρο του με τον Peter M. Senge στην επιθεώρηση MIT Sloan Management Review για τη νέα βιομηχανική επανάσταση, ο Goeran Carstedt υπογραμμίζει ότι αυτό που είναι, όντως, καινούργιο είναι ότι το πραγματικό μέλλον μας βρίσκεται στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων και μιας οικονομικής πραγματικότητας που να διασυνδέει τη βιομηχανία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Ωστόσο, οι βιώσιμες επιχειρήσεις που αναπτύσσονται θα πρέπει να είναι συμβατές με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα. Και τα καινοτόμα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως και τα προϊόντα, θα πρέπει να αποδίδουν οικονομικά. Αλλιώς, δεν έχει καμία σημασία το πόσο καλά μπορεί να είναι για την οικολογία και για την κοινωνία.
Η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρήσεων προϋποθέτει εκείνες τις νέες δεξιότητες που καλλιεργούνται μέσα από τη δημιουργία κοινού οράματος, με την συμμετοχή σε μοντέλα σκέψης τα οποία «φέρνουμε επάνω στο τραπέζι και τα δοκιμάζουμε, όπως και μέσα από τα διαφορετικά συστήματα σκέψης». Υπογραμμίζει ακόμη ότι «το παραδοσιακό συμβόλαιο εργασίας που βασιζόταν στις καλές αποδοχές και τα άλλα προνόμια με ανταλλαγή τη δέσμευση των εργαζομένων, εξαφανίζεται ήδη σε πολλές βιομηχανίες, ιδιαιτέρως για τους νέους ανθρώπους».
21/11/2010 - Χριστίνα Δαμουλιανού / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV