Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

diseases mobile phoneΣε λίγα χρόνια, οι οικιακοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές και τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διαγνώσουν με ασφάλεια και αξιοπιστία αν οι χρήστες τους πάσχουν από Aids, έρπητα ή βλεννόρροια, ώστε να αντιμετωπισθεί η εξάπλωση ενός μεγάλου αριθμού από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Αυτό υπόσχονται Αγγλοι επιστήμονες, οι οποίοι αναπτύσσουν ένα ειδικό μικροτσίπ μιας χρήσης, σε μέγεθος USB stick, που θα παίζει τον ρόλο μικροβιολογικού εργαστηρίου, αφού θα μπορεί να εξετάσει δείγματα ούρων ή σάλιου για να προσδιορίσει κατά πόσο έχει προσβληθεί κανείς από κάποιο τέτοιο νόσημα. Αφού τοποθετήσει το δείγμα στο μικροτσίπ, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνει στη συνέχεια ο εξεταζόμενος είναι να το συνδέσει σε οποιοδήποτε PC ή smartphone, ώστε σε λίγα λεπτά να δει στην οθόνη τα αποτελέσματα.

Η έρευνα για την ανάπτυξη της διαγνωστικής συσκευής γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «eSTI2» και πραγματοποιείται από επτά βρετανικούς επιστημονικούς φορείς, μεταξύ των οποίων και το Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας της χώρας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα βοηθήσει να περιορισθούν τα κρούσματα, που αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μέσα στην τελευταία δεκαετία. Ετσι κι αλλιώς, όσο νωρίτερα γνωρίζει κανείς ότι πάσχει από κάποιο αφροδίσιο νόσημα, τόσο πιο γρήγορα θα ενημερώσει τον σεξουαλικό του σύντροφο για να εξεταστεί και να λάβει επίσης την κατάλληλη θεραπεία. «Και η έγκαιρη διάγνωση είναι απαραίτητη από τη στιγμή που ορισμένα νοσήματα στις αρχικές φάσεις τους δεν προκαλούν ενδεικτικά συμπτώματα, με συνέπεια να μη γίνονται γρήγορα αντιληπτά και, ιδιαίτερα στις γυναίκες, να προκαλούν μόνιμες βλάβες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε στειρότητα», δήλωνε στον Guardian η δρ Marion Henderson από το Συμβούλιο Ιατρικής Ερευνας.

Αν και η χρήση του μικροτσίπ προϋποθέτει πως ο εξεταζόμενος διαθέτει και ξέρει να χειρίζεται έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή κάποιο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο, αυτό δεν φαίνεται να αποτελεί σοβαρό μειονέκτημα για τους υπεύθυνους του «eSΤΙ2», αφού η τεχνολογία απευθύνεται κυρίως στις νεαρές ηλικίες, στις οποίες παρουσιάζονται και τα περισσότερα κρούσματα Aids, έρπητος ή βλεννόρροιας -με τα στοιχεία για τη Βρετανία να δείχνουν πως η πλειονότητα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων αφορούν άνδρες και γυναίκες κάτω των 25 ετών. Αλλωστε, καθώς οι συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες είναι αυτές που δείχνουν τη μεγαλύτερη διστακτικότητα να επισκεφθούν κάποιο μικροβιολογικό κέντρο ή νοσοκομείο για μία τέτοια εξέταση, ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα του μικροτσίπ είναι ότι επίσης παρακάμπτει την επαφή με τον γιατρό και την αμηχανία που αυτή προκαλεί. Καθώς μάλιστα η διαγνωστική συσκευή δεν θα κοστίζει περισσότερο από 1,5 ευρώ, οι υπεύθυνοι σχεδιάζουν την τοποθέτηση αυτόματων μηχανημάτων πώλησης σε νυχτερινά κλαμπ και σούπερ μάρκετ, όπως συμβαίνει και με τα προφυλακτικά.

Οι επιστήμονες, πάντως, σημειώνουν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμη μέχρι να την τελειοποιήσουν και να την διαθέσουν στο εμπόριο.

 

20/11/2010 - kathimerini.gr / cnn.com

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;