Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

FB aboutΟι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως είναι το Facebook, έχουν βρεθεί και στο παρελθόν στο στόχαστρο εξαιτίας του τρόπου που επιδρούν στην ψυχική υγεία του χρήστη. Αυτή τη φορά όμως, Ιταλοί γιατροί υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη διαδικτυακή ενασχόληση και επικοινωνία ενδέχεται να βλάπτουν και τη σωματική μας υγεία.

Ειδικότερα, οι Ιταλοί γιατροί πιστεύουν ότι η σύνδεση με το Facebook είναι δυνατό να πυροδοτήσει κρίση άσθματος εφόσον βέβαια ο χρήστης έχει αυτή την προδιάθεση.

Ο Τζενάρο ντ’ Αμάτο και οι συνάδελφοί του, γιατροί σε νοσοκομείο της Νάπολης, παρείχαν βοήθεια σε έναν 18χρονο που πάθαινε κρίση άσθματος κάθε φορά που αποκτούσε πρόσβαση στο Facebook. Βέβαια, η κατάσταση ήταν κατά τι πιο πολύπλοκη αφού ο νεαρός δεν αναζητούσε απλώς επικοινωνία, ούτε ήθελε να περάσει σαχλαμαρίζοντας τον χρόνο του, αλλά προσπαθούσε να κατασκοπεύσει την πρώην φιλενάδα του και να μάθει πόσους διαδικτυακούς «φίλους» είχε.

Ο 18χρονος λάμβανε καθημερινά δύο εισπνεόμενα στεροειδή για να ελέγξει την κατάστασή του. Οταν, όμως, η σύντροφός του τον παράτησε για τα καλά -και τον αφαίρεσε και από την ομάδα των φίλων της στο Facebook- το άσθμα του επιδεινώθηκε.

Ο νεαρός δημιούργησε νέο λογαριασμό στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο και κατάφερε να εισχωρήσει εκ νέου στον κύκλο των διαδικτυακών φίλων της πρώην αγαπημένης του. Ομως, κάθε φορά που έβλεπε στην ιστοσελίδα της τη φωτογραφία της με όλους τους καινούργιους φίλους, δεν άντεχε.

«Η θέα της κοπέλας του στο Facebook τού προκαλούσε δύσπνοια», αναφέρει ο δρ Ντ’ Αμάτο του Νοσοκομείου Α. Γκαρνταρέλι της Νάπολης, σε δημοσίευμα της ιατρικής επιθεώρησης Lancet.

Ο νεαρός χρήστης, έπειτα από σειρά συνεδριών με τον ψυχοθεραπευτή του, αποφάσισε να μην «ξαναμπεί» στο Facebook, γεγονός που σταμάτησε και τις κρίσεις άσθματος.

Οι γιατροί, όμως, δεν θα «συνταγογραφούν» αποχή από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί ο Μαξ Μπλούμπεργκ, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Γκόλντσμιθ του Λονδίνου.

«Μια μεμονωμένη μελέτη δεν αποδεικνύει τίποτα και σίγουρα δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε το Facebook. Ο νεαρός της ιστορίας πιθανότατα θα πάθαινε κρίση άσθματος ακόμα και ακούγοντας τα κουτσομπολιά για τη φιλενάδα του στο καφενείο του χωριού του», εξηγεί ο δρ Μπλούμπεργκ.

«Ακόμα και αν το συστήσουν οι γιατροί», συνεχίζει ο δρ Μπλούμπεργκ, «ποιος μπορεί να κρατηθεί και να μην κατασκοπεύσει τον ή την πρώην του εφόσον έχει αυτή τη δυνατότητα;».

 

20/11/2010 - kathimerini.gr με πληροφορίες από AP

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;