25 Νοεμβριου 2010
Posted in
Επικαιρότητα
Συμμαχία ποιητών - κομπιουτεράδων
Η τεχνολογία μπορεί να μεταβάλει τις ανθρωπιστικές επιστήμες χάρη στα πανίσχυρα τεχνολογικά όπλα και στις τεράστιες ποσότητες ψηφιακού υλικού που διαθέτουμε. Η «συμμαχία» ποιητών και κομπιουτεράδων δημιουργεί ενθουσιασμό αλλά και αγωνία. Οι ανθρωπιστικές επιστήμες ασχολούνται με θέματα αισθητικής, νοήματος, με υπαρξιακά ερωτήματα, με λέξεις που μπορούν να γεμίσουν δάκρυα τα μάτια και μελωδίες που γεννούν συγκίνηση. Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την ψηφιακή τεχνολογία;
Ο ιστορικός του Πανεπιστημίου Πρίνστον Αντονι Γκράφτον επισημαίνει ότι η τεχνολογία είναι μέσο, όχι σκοπός. Το Εθνικό Ιδρυμα Ανθρωπιστικών Μελετών και το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών στις HΠΑ, μαζί με καναδικά και βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, έχουν ήδη σχεδιάσει ένα πρόγραμμα για την προώθηση της έρευνας σε νέες κατευθύνσεις.
Ο Μπρετ Μπούλεϊ, διευθυντής του Ιδρύματος Ανθρωπιστικών Ερευνών, εξηγεί ότι η ανάλυση πρωτόγνωρου όγκου δεδομένων μπορεί να αποκαλύψει πρότυπα και τάσεις και να γεννήσει νέα ερωτήματα προς μελέτη και στις ανθρωπιστικές επιστήμες. «Δεν είναι μόνο η τεχνολογία, που έκανε την αστρονομία, τη βιολογία και τη φυσική πιο αποτελεσματικές. Απλώς οι επιστήμονες αυτών των τομέων συνέχισαν τις έρευνες σε “περιοχές” που δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν παλιότερα». Οι ψηφιακές ανθρωπιστικές επιστήμες θα καλύπτουν ένα ευρύ φασμα δραστηριοτήτων από τη διαδικτυακή διατήρηση κάποιων πηγών μέχρι την ψηφιακή χαρτογράφηση, την άντληση δεδομένων και στοιχείων και τη χρήση συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών.
Ο Νταν Εντελστάιν, χαρακτηριστικά, αναπληρωτής καθηγητής Γαλλικής και Ιταλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, προσπαθεί με ψηφιακά μέσα να χαρτογραφήσει τη ροή των ιδεών κατά τη διάρκεια του Διαφωτισμού. Οι μεγάλοι στοχαστές Λοκ, Νεύτων, Βολταίρος αντάλλασσαν χιλιάδες επιστολές. Ο δρ Εντελστάιν, χρησιμοποιώντας συστήματα γεωγραφικών πληροφοριών, καταγράφει πώς ταξίδεψαν οι επιστολές και μαζί τους οι ιδέες, ενώ ο ιστορικός Μεσαιωνικής Ιστορίας Μάρτιν Κ. Φόις προσπαθεί να φτιάξει έναν ψηφιακό χάρτη του τάπητα του Μπαγιέ που απεικονίζει τη μάχη του Χέιστινγκς, όταν οι Νορμανδοί κατέλαβαν τη Βρετανία. «Είναι αδύνατο να μελετηθεί με συμβατικό τρόπο», εξηγεί ο Φόις και γι’ αυτό δημιούργησε έναν ψηφιακό χάρτη, που οι επιστήμονες μπορούν να μελετήσουν διαβάζοντας ταυτόχρονα τα σχετικά σχόλια.
21/11/2010 - The New York Times / kathimerini.gr
τελευταία άρθρα
- Ασφάλεια των δεδομένων μας: Μια εξαρχής χαμένη υπόθεση...
- Πώς η Tesla επαναστατικοποίησε την ηλεκτροκίνηση
- Terramaster F4-423: Το NAS που θέλει να τα κάνει όλα (και να συμφέρει)
- Synology DS923+
- Συγκριτικό δωρεάν NAS προγραμμάτων 2023
- Windows 11
- Apple M1: Επανάσταση στους επεξεργαστές ή κόλπο του (Apple) marketing;
- USB 4.0 - Το next big thing της πληροφορικής
- Εξηγώντας το SMR σκάνδαλο των κατασκευαστών σκληρών δίσκων
- Συγκριτικό προγραμμάτων NAS, έτος 2020
δημοφιλή άρθρα / νέα
- Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
- Ducky 1008 Black ALPS: Ένα φθηνό gaming keyboard
- Σπάζοντας το WPA/WPA2 ασύρματο δίκτυο σε λίγες ώρες
- Chat Roulette: Νέα μόδα online chat
- Συγκριτικό WinZip vs. WinRar vs. 7-Zip: Ποιο είναι το καλύτερο συμπιεστικό σήμερα;
- Πώς να κάνετε τον υπολογιστή σας γρηγορότερο σε 5'
- ΟΣΕ: Κράτηση εισιτηρίων μέσω διαδικτύου
- Digea: Γιατί η ψηφιακή τηλεόραση δεν έχει την ποιότητα εικόνας που θα θέλαμε;
- Ποια κάρτα γραφικών να αγοράσω;
- Φτηνά laptop: Compaq Presario CQ61 - 410SV