Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Στολές που κάνουν όσους τις φορούν άτρωτους, ροµπότ διδάσκουν σε σχολεία, ακτίνες λέιζερ που εξολοθρεύουν κουνούπια µε ελονοσία, εφαρµογές που αλλάζουν τον τρόπο µε τον οποίο σερφάρουµε στο ίντερνετ. Είναι µερικές από τις πιο σηµαντικές τεχνολογικές εφευρέσεις της χρονιάς.

Τεχνολογικές εφευρέσεις
Το περιοδικό «Time» ψήφισε τις 50 καλύτερες εφευρέσεις του 2010 στους τοµείς της τεχνολογίας, των µεταφορών, της υγείας, της µηχανικής, της πράσινης ενέργειας, της ροµποτικής, του λογισµικού υπολογιστών, της άµυνας και της ένδυσης. Πρόκειται για συσκευές, εφαρµογές και υπηρεσίες που προσθέτουν το δικό τους λιθαράκι στον κόσµο τού αύριο και υπόσχονται να κάνουν τη ζωή εκατοµµυρίων ανθρώπων πιο εύκολη, πιο ποιοτική και πιο ευχάριστη.

Ως καλύτερη τεχνολογική εφεύρεση ψηφίστηκε το iPad, η ταµπλέτα της Apple, που µέχρι το τέλος του Σεπτεµβρίου είχε πουλήσει 7.500.000 κοµµάτια. Με πάχος 1,25 εκατοστών, βάρος 700 γραµµαρίων και οθόνη 9,7 ιντσών, µπορεί µε µία φόρτιση να παίζει επί 10 ώρες συνεχόµενα βίντεο και να µείνει σε κατάσταση αναµονής για ένα µήνα. Η συσκευή προσφέρει εύκολη πλοήγηση στο διαδίκτυο, πρόσβαση στα e-mail, αναπαραγωγή µουσικής, βίντεο και ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων.

Το iPad έδειξε την κατεύθυνση στον χώρο της τεχνολογίας. Οι καταναλωτές παίρνουν κυριολεκτικά την κατάσταση στα χέρια τους. Κουβαλώντας µια συσκευή στον δρόµο, στο γραφείο, στη βόλτα και στο ταξίδι, έχουν ανά πάσα στιγµή πρόσβαση –και λόγο– στην πληροφορία: ανταλλάσσουν e-mail, µπαίνουν στο Twitter και στέλνουν ειδήσεις, «ανεβάζουν» φωτογραφίες στο Facebook, διαβάζουν εφηµερίδες και βιβλία, βλέπουν ταινίες και χαλαρώνουν ακούγοντας µουσική.

Μεταξύ των 50 καλύτερων εφευρέσεων συγκαταλέγεται το λέιζερ που σκοτώνει τα κουνούπια! Ενα πρώην στέλεχος της Microsoft ανέπτυξε µια µέθοδο εξολόθρευσης των κουνουπιών που µεταδίδουν ελονοσία, «πυροβολώντας» τα µε ακτίνες λέιζερ. Μια άλλη ερευνητική οµάδα «έφτιαξε» ένα κουνούπι µε µεταλλαγµένο DNA, το οποίο είναι απρόσβλητο από το παράσιτο που µεταδίδει την ελονοσία µε το τσίµπηµα του κουνουπιού. Το επόµενο βήµα είναι να γίνει το νέο κουνούπι πιο ισχυρό από το κοινό είδος, µε στόχο να απελευθερωθεί στο φυσικό περιβάλλον και να εξολοθρεύσει το θανατηφόρο κουνούπι.

Η βρετανική εταιρεία Xeros κατασκεύασε το πλυντήριο που πλένει ρούχα (σχεδόν) χωρίς νερό! Πρόκειται για ένα µηχάνηµα που αντλεί δύναµη καθαρισµού από επαναχρησιµοποιούµενες «χάντρες» από νάιλον, οι οποίες απορροφούν τους λεκέδες και καταναλώνουν κατά 90% λιγότερο νερό από ένα συνηθισµένο πλυντήριο.

Μετά το ροµπότ-υπηρέτη, έρχεται το ροµπότ-ψεύτης! Το µηχάνηµα, που απευθύνεται κυρίως στις ένοπλες δυνάµεις, χρησιµοποιεί αλγόριθµους για να θολώνει τα νερά του αντιπάλου, δίνοντας ψεύτικα στοιχεία για το πού βρίσκεται. Μπορεί να δηµιουργήσει µια παραπλανητική διαδροµή, να στείλει εσφαλµένα µηνύµατα και να αποπροσανατολίσει τον εχθρό.

Αλλά και το ροµπότ-δάσκαλος είναι γεγονός! Ηδη στη Νότια Κορέα χρησιµοποιείται πειραµατικά και... απαλλάσσει πολλούς εκπαιδευτικούς από τα καθήκοντά τους. Η ασιατική χώρα απασχολεί περίπου 30.000 αλλοδαπούς δασκάλους Αγγλικών.

Θέλοντας να µειώσει τον αριθµό τους, η κυβέρνηση αποφάσισε να βάλει στις αίθουσες διδασκαλίας το αγγλόφωνο ροµπότ. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η πρόταση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις µεταξύ των εκπαιδευτικών. Ενα ιατρικό «θαύµα» που κάνει τους παραπληγικούς ασθενείς να σταθούν στα πόδια τους κατάφεραν οι κατασκευαστές του eLegs,ενός καινοτόµου εξωσκελετού. Πρόκειται για ένα ροµποτικό προσθετικό πόδι που χρησιµοποιεί τεχνητή νοηµοσύνη για να «διαβάσει» τις χειρονοµίες του βραχίονα, προσοµοιώνοντας τη φυσική ανθρώπινη κίνηση. Ποιος είπε ότι δεν µπορείτε να γίνετε υπερήρωες; Το XOS 2, γνωστό και ως «Κοστούµι του Iron Man», επιτρέπει ακόµη και στον πιο αδύναµο άνθρωπο να σηκώσει έως και 90 κιλά χωρίς να ιδρώσει.

 

16/11/2010 - ndigital @ tanea.gr

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;