Διαφήμιση
( 0 ψήφοι )

Νίλι Κρόους (Neelie Kroes)Oι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών δεν είναι πλέον πολυτέλεια και η πολιτική που τις υποστηρίζει δεν αποτελεί πλέον ιδιαίτερο θέμα μόνο για τους ειδικούς. Σήμερα, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) και η πολιτική για τις ΤΠΕ είναι για όλους. Οι επενδύσεις στις ΤΠΕ είναι η ραχοκοκαλιά της δημιουργίας πλούτου - συμβάλλοντας κατά το ήμισυ στην αύξηση της παραγωγικότητας της Ευρώπης. Οι ΤΠΕ χρησιμοποιούνται για να βελτιώσουν τον τρόπο που κάνουμε εμπορικές και τραπεζικές συναλλαγές, τις αγορές μας και το πώς ταξιδεύουμε. Μας εξοικονομούν χρόνο και χρήμα και μας προσφέρουν νέους τρόπους για να συνδεόμαστε και να αναπτυσσόμαστε. Οι ΤΠΕ αποτελούν επίσης μια βιομηχανία των €850 δις ετησίως για την Ευρώπη - από την οποία σήμερα εξαρτώνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας και που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες τα επόμενα χρόνια.

Μεγαλύτερη προσπάθεια για την Ελλάδα

Αυτή είναι μια αξιοθαύμαστη κατάσταση - οι ΤΠΕ μας έχουν προσφέρει όλα αυτά χωρίς εμείς να έχουμε εκμεταλλευθεί πλήρως τις δυνατότητες τους. Φανταστείτε μόνο αν θα μπορούσαμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες αυτές.

Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι μόνο περίπου το ένα τρίτο των Ελλήνων έχουν πρόσβαση σε μία ευρυζωνική σύνδεση; Αυτό είναι μόλις το ήμισυ του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει καλύτερη πρόσβαση. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα - πρώτον, οι Έλληνες έχουν να κερδίσουν πολλά από την Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού αντίκτυπου των ΤΠΕ και δεύτερον, η ελληνική αγορά και οι ελληνικές αρχές πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερες προσπάθειες για την αναστροφή αυτής της κατάστασης. 

Εάν ακόμη και οι μισοί Έλληνες, που δεν έχουν ποτέ συνδεθεί online το έπρατταν, επιπλέον 3 εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν συνδεθεί, αποκτώντας νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση της καθημερινής ζωής τους και βοηθώντας έτσι και την ελληνική οικονομία.

Πέρα όμως από το στόχο περισσότερα άτομα να αρχίσουν να χρησιμοποιούν καλύτερα το διαδίκτυο, ποιοι είναι οι κυριότεροι τομείς προτεραιότητας της Ψηφιακής Ατζέντας για την Ευρώπη;

Ενιαία Ψηφιακή Αγορά

Έχουμε αναλώσει δεκαετίες για να δημιουργήσουμε την Ενιαία Αγορά της Ευρώπης - και τώρα ήρθε η ώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτή περιλαμβάνει πλήρως την έννοια της Ενιαίας Ψηφιακής Αγοράς. Πρέπει να προχωρήσουμε από το μωσαϊκό των 27 εθνικών ψηφιακών αγορών. Η κατάσταση αυτή αναστέλλει το ηλεκτρονικό εμπόριο, περιορίζει τα όρια μας για τις online αγορές της μουσικής, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου και πολλά άλλα! Το διαδίκτυο δεν έχει σύνορα και οι κανόνες μας και η υποστήριξη για την ψηφιακή αγορά μας πρέπει να ταιριάζουν με αυτό. Για να συνδράμει στην επίτευξη αυτού του στόχου, η Επιτροπή προτίθεται να ανοίξει την πρόσβαση σε νόμιμο online περιεχόμενο απλουστεύοντας την εξουσιοδότηση των πνευματικών δικαιωμάτων, διευκολύνοντας τις ηλεκτρονικές πληρωμές και τις τιμολογήσεις με την ολοκλήρωση υφιστάμενων σχεδίων, όπως ο Ενιαίος Χώρος Πληρωμών σε ευρώ (SEPA), και δημιουργώντας ένα πανευρωπαϊκής εμβέλειας ηλεκτρονικό σύστημα επίλυσης διαφορών για συναλλαγές ηλεκτρονικού εμπορίου, έτσι ώστε οι καταναλωτές και οι πάροχοι να γνωρίζουν πού να απευθυνθούν, εάν προκύψουν προβλήματα.

Πρότυπα ΤΠΕ και διαλειτουργικότητα

Το διαδίκτυο είναι ένα σημαντικό παράδειγμα της δύναμης της τεχνικής διαλειτουργικότητας. Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα μελλοντικά προϊόντα και οι υπηρεσίες ΤΠΕ ενσωματώνουν αυτά τα πλεονεκτήματα. Αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να δημιουργήσουν, να συνδυάσουν και να καινοτομήσουν. Καλά και ανοιχτά πρότυπα παρέχουν στους καταναλωτές τις καλύτερες επιλογές και βοηθούν άλλους να καινοτομήσουν, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις επιλογές. Πράγματι, η Ψηφιακή Ατζέντα μπορεί να απογειωθεί μόνο εάν τα διάφορα τμήματα και οι εφαρμογές της είναι διαλειτουργικά και βασίζονται σε ανοικτά πρότυπα.

Εμπιστοσύνη και ασφάλεια

Στις Σκανδιναβικές χώρες ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% του πληθυσμού χρησιμοποιεί τις online τραπεζικές συναλλαγές, όταν μόνο το 13% των Ελλήνων το κάνουν. Το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η πληρωμή τους μπορεί να μην είναι ασφαλής και αυτό τους εμποδίζει να αγοράζουν μέσω του διαδικτύου. Όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να αισθάνονται σίγουροι και ασφαλείς online για να αγκαλιάσουν την τεχνολογία και τις δυνατότητες που προσφέρει. Αυτό αφορά στην προστασία από την κλοπή ταυτότητας μέχρι στις μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπιθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου ομάδων αντιμετώπισης ηλεκτρονικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης (Computer Emergency Response Teams - CERTs). Θα ενισχύσουμε επίσης, τους κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας και των προσωπικών δεδομένων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες της ενάντια σε προσβλητικό και επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο για να εξασφαλίσει ότι τα παιδιά είναι ασφαλή.

Γρήγορο και υπέρ-γρήγορο ίντερνετ

Όπως ανέφερα και προηγουμένως, το σύνολο της Ευρώπης πρέπει να έχει πρόσβαση στο ευρυζωνικό διαδίκτυο. Αυτό είναι ουσιώδες για την οικονομική και κοινωνική ευημερία της Ευρώπης. Αυτές οι συνδέσεις μπορούν να δημιουργήσουν εκπαιδευτικές και επαγγελματικές ευκαιρίες, μπορούν να βελτιώσουν το βιοτικό επίπεδο και να δώσουν σε όλους καλύτερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες. Έτσι, ο στόχος μας είναι το διαδίκτυο πρώτη κατηγορίας που αξίζουν οι Ευρωπαίοι. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν να ανταγωνιστούν ασιατικές επιχειρήσεις με 100 φορές ταχύτερη πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι Έλληνες φοιτητές δεν πρέπει να χάσουν ευκαιρίες, επειδή δεν έχουν την ίδια πρόσβαση στη γνώση με τους άλλους. Οι Έλληνες που κατοικούν σε νησιά και σε απομακρυσμένες περιοχές δεν θα πρέπει να υποφέρουν εξαιτίας της έλλειψης επενδύσεων. Αυτοί είναι όλοι οι λόγοι για τους οποίους οφείλουμε να αναλάβουμε δράση τώρα για ταχύτερες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να διασφαλίσει ότι έως το 2013 όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να έχουν βασική ευρυζωνική πρόσβαση και ότι το 2020 ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση υψηλής ταχύτητας 30 Mbps ή και περισσότερο στο ίντερνετ. Έως το 2020, 50% ή περισσότερο των ευρωπαϊκών νοικοκυριών θα πρέπει επίσης να γίνουν συνδρομητές σε εξαιρετικά γρήγορο ίντερνετ, ταχύτητας άνω των 100 Mbps. Στις 20 Σεπτεμβρίου 2010, η Επιτροπή προέβη σε τρεις συμπληρωματικές ανακοινώσεις για την επίτευξη αυτών των στόχων, συμπεριλαμβανομένης της σύστασης σχετικά με το πώς θα ενθαρρυνθεί η πρόσβαση “επόμενης γενιάς”, μιας νέας πολιτικής ραδιοφάσματος που να δίνει την ευκαιρία σε τεχνολογίες, όπως η ασύρματη ευρυζωνικότητα, να αναπτυχθούν και του καλύτερου τρόπου για να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις στις γρήγορες και υπέργρήγορες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Έρευνα και καινοτομία στις ΤΠΕ

Οι ΤΠΕ έχουν αλλάξει εντελώς τον τρόπο που ζούμε και η πρόοδος αυτή έχει συχνά υπάρξει δυνατή, λόγω της λεπτομερούς και ριψοκίνδυνης έρευνας. Για να συνεχίσουμε να προοδεύουμε, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε, ακόμη και σε περιόδους περιορισμένων πόρων. Πράγματι, αυτό είναι ό,τι ακριβώς κάνουν οι ανταγωνιστές μας, πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη δαπανά σήμερα μόνο το 40% του ποσού που δαπανούν οι ΗΠΑ για τις ΤΠΕ, την Έρευνα και την Ανάπτυξη. Θα επιδιώξουμε να διατηρήσουμε ρυθμό ετήσιας αύξησης 20% του προϋπολογισμού για ΤΠΕ και Έρευνα & Ανάπτυξη, τουλάχιστον μέχρι το 2013. Καλούμε επίσης τις χώρες της ΕΕ να διπλασιάσουν το σύνολο των ετήσιων δημοσίων δαπανών τους για τις ΤΠΕ, την Έρευνα και την Ανάπτυξη μέχρι το 2020 σε €11 δις. Τέλος, θα απλοποιήσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, ώστε να γίνει ευκολότερο για νέους ερευνητές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση για Έρευνα και Ανάπτυξη.

Ψηφιακές δεξιότητες και προσβάσιμες online
υπηρεσίες για όλους τους Ευρωπαίους

Επιθυμία μου είναι τα 150 εκατομμύρια Ευρωπαίων οι οποίοι δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ το Διαδίκτυο - συμπεριλαμβανομένων περίπου 5 εκατομμυρίων Ελλήνων - να αποκτήσουν τις δεξιότητες και τις ικανότητες που χρειάζονται για να είναι μέρος της ψηφιακής εποχής. Επιπλέον, η Ευρώπη πάσχει από μια αυξανόμενη έλλειψη επαγγελματικών δεξιοτήτων ΤΠΕ και θα μπορούσε να έχει έλλειψη από ικανούς επαγγελματίες για να καλύψουν ίσως και 700.000 θέσεις εργασίας στις τεχνολογίες πληροφορικής έως το 2015. Η Ψηφιακή Ατζέντα προτείνει μια σειρά δράσεων για την αύξηση των δεξιοτήτων ΤΠΕ και των ικανοτήτων των Ευρωπαίων. Θέλουμε να γεφυρώσουμε το χάσμα των δεξιοτήτων μέσω του καλύτερου συντονισμού των πρωτοβουλιών για τις δεξιότητες ΤΠΕ σε επίπεδο μελών - κρατών της ΕΕ, ιδίως προτείνοντας την ψηφιακή μόρφωση και τις δεξιότητες ως προτεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Τέλος, για τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν ήδη τις δεξιότητες τους στις ΤΠΕ στον τομέα της τεχνολογίας, η Ψηφιακή Ατζέντα θα βοηθήσει στην αναγνώριση των ικανοτήτων των επαγγελματιών ΤΠΕ σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χρήση των δυνατοτήτων των ΤΠΕ προς όφελος της κοινωνίας

Είναι ανάγκη να επενδύσουμε στην έξυπνη χρήση της τεχνολογίας για να βρούμε λύσεις για ορισμένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης: την υψηλή κατανάλωση ενέργειας, τη ρύπανση, τους ηλικιωμένους πολίτες. Η Ψηφιακή Ατζέντα αποσκοπεί να δώσει ώθηση στη χρήση των ΤΠΕ που εξοικονομούν ενέργεια, όπως τα ιδιαίτερα αποτελεσματικά συστήματα φωτισμού και τους έξυπνους μετρητές, για να βοηθήσει την Ευρώπη να ανταποκριθεί στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους της για το 2020 και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% μέχρι το 2050.

Δημιουργώντας ένα πραγματικό Ψηφιακό Κίνημα

Δεν υπάρχει καμιά κυβέρνηση ή εταιρεία ή κοινότητα που να μπορεί να επιτύχει τα αποτελέσματα αυτά από μόνη της. Θα χρειαστούν οι κοινές προσπάθειες όλων μας - πολιτών, επιχειρήσεων και δημοσίων αρχών. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να επιτύχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε, συμβάλλοντας έτσι στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας. Ελπίζω ότι είστε μαζί μου σε αυτήν την προσπάθεια. Μοιραστείτε τις ιδέες σας, την ενέργειά σας και τις επενδύσεις σας σήμερα!

Η κυρία Νίλι Κρόους (Neelie Kroes) είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για την Ψηφιακή Ατζέντα

 

ΣΕΠΕnews, τεύχος 35

δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;